KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Teema-arkisto

Vanhan ajan vakoojia ei korvata satelliiteilla

JUKKA PARKKARI
30.3.2009 13.36

Keegan varottaa tiedustelun yliarvostamisesta

John Keegan: Sodan tiedustelu. Suomentanut Simo Liikanen. Ajatus Kirjat 2007, sivuja 479.

Arvostettu ja aateloitu brittiläinen sotahistorioitsija Jorn Keegan käsittelee tutkimuksessaan sodankäyntiin liittyvää tiedustelua ja varoittaa sen merkityksen yliarvioimisesta.

Keeganin mukaan sodan lopputuloksen ratkaisee aina taistelu, mutta onnistunut tiedustelu voi nopeuttaa voiton saamista. Keegan ei myöskään usko nykyisin tiedustelun käytössä olevan huipputekniikan kaikkivoipaisuuteen.

John Keegan on hankkinut tutkijatyönsä ohella käytännön kokemusta toimimalla Daily Telegraph -lehden sotakirjeenvaihtajana. Hänen laajasta tuotannostaan on aikaisemmin suomennettu teos Sodankäynnin historia (Ajatus Kirjat 2005).

ILMOITUS
ILMOITUS

Amiraali Nelson ja
Napoleonin laivat

Keeganin mielestä henkilötiedustelua eli vanhan ajan vakoilijoita tarvitaan edelleen. Heitä eivät korvaa viestitiedustelu, eikä taivaalta tarkkoja kuvia ottavat vakoilusatelliititkaan. Keegan pohjaa mielipiteensä kirjaansa sisältyviin tapaustutkimukseen.

Jokainen tapaustutkimus sisältää jonkun enemmän tai vähemmän tunnetun sotahistoriallisen tapahtumaketjun sotatoimineen ja tiedusteluineen. Sen jälkeen Keegan analysoi terävästi onnistuneet ja epäonnistuneet tiedusteluoperaatiot ja niiden vaikutukset.

Laajemmiksi tapaustutkimustensa kohteiksi Keegan on ottanut mm. amiraali Horatio Nelsonin toimet Napoleon Bonaparten laivaston tavoittamiseksi Välimerellä. Nelson ei tiennyt Napoleonin purjehtineen Egyptiin, joten hän todella tarvitsi tiedustelutietoa löytääkseen vastustajansa.

Keeganin mukaan Nelson oli taitava analysoimaan saamaansa pikkutietoa ja jahti johti lopulta vuoden 1798 Abukirin meritaisteluun, jossa Nelson tuhosi ranskalaisten laivaston varsin perusteellisesti.

Caesar keräsi
tiedustelutietoa

Keegan käsittelee sotilastiedustelun historiaa toki myös ennen Napoleonin ja Nelsonin aikaa. Tiedustelu oli tärkeä osa mm. Aleksanteri Suuren ja Julius Caius Caesarin voitokkaita sotaretkiä.

”Caesar näki paljon vaivaa kasatakseen taloudellista ja alueellista tiedustelutietoa. aivan kuin Aleksanterikin oli tehnyt, ja hän arvioi kylmän kyynisesti gallialaisten etnisiä puutteita: pöyhkeilyä, ailahtelevaisuutta, epäluotettavuutta ja sinnikkyyden puutetta”, kertoo Keegan ja jatkaa toteamalla Caesarin käyttäneen kaikkea hankkimaansa tietoa häikäilemättä hyväkseen.

Edellä mainittua Keegan kutsuu strategiseksi tiedustelutiedoksi. Sen lisäksi Caesarilla oli lyhyen ja keskimatkan tiedusteluyksiköitä. Näitä täydensivät vielä syvällä vihollisalueen sisällä toimivat vakoilijat.

Tärkeänä Keegan pitää sitä, että tiedustelupäälliköillä oli aina välitön ja suora pääsy Caesarin puheille. Tällainen tiedustelujärjestelmä ei ollut pelkästään Caesarin käytössä, vaan se kuului roomalaiseen sodankäyntiin yleisemminkin.

Enigmasta
Midwaylle

Suurin osa Keeganin tapaustutkimuksista käsittelee tiedustelua toisen maailmansodan aikana. Radiotiedustelun osalta hän nostaa keskeiseen asemaan sen, että britit pystyivät seuraamaan saksalaisten Enigma-salakirjoituskoneen viestejä.

Se ei hänen mukaansa ratkaissut taistelu Atlantista, mutta nopeutti erityisesti saksalaisten sukellusvenesodankäynnin lamauttamista. Keegan käsittelee tiedustelun roolia myös mm. saksalaisten maahanlaskussa Kreetalle ja Midwayn meritaistelussa Tyynellämerellä.

Toisen maailmansodan jälkeisistä konflikteista Keegan on löytänyt vain yhden, josta hän on saanut kerätyksi tarpeeksi aineistoa tapaustutkimusta varten.

Tämä sota käytiin Falklandinsaarista kesällä vuonna 1982, jolloin sotilasjuntan hallitsema Argentiina hyökkäsi brittien hallitsemille saarille eteläisellä Atlantilla 13 000 kilometrin päässä’ Englannista.

USA:n tiedustelu
Englannin avuksi

Argentiinalaisten joukkojen maihinnousu saarille yllätti Englannin täysin. Pienen taistelun jälkeen 40 sotilaan vahvuinen brittiläinen varuskunta antautui ja Argentiinan sotilasjuntta jo luuli saaneensa helpon voiton, joka pönkittäisi sen horjuvaa asemaa.

Englannin pääministeri Margaret Thatcher määräsi kuitenkin laivasto-osaston matkaan. Sen tehtäväksi annettiin saarten valloittaminen takaisin. Tässä vaiheessa brittien sodanjohto pelästyi; he eivät tienneet Argentiinan sotilaallisesta voimasta juuri mitään. MI 6:n toimintaa Buenos Airesissa oli supistettu säästösyistä.

Sodan alkuvaiheessa britit joutuivat toimimaan melkein sokkoina, mutta onneksi sitten avuksi tuli suuri liittolainen Yhdysvallat, joka alkoi toimittaa vakoilusatelliittiensa antia ja SR-71-tiedustelukoneiden kuvaamaa materiaalia.

Exocet-ohjus
yllätti britit

Sodan alkuvaiheessa Englanti koki Atlantilla kaksi raskasta tappiota, jotka olivat johtaa koko sodan häviämiseen. Yksi brittiläinen hävittäjä tuhottiin ranskalaiselle Exocet-ohjuksella ja toinen samanlainen ohjus osui kuljetusalukseen,

Falklandinsaarten sodan aikana Exocet-ohjukset nousivat otsikoihin kaikkialla maailmassa. Niiden tuottamat suuret tuhot vaikuttivat mm. sota-alusten rakentamiseen Suomen laivastolle.

Keegan kertoo brittiläisten tienneet, että Argentiina oli ehtinyt saada vain viisi Exocet -ohjusta. Englannin tiedustelu oli myös tietävinään, että argentiinalaisilla oli vain yksi Super Etendart-rynnäkkökone, josta näitä ohjuksia voitiin laukaista.

Mutta Ranska olikin ehtinyt toimittaa Argentiinan sotilasjuntalle jo viisi Super Etendart-konetta. Tämä sotki brittien suunnitelmia Exocetien torjumiseksi, mutta mikään ei voinut estää Englantia voittamasta huonosti varustettua ja heikosti koulutettua Argentiinan armeijaa, kun USA auttoi tiedustelussa.

Vähän väliä John Keegan huomauttaa kirjassaan, että tärkeydestään huolimatta tiedustelutieto ei riitä voittoon. ”Sodan lopputuloksen ratkaisee aina taistelu, ja taistelutahto painaa aina ennakkotietoa enemmän”, Keegan painottaa ikään kuin vihjeeksi Irakiin juuttuneille amerikkalaisille.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kirjailija Riitta Vartti

Orvokkinsa oloinen nainen

Kirjailija Alpo Ruuth palkittiin Suomi-palkinnolla. Palkinnon ojensi kulttuuriministeri Suvi-Anne Siimes

Ilman solidaarisuutta ei ole vasemmistoa

Kirjailija Leena Krohn.

Kirjailija Leena Krohn uskoo universaaliin moraaliin

Timo Sandberg ei halua kokopäiväiseksi kirjailijaksi. ? Mistä minä kirjoittaisin, jos en olisi tekemisissä ihmisten kanssa, sanoo metallin kenttää työkseen kiertävä Sandberg.

Ay-toimitsijan toinen elämä

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään