Työmarkkinakeskusjärjestöjen ekonomistit ovat valmistelleet arvion tulevasta talous- ja työllisyyskehityksestä. Arvio on laadittu työmarkkinaosapuolten niin sanotussa työmarkkinaseitsikossa viime viikkoina käymien keskustelujen yhteydessä.
Ekonomistit arvioivat konsensuslausunnossaan, että maailmantalouden pahin alamäki olisi jäänyt taakse kuluvan vuoden toisella neljänneksellä eli kesäkuun loppuun mennessä. He varoittavat kuitenkin, että nousun merkkeihin on syytä suhtautua varauksellisesti Euroopan ja Yhdysvaltojen heikon taloustilanteen vuoksi.
Valtion talous heikkenee nopeasti
Paperissa kiinnitetään huomiota Suomen kokonaistuotannon rajuun 8,5 prosentin romahdukseen alkuvuonna. Vauhti on ennätyksellinen.
Valtion talouden ennustetaan heikkenevän erityisen nopeasti johtuen syvästä taantumasta ja valtionvelkaa kasvattavista elvytystoimista. Ensi vuosi on selvityksen mukaan erittäin vaikea kunnille, joiden verotulot kärsivät työttömyyden kasvaessa. Kuntien ennustetaankin turvautuvan lähivuosina lisävelanottoon, veronkorotuksiin tai säästöihin henkilöstömenoissa.
Ekonomistit arvioivat vuoden 2009 jäävän erittäin heikoksi. Suomessa tehdyissä suhdannetiedusteluissa ei ole saatu merkkejä, jotka osoittaisivat talouden kääntymistä nopeaan nousuun lähikuukausina.
Työttömyys jatkaa kasvuaan 2010
Bruttokansantuotteen odotetaan supistuvan kuluvana vuonna viisi kuusi prosenttia mutta ensi vuonna mahdollisesti jopa kasvavan: konsensuspaperin vaihteluväli on yhden prosentin alenemisesta 2,5 prosentin kasvuun.
Työttömyyden ekonomistit ennustavat lisääntyvän merkittävästi. Tänä vuonna työllisten määrä vähenee 80 000–90 000:lla ja ensi vuonna vähennys voi pahimmillaan olla yli satatuhatta työpaikkaa lisää. Keskimääräisen työttömyysasteen ennuste ensi vuodelle on 10–13 prosenttia. Tätä pidemmälle ennuste ei ulotu.
Työmarkkinaseitsikkoon kuuluvat Akava, Elinkeinoelämän keskusliitto, Kirkon työmarkkinalaitos, Kunnallinen työmarkkinalaitos, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Valtion työmarkkinalaitos.