KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Teema-arkisto

Bakunin ja Teller oppaina vandalismin alkulähteille

JUKKA PARKKARI
30.3.2009 13.36

Järjettömän hävityksen jäljillä

Sami Koski, Mika Rissanen ja Juha Tahvanainen: Hävityksen historia. Eurooppalaisen vandalismin vuosisadat. Atena 2007, sivuja 335.

Kirjan alussa palautetaan mieliin mistä sana vandalismi on peräisin:

”Kuningas Geiserikin johtama vandaalien heimo valtasi Rooman kaupungin 2. heinäkuuta 455. Valloitusta seurasi kaksi viikkoa ryöstöä ja hävitystä, millä vandaalit varmistivat nimensä säilymisen maailmanhistorian lehdillä.”

”... on ilmeisesti olemassa tekijöitä,jotka saavat myös aivan tavallisetihmiset ryhtymään vandalismiin.

Heti perään kirjan tekijät kuitenkin selittävät, että vandaalien tuolloin Roomassa aikaansaama tuho ei ollut ”kansainvälisen mittapuun mukaan erityisen julmaa tai tarkoituksellista”.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vandaalit ja vandalismi jäivät kuitenkin kansainvälisiksi terneiksi, joilla tarkoitetaan lähinnä järjettömän tuhon aiheuttajia ja mieletöntä tuhoamista. Nykypäivän rauhallisessa Suomessa näitä sanoja saatetaan käyttää jopa seiniin töhertelevistä kakaroista.

Ruutivarasto räjähti
Akropoliin kukkulalla

Mutta Hävityksen historiassa käydään kuitenkin varsinaisen vandalismin kimppuun aina kuningas Geiserikin ajoista nykypäivään. Erityisen tuohtuneita kirjan tekijät tuntuvat olevan kulttuurimuistomerkkien tuhoamisesta.

Eräänlainen ääriesimerkki tällaisesta on Atenan Akropolin kukkulalla sijaitsevan Parthenonin temppelin räjähdys sotatoimien yhteydessä vuonna 1687. Temppeliä tulitti venetsialaisten tykistö ja siellä ollut turkkilaisten ruutivarasto räjähti.

Ennen räjähdystä Akropolis oli ollut vielä varsin hyvässä kunnossa, eikä sellainen raunio kuin nykyisin, jolloin sitä pidetään maailman arvokkaimpiin kulttuurimuistomerkkeihin kuuluvana koko länsimaisen sivistyksen kehtona.

Vandalismia kirjassa löydetään mm. Ranskan vallankumouksen tapahtumista, Espanjan sisällissodasta, natsien toimista Varsovassa toisen maailmansodan aikana ja liittoutuneiden ilmapommituksista samaisessa kahinassa. Dubrovnikin pommituskin vuodelta 1991 on päässyt mukaan.

Edward Tellerin
mahtava kokemus

Lähtiessään pohtimaan sitä mikä saa ihmisen suorittamaan mielettömiä tuhotekoja, jotka eivät ole järkeviä edes esimerkiksi sodankäynnin kannalta kirjan tekijät lainaavat fyysikko Edward Telleriä, jota on pidetty Yhdysvaltojen vetypommin isänä.

Vanhoilla päivillään Teller oli seuraamassa uudenlaisen vetypommin koeräjäytystä. Paukun jälkeen hän hän rehenteli, että oli ollut mahtava kokemus päästä lennättämään ilmaan miljoonia tonneja kiveä ja kalliota.

Ensimmäistä maailmansotaa käsiteltäessä kirjassa selvennetään vandalismin käsitettä:

”Vandalismi osoittautuu vielä perinteistä sodankäyntiäkin päämäärättömämmäksi toiminnaksi. Sinä, missä sotimisella voidaan katsoa saavutettavan valtapoliittista hyötyä, ei vandaaleille jää teostaan mitään konkreettista etua.”

”Halu tuhota
on luova halu”

Yrittäessään löytää ihmisen sivistyksen pintakuoren alta syitä vandalismiin, kirjoittajat lainaavan venäläistä anarkistia Mihail Bakuninia: ”Halu tuhota on luova halu.” He katsovat, että tämä lainaus saattaa kertoa vandalismista jotain hyvin olennaista.

Bakuninista hypätään melkein suoraan Petroskoihin, jonka suomalaiset joukot valtasivat lokakuun alussa vuonna 1941. He löysivät kaupungista viinatehtaan ja ryhtyivät välittömästi tyhjentämään juomalla sen varastoja.

Tästä seurasi tietysti levotonta menoa. Pyssyt paukkuivat ja haitari soi, ovat kertoneet Petroskoissa tuolloin olleet ja tapahtumista vielä joitain muistavat. Kirjan tekijät alkavatkin pohdiskella, että mikä muuttaa järjestäytyneen sotaväen humalassa remuavaksi mieslaumaksi?

Kirjoittajille ei näytä kelpaavat yksinkertainen vastaus, että viinahan se oli, eikä sekään vanha hokema, että ”joukossa tyhmyys tiivistyy”.

Tavalliset ihmiset
vandalisteina

Kirjassa pyydetäänkin siihen, että vandalismin harjoittajia on historian saatossa ollut niin paljon, että he eivät kaikki voi millään olla häiriintyneitä tai epänormaaleja yksilöitä.

”Niin kiusalliselta kuin tämä ihmislajiin kuuluvasta saattaakin näyttää, on ilmeisesti olemassa tekijöitä, jotka saavat myös aivan tavalliset ihmiset ryhtymään vandalismiin”, kirjoittajat pohdiskelevat.

Vielä kiusallisemmaksi he toteavat sen, että usein yksi merkittävä tekijä näyttäisi olevan mahdollisuus päästä tekemään tuhoja ilman henkilökohtaista vastuuta.

Kirjassa ei keskitytä suinkaan suomalaisten toilailuihin vandalismin parissa, vaan käsittelyssä on koko Eurooppaa. Lopussa kirjoittajat päätyvät toteamaan, että eurooppalaisen vandalismin pitkät perinteet huipentuvat 1900-lukuun, jolloin muiden sotien lisäksi käytiin kaksi vuosikausia kestänyttä maailmansotaa.

60 kranaattia
Mostarin siltaan

Sekä kirjan alussa että lipussa vandalismin esimerkkinä on Neretva joen ylittävän historiallisen Mostarin sillan hävitys vuonna 1993.

Sillan tuhoaminen käy myös esimerkistä asetekniikan kehityksestä, jolla kirjoittajat osaltaan selittävät 1900-luvun vandalismin aiheuttamia suuria tuhoja.

”Jos Mostarin siltaa olisi lähdetty luhistamaan taltalla ja vasaralla, olisi aikaa ja tupakkaa kulunut. T-55-panssarivaunujen 100-millisellä tykillä tuhotyö voitiin hoitaa kahdessa päivässä reilulla kuudellakymmenellä hyvin tähdätyllä laukauksella”, kirjassa todetaan.

Kirjan tekijät toivovat, että vandalismin vaurioita voitaisiin tulevaisuudessa vähentää kansallismielisyyden aiheuttamia jännitteitä lieventämällä. Toiseksi keinoksi he näkevät maailman kulttuuriperinnön tunnetuksi tekemisen niin, että sille annetaan arvoa maantieteellisestä sijainnista ja etnisestä taustasta välittämättä.

Kirjalla on siis hyvä pyrkimys. Se sisältää myös paljon tietoa historiasta, mutta paikoin se vaikuttaa ehkä liian opettavaiselta – kuin karttakeppi kädessä laaditulta. Tämän selittänee se, että kirjan tekijät ovat opettajia

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kirjailija Riitta Vartti

Orvokkinsa oloinen nainen

Kirjailija Alpo Ruuth palkittiin Suomi-palkinnolla. Palkinnon ojensi kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes

Ilman solidaarisuutta ei ole vasemmistoa

Kirjailija Leena Krohn.

Kirjailija Leena Krohn uskoo universaaliin moraaliin

Timo Sandberg ei halua kokopäiväiseksi kirjailijaksi. ? Mistä minä kirjoittaisin, jos en olisi tekemisissä ihmisten kanssa, sanoo metallin kenttää työkseen kiertävä Sandberg.

Ay-toimitsijan toinen elämä

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään