KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Teema-arkisto

Pelastuiko Leningrad Mannerheimin ansiosta?

JUKKA PARKKARI
30.3.2009 13.36

Amerikkalainen näkemys 900 päivän saarrosta:

David M. Glantz: 900 kauhun päivää. Leningradin piiritys 1941 – 1944. Ajatus Kirjat 2007.

Tänä syksynä on jälleen ilmestynyt melkoinen määrä toiseen maailmansotaan liittyvää kirjallisuutta, joista osa on sivunnut Suomenkin historiaa. Yksi viimeksi mainituista on amerikkalaisen everstin ja sotahistorioitsijan David M. Glantzin tutkimus Leningradin suunnattomasti ihmishenkiä vaatineesta piirityksestä.

Monista teoksistaan palkittu Glantz on kirjoittanut noin viisikymmentä kirjaa Neuvostoliiton sotilaallisesta strategiasta, tiedustelusta ja harhautusoperaatioista sekä puna-armeijan historian, Neuvostoliiton (Venäjän) sotahistorian ja toisen maailmansodan historian.

Glantzilla on siis hyvät lähtökohdat tarkastella Leningradin 900 päivää kestänyttä saartoa, joka on edelleen kipeä asia Pietarissa. Neuvostoliiton toiseksi suurimman kaupungin ympärillä käyty pitkä suurtaistelu on tärkeä myös Suomen historian kannalta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Osan Leningradin piiritysrenkaasta muodosti nimittäin nopeasti talvisodassa menetetyt alueet takaisin vallannut ja yli vanhan rajan edennyt marsalkka C. G. E. Mannerheimin johtama Suomen armeija. Mutta suomalaiset eivät suostuneet jatkamaan hyökkäystä itse Leningradiin, vaikka Saksa sitä vaati.

Toteutumaton
”kädenlyönti”

Syvärille asti rynnineet suomalaiset joukot jäivät odottelemaan Saksan armeijan tuloa, kuten sovittu oli. Mutta monista yrityksistään huolimatta Wehrmacht ei pääsyt koskaan niin pitkälle. Paljon puhuttua ”kädenlyöntiä Syvärillä” ei koskaan tapahtunut.

Tämähän on tiedetty, samoin kuin sekin, että Mannerheim ei suostunut suomalaisin joukoin katkaisemaan Muurmannin rataa, vaikka se olisi ollut hyvin mahdollista. Saksalaisille keksittiin kaikenlaisia tekosyitä lisähyökkäyksistä pidättymisiin, niin Kannakselle Leningradin esikaupunkien tuntumassa kuin pohjoisemmillakin rintamaosuuksilla.

Eversti Glantzin kirjaan sisältyy laajahko esipuhe, jonka on kirjoittanut suomalainen historioitsija Lasse Laaksonen. Hän käsittelee nimenomaan suomalaisten osuutta Leningradin saarrossa, joka ei missään vaiheessa ollut aivan täydellinen, kun ”kädenlyönti” jäi toteuttamatta.

Jouluaattona
kuoli 4 000

Suurkaupunki pystyttiin jossain määrin – toki aivan riittämättömästi – huoltamaan Laatokan kautta ja ilmasta käsin. Laatokan yli kulkenut jäätie – ”elämän tie” – onkin yksi piiritetyn kaupungin suurista sankaritarinoista. Glantzin kirjaan sisältyy yksityiskohtainen kuvaus mm. jäätien toiminnasta.

Laatokka jäätyi lopulta jopa metrin paksuiseen jäähän, joka kantoi mm. T-34 -panssarivaunut.

Parhaimmallaan kuorma-autojen kolonnat liikkuivat kaksisuuntaista tietä niin tehokkaasti, että Leningradin ruokavarastoja pystyttiin kasvattamaan ja ihmisten päivittäisiä leipäannoksia jopa hieman lisäämään.

Mutta tämä tapahtui vasta kevättalvella 1942, eikä se enää voinut pelastaa esimerkiksi sitä, että pelkästään joulupäivänä 1941 Leningradissa nälkään kuoli noin 4 000 siviiliä.

Yksi syy piiritetyn kaupungin nälänhätään oli se, että saksalaiset onnistuvat tuhoamaan heti alkuvaiheessa tavarataloon sijoitetun Leningradin suurimman ruokavaraston.

Piirityksen loppupuolella Leningradiin saatiin avattua myös kapea maayhteys ja lipulta jopa rautatiekin. Ruokatilannetta auttoi myös se, että elintarvikkeita ja muuta tavaraa tuoneet autot evakuoivat kaupungista väkeä jota ei tarvittu teollisuudessa eikä rintamalla.

Vaikka Glantzin kirja alkaa perinteisten sotakirjojen lailla saksalaisten menestyksekkään hyökkäyksen ja neuvostojoukkojen sekavan puolustautumisen kuvaamisella, joka vilisee kummankin puolen yksikköjen numeroita, niin kirjaan sisältyy myös kaupungin asukkaiden inhimillisen kärsimyksen kuvausta.

Vastahakoiset
suomalaiset

Saksalaiset joukot aloittivat operaatio Barbarossan 22.kesäkuuta 1941. Hyökkäävät joukot oli jaettu kolmeen pääryhmään, joista pohjoisin rymisteli vauhdilla aivan Leningradin esikaupunkien tuntumaan. Sitten puna-armeijan puolustus sitkistyi. Armeijaa tukivat mm. vapaaehtoista muodostetut divisioonat ja suurten tehtaiden työläisten puolustusyksiköt, Lisäksi järjestettiin partisaanitoimintaa saksalaisten takalinjojen häiritsemiseksi.

Leningradissa oli ollut jo paljon sotatarviketeollisuutta, mutta nyt kaikki tuotanto muutettiin palvelemaan kaupungin puolustustaistelua. Kaupungin tehtailla rakennetut modernit T-34 -panssarivaunut ajoivat taisteluun suoraan tuotantolinjoilta. Saksalaisten voima alkoi hyytyä, varsinkin kun Adolf Hitler määräsi osan panssarijoukoista tukemaan keskimmäisen ryhmän hyökkäystä Moskovaan.

Vähän väliä Glantzin tekstissä pulpahtelee esiin myös ”vastahakoisten” suomalaisten joukkojen rooli kaupungin piirityksessä. Saksalaiset tekivät jatkuvasti yrityksiä päästäkseen ”kädenlyöntiin” Syvärille. Kannaksen suunnalla suomalaiset eivät olleet aktiivisia, mutta sitoivat tietysti puna-armeijan joukkoja.

Myöhemmässä vaiheessa saksalaiset toivoivat suomalaisilta enää valehyökkäyksiä ja tykistön tulitukea, mutta ainoa asia mihin Mannerheim suostui oli pienimuotoisen laivastotoiminnan johtaminen Laatokalla, jonne oli tuotu mm. neljä italialaista torpedovettä. Tuloksia ei juuri saavutettu.

Jopa kaksi miljoonaa
sai surmansa

Hitler ymmärsi pian, että suoralla hyökkäyksellä Leningradia ei pystytä valtaamaan. Siksi hän ilmoittikin, että suurkaupunki tullaan tuhoamaan maan tasalle tykkitulella ja ilmapommituksin.

Puna-armeija yritti jatkuvin vastahyökkäyksin vapauttaa Leningradia saarroksista, mutta menestys oli heikko. Glantzin mukaan tämä johtui mm. siitä, että Leningradin ympäristössä suuret panssarihyökkäykset eivät maaston vuoksi olleet mahdollisia, kuten itärintaman muilla pääsotanäyttämöillä.

Moskovan, Stalingradin ja Kurskin tappioiden jälkeen Saksan voimat Leningradin edustalla alkoivat myös hyytymään. Piiritys oli kuitenkin kestänyt kolme vuotta enne kuin saksalaiset saatiin karkotettua.

Glantzin mukaan taisteluiden aikaiset sotilaiden ja siviilien kuolemat Leningradissa nousevat 1,6 - 2 miljoonaan henkeen. ”Tämä tarkoittaa sitä, että yhden kaupungin puolustaminen maksoi kuusi kertaa enemmän ihmishenkiä kuin Yhdysvallat menetti koko toisen maailmansodan aikana”, Glantz kirjoittaa.

Mannerheimin
asenne vaikutti

Tuhot olisivat olleet vielä suuremmat, jos saksalaiset olisivat pystyneet toteuttamaan Hitlerin 22. syyskuuta 1941 antaman käskyn Pietarin kaupungin hävittämisestä maan päältä. Se olisi kuitenkin edellyttänyt saarron täydellistämistä eli suomalaisten ja saksalaisten kädenlyöntiä Syvärillä.

David M. Glantzin mukaan se olisi sinetöinyt kaupungin kohtalon. Mannerheimin haluttomuudella sotatoimiin Leningradia vastaan oli siis huomattava merkitys kaupungin puolustuksen onnistumisen kannalta. Kirjan suomalaisen esipuheen kirjoittaja Lasse Laaksonen arvioi piiritystä Suomen kannalta mm. näin:

”Leningradin piiritys oli mahdollistanut suomalaisille hiljaisen taistelu- ja asemasotavaiheen vuodesta 1942 vuoteen 1944. Sen päättyminen toi mukanaan ennen kokemattomat suurtaistelut Suomen rintamilla.”

Suomen osuuteen Leningradin piirityksessä toi erityistä jännitettä se, että Stalin lähetti saarretun kaupungin poliittisena johtajana toimineen Andrei Zdanovin sodan jälkeen Suomeen johtamaan liittoutuneiden valvontakomissiota.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kirjailija Riitta Vartti

Orvokkinsa oloinen nainen

Kirjailija Alpo Ruuth palkittiin Suomi-palkinnolla. Palkinnon ojensi kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes

Ilman solidaarisuutta ei ole vasemmistoa

Kirjailija Leena Krohn.

Kirjailija Leena Krohn uskoo universaaliin moraaliin

Timo Sandberg ei halua kokopäiväiseksi kirjailijaksi. ? Mistä minä kirjoittaisin, jos en olisi tekemisissä ihmisten kanssa, sanoo metallin kenttää työkseen kiertävä Sandberg.

Ay-toimitsijan toinen elämä

Uusimmat

Minja Koskela

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

Mai Kivelä.

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

Sähköpotkulautojen käyttämistä ollaan rajoittamassa.

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
03

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

16.05.2025

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

15.05.2025

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

15.05.2025

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

15.05.2025

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

15.05.2025

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään