KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Aatepuuro ei nälkää karkota

Kuva: Jussi Tammisola

Jussi Tammisola maatalous- ja metsätieteiden tohtori, kasvinjalostuksen dosentti (Helsingin yliopisto)
11.3.2009 6.00

Maailman väestö kasvaa ainakin 9 miljardiin, ja ruoan tuotantoa on pystyttävä lisäämään 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä, toteaa Maailman elintarvikejärjestö FAO. Jos olot maailman tärkeillä tuotantoalueilla huononevat, kuten ennustellaan, on ennen kokemattomia nälkäkuureja tiedossa köyhissä maissa.

Mutta huolet pois! Ravinnon tuotantoa ei pidä lisätä, sillä johtaja Hans Herren järjestää kehitysmaiden köyhille ”vähemmän ja parempaa” ruokaa (KU 3.3. ”Ilmastonmuutos kurittaa maailman maataloutta”).

”Herra Herrenin täyskäännös” tehdään luomutuotannolla. Näin se käy?

Luomuhinnoilla köyhäkin hoikistuu Mikki-Hiiren periaatteella: ”Maksat enemmän, syöt vähemmän”.

Luomua kotimaassa 4.3. (Stockmann Herkku): lanttu 7,45 eur/kg (tavallinen 1,29 eur/kg), keräkaali 5,29 (1,35), parsakaali 5,88 (1,59), maustekurkku 10,00 (2,55), paprika 8,33 (3,35), peruna 1,48 (0,85), banaani 2,75 (1,49), maissintähkät 11,25 (5,75), sekä bataatti eli ”köyhän miehen peruna” 16,11 (3,30).

Suomessa luomutuotanto käy helpommin kuin kuumilla alueilla, missä köyhät kansat asuvat tautien ja tuholaisten parissa.

Suomessa luomun hehtaarisato on noin puolet normaaliviljelyn satotasosta: syysvehnä 39 %, kevätvehnä 52 %, ruis 60 %, ohra 57 %, kaura 61 %, rypsi 60 %, herne 56 % ja peruna 49 % (Tike 2008).

Luomurypsissä rikkaruohot rehottavat niin, ettei kylvösiementä saada, vaan luomu joudutaan kylvämään tavallisella siemenellä. Rikkakasvien, kuten jauhosavikan, siemeniä ei näet pystytä seulomaan pois rypsin siemenistä. Niiden ainekset jäävät saasteeksi myös puristettavaan luomuöljyyn.

Muualla maailmassa, tautien ja tuholaisten yltäkylläisyydessä, ei yhtä mainioihin tuloksiin päästä kuin maatyöläisten selkänahasta repimällä. Rikkaissa maissa ovat terveydelle turmiollisimmat vanhat työtavat usein jo poistuneet – esimerkiksi Kaliforniassa käsin haraus kiellettiin luomuisäntien vastarinnasta huolimatta.

Vallattu peltoala on maatalouden suurin suonenisku maailman luonnolle. ”Pehmeän elämän skenaariossa” tehokkaasta tuotannosta päästään eroon (”Herrenin floppi”) ja nykyiseltä peltoalalta osataan tuottaa puolet vähemmän elintarvikkeita. Elämän laatu kohenee, kun puoli ihmiskuntaa saa siirtyä luontaistalouteen sademetsiin ja savanneille – romanttisiin uusiin viidakkokyliin, elämään high-tech-majoissa sopusoinnussa luonnon kanssa.

Luontoahan riittää vallattavaksi… Vai miten se nyt menikään?

Ruoan laatu sentään kohenee luomulla? Tuskinpa.

Kärsinyt kasvi ei ole terveellistä vaan tuottaa lisää myrkkyjä suojakseen. Kirvojen koettelema luomukesäkurpitsa vei 16 ihmistä teholle tiputukseen Uudessa-Seelannissa.

Luomumaissi ei ole suojassa tuholaisiltaan. Jauhoja on täytynyt vetää markkinoilta tuhatkertaisesti ylittyneiden toksiinipitoisuuksien vuoksi. Tavallisessa maississa (Italia) homemyrkkyä on satakertaisesti enemmän kuin koisankestävässä, muuntogeenisessä maississa. Home iskeytyy tähkiin koisan toukkien syömäkäytävistä.

Homemyrkky aiheuttaa syöpää, munuais- ja maksavikoja sekä kehitys- ja hermostovaurioita. ”Tortillavyöhykkeen” kehitysmaissa, joissa saastunutta luomumaissia syödään usein, ovat lasten selkäydinhalkiot kymmeniä kertoja yleisempiä kuin muualla.

Koisankestävä maissi on luomussa kielletty.

Perunarutto on tuhoisin perunatauti. Sen pitämiseksi kurissa perunakasvustot joudutaan Suomessa ruiskuttamaan 4–12 kertaa torjunta-aineilla. Aineet ovat haitattomia ja nopeasti hajoavia mutta kalliita. Luomussa ne on kielletty. Rutto hävittääkin luomuperunan versot usein jo heinäkuun puolivälissä.

Saastuneet luomupellot toimivat pesäkkeinä, joista rutto leviää tehokkaasti lähiseudun viljelmille. Naapurit joutuvat kaksin-kolminkertaistamaan ruttoruiskutuksensa, mikä käy kalliiksi (20 hehtaarin perunatilalla yksi ruiskutus maksaa 1 200 euroa).

Ruton lyömät versot tekevät vähän ja pieniä mukuloita. Median vakio-otsake onkin: ”Luomuperunat jäivät taas herneen kokoisiksi”. Pahinta on, jos tauti leviää varastoihin mukularutoksi.

Suomessa rutto on lastenleikkiä verrattuna tropiikin maihin: siellä joudutaan ruiskuttamaan jopa 35 kertaa, jotta satoa voidaan saada. Peruna käyttäisi vähemmän vettä kuin riisi, mutta rutto estää laajentamasta viljelyä. Ruttoperunoilla ei maailman nälkäisiä ruokita.

Rutonkestävä peruna on jo jalostettu. Luonnollinen kestävyysgeeni tuotiin villistä perunalajista puhtaimmalla mahdollisella tavalla, geenimuuntelulla. Tutkijat arvioivat, että se pystyy suojelemaan ruokaperunaa kaikilta ruttoroduilta jopa vuosikymmeniä.

Luomussa kielletty – ”väärin parannettu”.

Biologia ja aate on hengenvaarallinen yhdistelmä, osoittaa maailmanhistoria. Asialla olivat taannoin Hitler, Stalin, Mao ja Pol Pot, tänään usein vihreän imperialismin kaartit.

Puolet vähemmän ruokaa elättäisi puolet vähemmän väkeä. Niin unelmoi täällä moni ”syväekologi” ja odottaa sodista lisäapua ihmislajin harventamisessa. Ihmisiksi ei meillä ole oikeutta olla, vaan pitäisi olla jotain ”ei-mitään” (siis jumala tai lajiton yli-ihminen?), sanelevat nämä ”spesismin” viholliset.

Jos ilmasto tosiaan muuttuu, maailmassa on kohdakkoin tiedossa tappavampia nälkäkuureja kuin odoteltiin 1960-luvulla Aasiassa (www.geenit.fi/kd150109.pdf). Silloin nobelisti Norman Borlaugin työ pelasti melkein miljardi köyhää ihmistä nääntymästä – viljelyyn jalostettiin taudinkestäviä ja monin verroin satoisampia kasvilajikkeita.

Nyt urakka on mittavampi. Jos tuotanto-olot maailman ruoka-aitoissa tosiaan heikkenevät, pitää maailman kymmenettuhannet tärkeät kasvilajikkeet jalostaa nopeasti uudelleen. Viljelykasvit täytyy päivittää uusiin ekolokeroihin sopiviksi. Kasvilajikkeisiin on jalostettava kuivan-, suolan-, tulvan- ja kylmänkestävyyttä, jotka niiltä nyt puuttuvat. On myös tehostettava viljelykasvien vastustuskykyä ärhäköityville taudeille ja tuholaisille.

Maailman keskeisten ruokakasvien ravintoarvoa pitää oleellisesti parantaa kasvinjalostuksella, jotta myös köyhät ihmiset voisivat saada kaikki välttämättömät ravintoaineet päivän yhdestä ateriasta – useampiin heillä ei ole varaa. Lisäksi täytyy bioenergiakasvien tuottavuutta ja tehokkuutta radikaalisti parantaa, jotta niiden tuotannosta voisi tulla taloudellisesti, eettisesti ja ekologisesti kestävää.

Näistä biologian haasteista ovat maailman kasvitiedejärjestöt yksimielisiä. Näköpiirissä oleviin uhkiin voidaan ehkä vastata, mutta ilman parasta modernia luonnontiedettä se ei onnistu.

Aatepuuro ei nälkää karkota, eivätkä elontiedettä torjuvien liikkeiden iskujoukot jalosta kasvilajikkeita. Biotutkimusten kitkeminen on niiden toimialaa – joka vuosi tuhotaan Euroopassa puolet biologien kenttäkokeista.

Herra Herren ei tunne kasvibiologiaa, mutta puhuu mediassa jalostuksesta puuta heinää. Se muka vain ”puuhastelee oireiden parissa eikä tuo apua itse tautiin”.

Tuossa ei ole järkeä. Tutkimukset kertovat, että noin puolet tuottavuuden kasvusta maataloudessa on 10 000 vuoden ajan saatu viljelymenetelmien kehityksen, puolet taas kasvinjalostuksen ansiosta. Elämme vaikeita aikoja, ja tänään jalostuksen vastuu on suurempi.

Yökköskestävä puuvilla riitti säästämään tuhansia puuvillan kasvattajia ja miljoonia harmittomia luontokappaleita myrkytyksiltä – sekä pelasti pienviljelijöiden talouden ja Intian puuvillateollisuuden.

Maailman pelastamiseksi tarvitaan kuitenkin paljon enemmän – niitä satoja biotieteen läpimurtoja, jotka nyt pölyttyvät yliopistojen hyllyillä käyttöönottoa odottamassa, homeopatiarintaman hyydyttäminä (siis myyttitehtailun myrkyttäminä ja huuhaansyömän säädännön syrjiminä: www.geenit.fi/Nic08Laht.pdf).

Joitakin kymmeniä niistä on esitelty Tieteen Päivien luennoissa (www.geenit.fi/TP090109.pdf).

Kasvit ja jalostus: www.geenit.fi/

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Gaza on historian ensimmäinen kansanmurha media suorassa lähetyksessä.

Gazan kansanmurha tapahtuu suorassa lähetyksessä, mutta nykyajan länsijohtajat ovat vielä heikompia kuin Neville Chamberlain

Katujen elämä on hiljentynyt. Naisia ja tyttöjä ei enää näe missään ulkona.

Ruksharin tarina – Kun Afganistanin kaikki perhekeskukset lopetettiin

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) OECD:n maaraportin tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina.

OECD:n karu viesti Suomelle: Osaamistasoa nostettava, maahanmuuttoa helpotettava – tulevaisuus uhkaa valua ohi

Gaza on jo nyt raunioina.

Palestiinan tunnustaminen on ajan kysymys – ”Mutta minkä ajan?”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

 
02

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

 
03

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
04

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

 
05

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Entinen ammattiurheilija perää urheilun arvoja: ”Israel on suljettava kansainvälisestä urheilusta”

23.05.2025

Murentaako Orpon hallitus kansanvaltaa? ”Esitys on täysin tarpeeton”

23.05.2025

Tämä jäi medialta huomaamatta: Hallitus on taas rajoittamassa lakko-oikeutta

23.05.2025

Koko maailman silmien edessä suoritetaan kansanmurhaa: ”Passiivisuudella tuemme Israelin sotarikoksia”

22.05.2025

Voitto ruokaläheteille: Ei yrittäjiä vaan työntekijöitä

22.05.2025

Hallitus jakaantui ennen Gaza-keskustelua: KD ja Perussuomalaiset omalla linjallaan

22.05.2025

Liittojäsenmaksujen verovähennyksellä vankka tuki: Alle kolmannes vastustaa

22.05.2025

Hallituksen koulutusvedätys jatkuu: ”Nyt on selvinnyt ettei luvattua 100 miljoonan rahoitusta ole missään”

21.05.2025

SEY: Hallitus yrittää palauttaa porsaiden kastroinnin – ”Yksi kivuliaimmista eläimille tehtävistä toimenpiteistä”

21.05.2025

Vasemmistoliiton kärhämä jatkuu Turussa: Kolmea puolueosastoa uhkaa erottaminen

21.05.2025

Hallitus uudistaa sosiaaliturvaa: Jopa sata tuhatta uutta ihmistä toimeentulotuen varaan

21.05.2025

KU:n toimitus pohti puolueiden uusimpia gallup-lukuja: ”Kuinka paljon toimintakykyä hallitus enää tarvitsee?”

21.05.2025

Keskusta ja demarit eivät ottaneet vihreitä ja vasemmistoliittoa mukaan välikysymykseensä – Vasemmistoliiton Pekonen: ”En tiedä syytä”

20.05.2025

Teollisuusliiton Lehtonen: ”Jos hallitus repii järjestelmää rikki, me emme voi olla se osapuoli, joka yksin pitää pöytää pystyssä”

20.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään