Jos on uskominen taloudellisia tutkimuslaitoksia ja miksei olisi, niin talouden alamäki vain jyrkkenee jyrkkenemistään. Sivullisesta alkaa jopa tuntua siltä, että ennustajat ovat alkaneet kilpailla sillä, kuka lyö pöytään synkimmän ennusteen.
Mitään kilpailuahan ei tietenkään ole (eihän?), olot ja tilanteet vain muuttuvat niin nopeasti, että edes oman alansa ehdottomat ammattilaiset eivät meinaa pysyä vauhdissa mukana.
Alkuviikosta Suomen Pankki ja valtiovarainministeriö ennakoivat, että talouskasvu tipahtaa tänä vuonna viisi prosenttia miinukselle. Keskiviikkona Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla pani paremmaksi tai pahemmaksi ja ennakoi bruttokansantuotteen supistuvan tänä vuonna 6,5 prosenttia. Edes 1990-luvun laman aikana ei syöksytty näin nopeasti alas.
Etlan ennustama takapakki on aika hurja ja merkitsee toteutuessaan, että työttömien suomalaisten määrä lisääntyy vähintäänkin 100 000:lla. Näin suurta lukua on vaikea hahmottaa, mutta ehkä vähän ajattelua helpottaa, jos miettii kuinka pitkä jono heistä tulisi.
Jos kaikki uudet työttömät asettuisivat jonoon esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla metrin välein ja jono lähtisi luikertelemaan Mannerheimintietä ja jatkuisi kolmostiellä, niin sadastuhannes työtön seisoisi jossakin Hämeenlinnan ylikulkusiltojen alla. Siinä jonossa on erityisen paljon yli 50-vuotiaita miehiä, jotka ainakaan itse eivät pysty pidentämään työuraansa, vaikka kuinka haluaisivat.
Talousasiantuntijat eivät vielä(kään) halua puhua lamasta vaan pitävät tämän hetkistä tilaa yhä syvänä taantumana. Työtä vaille jääneen ihmisen kannalta nimitys on se ja sama. Hyvin lamauttavalta tämä tilanne heidän kannaltaan joka tapauksessa vaikuttaa.
Termeillä voidaan hämätä muutenkin. Miksi erottamisia ei enää sanota reilusti potkuiksi tai lomautuksia pakkolomiksi, kuten ennen?
Lomautuksessa on positiivinen kaiku ikään kuin hyväsydäminen työnantaja antaisi työntekijälleen ylimääräisen mahdollisuuden lomailla.
Olen viime aikoina jopa törmännyt sellaisiin, nuoriin koulutettuihin ihmisiin, jotka ihan vilpittömästi ovat kysyneet, kun firmassa on aloitettu yt-neuvottelut ja kerrottu lomautusuhasta, että saako siltä lomautusajalta palkkaa?
Onko tässä maassa tosiaankin mennyt viime vuosina niin lujaa, että esimerkiksi koulujen yhteiskuntatiedon tunnilla ovat jääneet työelämän ankarimmat realiteetit käymättä läpi?
Tosi-tv:ssä tällaisiin asioihin ei ainakaan ole päässyt kuin vahingossa – tai kiertäen – törmäämään. Tosi-tv:n joissakin formaateissahan ollaan myös ”vastuullisia” päätöksentekijöitä, jotka omalla kännykällään voivat ”lomauttaa” tai potkia pellolle jonkin sortin mielikuvitushahmona esiintyvän julkkiksen tai taviksen.
Talouseksperttien mukaan nyt ei pidä masentua, sillä se ruokkii vain taantumaa. Näinä ankeina aikoina ilon etsiminen voi kuitenkin tuottaa myös tuskaa. Vahingoniloa toki voi joku tuntea esimerkiksi siitä, että suuret talousgurutkin erehtyvät. Kovia korkoja perineiden pankkienkin luottamus on koetuksella ja monet ”asiantuntevat” sijoitusneuvojatkin ovat saaneet pahasti siipeensä.
Kun varmana pidetty työpaikka menee alta, niin moni toivoo, että talousennusteiden tekijätkin olisivat erehtyneet ja kaikki puheet taantumasta ja lamasta olisivat vain pahaa unta.
Ennemmin tai myöhemmin tämäkin taantuma tai lama on ohi (onhan?), ja ”tuhkasta” nousee toisenlainen Suomi ja maailma. Varsinaiset lamasyylliset on vielä osoittamatta, mutta sekin aika tulee.
Jos syntipukkeja löytyy, niin tuskinpa heitä kuitenkaan millään tavalla kuritetaan. Syylliset vaihtavat vain ketterästi kaapua ja matka jatkuu. Sehän on ennenkin koettu, että tavalliset kansalaiset saavat maksaa erilaisten höplästä vetäjien ja huiputtajien aiheuttamat miljardien eurojen laskut.
Kuten lehdessä on kerrottu Viikkolehti pesee kasvonsa uudistuksen myötä syyskuun alussa. Viikkolehden ulkoasu nykyaikaistuu ja myös lehden sisältöä monipuolistetaan.
Kansan Uutiset kutsuu lukijoitaan mukaan uudistusprosessiin. Kerro mitä haluat uudistuvalta Viikkolehdeltä? Mitä lisää, mitä pois?
Anna palautetta verkkolehden kautta http://www.kansanuutiset.fi/lehtiuudistus, sähköpostilla: ku@kansanuutiset.fi tai postitse osoitteella: Kansan Uutiset, PL 64, 00501 Helsinki.