Jo Helsingissä asuessaan Pirjo Murtomäki polki noin viiden kilometrin mittaisen työmatkansa Haagasta Konalaan ja takaisin. Jyväskylässä asuessa polkupyörä on pysynyt kulkupelinä, kun työmatkan pituuskin on pysytellyt suunnilleen samoissa kilometriluvuissa.
Viimeiset kuusi vuotta Murtomäki on polkenut työpaikalleen Keltinmäkeen Lutakosta Jyväsjärven rannasta. Töihin mennessä reitti on melkein koko ajan ylämäkeä, mutta se ei haittaa.
– Mukava on tulla töistä kotiin, kun on alamäkeä.
Omaa autoa Murtomäellä ei ole, eikä hän edes tiedä, olisiko linja-autolla mahdollisuus päästä kotinurkilta työpaikalle riittävän aikaisin.
– Enhän minä edes tiedä linja-autojen aikatauluja, kun ei ole mitään mielitekoa mennä autolla työhön. Muutenkaan en autoja ole tarvinnut. Kuuden vuoden aikana olen vissiin pari kertaa ollut bussin kyydissä, kun oli pieniä vieraita, jotka eivät jaksaneet kävellä.
– Menen aikaisin töihin, useimmiten lähden jo viiden seutuvilla. Silloin on rauhallista mennä. Aamulla on niin ihana polkea, kun on hiljaista ja raikasta. Joskus, kun olen mennyt kahdeksaan. Silloin on jo paljon enemmän liikennettä.
Kaikki säät ovat pyöräilysäitä
Murtomäen mielestä kaikki säät ovat pyöräilysäitä.
– Ei minulla ole mitään vaihtoehtoa sille. Ei ole semmoista ilmaa tullut, ettenkö lähtisi pyörällä. Ei ole niin paljon pakkasta ollut, että olisin jättänyt pyörän kotiin. Joskus olen ajanut jopa yli 30 asteen pakkasessa. Viime talvena ei tainnut olla kuin parina kolmena päivänä kahdenkymmenen paikkeilla. Talvella pyörässä on nastarenkaat.
Sadekaan ei himopyöräilijää haittaa.
– Se on vaatetuksesta kiinni. Työpaikalla on mahdollisuus käydä suihkussa ja vaihtaa työvaatteet.
Murtomäen mielestä ainakin Jyväskylässä pyöräilyyn on hyvät mahdollisuudet. Vain muutamat asiat harmittavat aktiivipyöräilijää.
– Kahtena talvena olen ihmetellyt, kun auraus on käynyt huonommaksi. Ensin aurataan pyörätie puhtaaksi, sitten aurataan ajorata ja samalla huiskautetaan kaikki lumet sinne pyörätielle. Joskus on sen takia pitänyt mennä autotielle ajamaan.
– Sitä olen myös ihmetellyt, miksi jalkakäytävien reunat on jätetty niin korkeiksi, että ne rytkäyttävät pyörää aika kovasti. Ja sitten vielä harmittaa nämä, jotka kaljapulloja särkevät. Saa olla tarkkana, ettei aja pyörää lasinsirpaleisiin. Viime kesänä säästyin, mutta edelliskesänä jouduin monta kertaa vaihtamaan renkaita.
Hyötyliikuntaa ja vähän säästöäkin
Työmatkojen lisäksi kauppareissutkin sujuvat hyvin pyörällä.
– Tavarat mahtuu tulemaan pyörällä. Yleensä töistä tullessa ajan kauppojen kautta. Joskus kesällä saatan ajaa vähän pitemmänkin lenkin, enkä tule suoraan kotiin.
Murtomäki näkee työmatkapyöräilyssä monia hyviä puolia.
– Siinä tulee päivän pakollinen ulkoilu ja liikunta. Ei välttämättä tarvitse erikseen lähteä lenkille. Liikunnasta on terveydellistä hyötyä, ja varsinkin tuon selkäni takia haluan pitää kunnostani huolta.
Pyöräily on ympäristöystävällinen liikuntamuoto ja rahaakin säästyy, vaikka Murtomäki huollattaakin pyöränsä säännöllisesti ammattilaisilla.
– Itse vaihdan kyllä renkaat ja pidän muuten pyöräni kunnossa.
Työmatkapyöräilijä yllyttää muitakin kohtuullisen matkan päässä työssäkävijöitä ainakin kokeilemaan töihin polkemista.
– On ihmisiä, joilla ei ole työmatkaa kuin vajaa kilometri, mutta silti omalla autolla kulkevat.
Kaikkien pyöräilijöiden pitäisi Murtomäen mielestä kuitenkin muistaa asianmukaiset varusteet.
– Voi kun kaikki pistäisivät kypärän päähän ja käyttäisivät pimeässä heijastinliiviä sekä valoja. Aamulla ihan säpsähdin, kun mies tuli vastaan tummissa vaatteissa ilman minkäänlaista valoa, ja tietysti paljain päin.