PAU:n eilen Helsingin Messukeskuksessa alkaneen liittokokouksen osanottajien puheissa tulevat selkeästi esille ongelmat, jotka alan työvoima- ja työolosuhdetilannetta eniten raastavat.
– Useimmilla alamme työpaikoille eletään kierteessä, kuvaa Antero Saukkonen, oululainen aluepääluottamusmies.
– Työpaikat ja väki vähenee, mutta työt eivät.
Hannu Lahdenperä, samassa kaupungissa toimiva Itellan tytäryhtiön Itella Information Oy:n pääluottamusmies, kertoo joutuneensa varsinaiseen yt-kierteeseen.
– Turun I-posti on valitettava esimerkki. Maanantaina alkoivat siellä kolmannet yt-neuvottelut.
Yt-tulos vielä
epäselvä
Helsingissä työskentelevä Jussi Hämäläinen sanoo törmänneensä toimihenkilöpuolellakin varsin masennusta herättäviin asenteisiin.
– Työpaikan tilanteen täytyy olla todella raskas, jos saa kuulla miten siellä pohditaan kumpi on parempi, työttömyyskortistoon joutuminen vai työpaikan säilyttäminen.
Postialalla työskentelevien ajankohtaisin puheenaihe on maanantaina loppuneet Itella Oyj:n valtakunnan tason yt-neuvottelut, jotka päättyivät 221 työntekijän irtisanomiseen.
Neuvottelutulos on tuore, monelle vielä epäselvä, ja siihen liittyy paljon tekijöitä, joiden lopullista merkitystä kukaan ei Maarit Huikan mukaan ainakaan Pasilan käsittelykeskuksessa tunnu tietävän, eikä oikeastaan voikaan tietää.
Jotain kohtelusta, joka työntekijöiden edessä on, Huikka katsoo olevan pääteltävissä Itella Oyj:n suurimmassa keskuksessa jo tapahtuneesta.
– Käsittelystä ei ole ainakaan vielä ketään irtisanottu, mutta 22 työntekijää on saanut siirron osastolta toiselle.
Perusteetonta
toivon herättelyä?
Huikan mukaan tapahtuneella on paljonkin yhteyttä meneillään olevaan postin käsittelytekniikan uudistumiseen. Manuaalisen lajittelun osuutta ollaan vauhdilla vähentämässä uuden konetekniikan vallatessa alaa. Vauhti on kovaa, koska laitevalmistajat uskovat asiaansa lujasti. Työntekijät sen sijaan ovat skeptisempiä.
– On enemmän kuin ilmeistä, että työnantaja suunnitelmissa on lisää siirto-operaatioita ja uudelleensijoittamisia..
Jussi Hämäläinen suhtautuu hyvin varauksellisesti sopimuksiin uudelleen sijoittamisesta. Uudelleen sijoittamisiin turvaudutaan, kun tehtävän katsotaan loppuvan ja työntekijälle luvataan uusi työpaikka – jos sellainen löytyy.
– Uudelleen sijoitettavaksi sovittu on toki tällaisissa tapauksissa etusijalla, mutta todellisuus on sitä, että huonolta näyttää. Uutta tehtävää ei tahdokaan löytyä.
Aiheellista onkin kysyä, ollaanko Itella Oyj:ssä otettu linja, jolla rauhoitetaan mieliä herättämällä perusteettomia toiveita.
Edunvalvonta saa
uusia haasteita
Postin käsittelyä ollaan uudistamassa Helsingin Pasilan lisäksi Oulussa, Tampereella ja Kuopiossa. Kyse on Muutosprojekti 2010 -nimellä meneillään olevasta konsernin läpikäyvästä kokonaisuudistuksesta.
– Projektin vaikutukset ulottuvat läpi maan, arvioi Antero Saukkonen, joka kehottaa muistamaan myös, ettei posti- ja kuljetusalan tulevaisuus ole yksin kotimainen asia. Liittokokoukselle esitetyissä asiakirjoissa muistutetaan hänestä aivan oikein, että maailmanlaajuinen talouden epävarmuus on tekijä, joka edessä olevina vuosina vaikuttaa myös suomalaisen palkansaajan elämään.
Hannu Lahdenperän mukaan vuonna 2011 voimaan tulevan EU:n postipalveludirektiivin seurauksena PAU:n edunvalvontaympäristö muuttuu radikaalisti.
– PAU:nkin edusvalvonta saa uusia haasteita, kun palvelutuottajan edessä on kilpailutilanne, kun direktiivin muutokset kansallisessa lainsäädännössä johtavat siihen, että perinteinen postitoiminta saa uusi toimijoita.
Vilkuna jatkanee
puheenjohtajana
Liittokokous kuulee tänään selvitysmies Harri Meliniä. Melin on selvittänyt kuljetusalan liittojen yhdistymistä. Asialistalla on myös osastojen esitysten käsittely, sääntöuudistus sekä henkilövalinnat. Kokous päättyy perjantaina.
Puheenjohtaja Esa Vilkunalle huudettaneen sopuisassa kokouksessa jatkoaika.
PAU edustaa posti- ja logistiikka-alalla työskenteleviä työntekijöitä – ja poikkeuksellisesti myös toimihenkilöitä. Liitossa on 32 000 jäsentä.