Taantuma rassaa vientiteollisuuden kaupunkia
Viime laman jäljiltä Porin, Lahden ja Jyväskylän työttömyyslukemat pysyttelivät pitkään muita suuria kaupunkeja pahempina. Uuden taantuman myötä järjestys on ainakin toistaiseksi muuttunut niin, että 11 suurimmasta kaupungista pahin työttömyysaste löytyy nyt Lahdesta (14,7 %) ja Tampere (14,6 %) on aivan tuntumassa.
Oulu (13,4 %) ja Jyväskylä (13,2 %) ovat työttömyyden osalta lähes tasoissa, samoin kuin Pori (12,5 %), Turku (12,2 %) ja Kuopio (12,0 %). Liitosten myötä suurten kaupunkien joukkoon nousseessa Kouvolassa työttömyysaste on 11,1 prosenttia.
Espoon (6,6), Helsingin (8,3) ja Vantaan (8,7) työttömyysprosentit ovat edelleen muita kaupunkeja selvästi pienemmät. Helsingissä kuitenkin on työttömiä tuoreimman tilaston mukaan eniten, eli noin 25 400 ja esimerkiksi Tampereella noin 15 700 henkilöä.
Tilastoasiantuntija Juha Salminen Pirkanmaan TE-keskuksesta sanoo, että Tampereen nopeasti huonontuneeseen sijoitukseen on selvä syy.
– Tamperetta ja oikeastaan koko Pirkanmaata rasittaa tämä maailmantalouden tilanne enemmän kuin Suomen kaupunkeja keskimäärin. Tämä on vahvasti teollisuusvetoinen alue, sillä peräti 45 prosenttia alueen tuloksesta tulee teollisuudesta ja vientikaupasta.
Koko Suomen teollisuudesta on Pirkanmaalla 15 prosenttia ja väestöstä kuitenkin vain vajaa 9 prosenttia. Kun vienti vetää heikosti, se lisää erityisesti teollisuuden työttömyyttä.
Rakennemuutos vie työtä muualle
Salminen uskoo Pirkanmaan lähtevän myös ensimmäisenä hilaamaan tulosta ylöspäin ja työttömyyttä alaspäin sitten, kun vienti taas alkaa vetää. Aivan yliselitteinen asia ei kuitenkaan ole, sillä samalla on tapahtumassa rakennemuutos Suomen teollisuudessa.
– Täytyy muistaa, että teollisuutta ajetaan Suomessa aika lailla alas. Yksinkertaista kokoonpanotyötä siirtyy koko ajan muualle, halvemman tuotannon maihin. Pirkanmaalla on kuitenkin myös korkean tason osaamista hyvin monelle alalla niin, että vaikka perusteollisuuden töitä katoaakin pois, niin kyllä Pirkanmaa lähtee nopeaan nousuun.
Juha Salminen ennustaa työllisyystilanteen Pirkanmaalla ja muuallakin Suomessa menevän vielä jonkun aikaa huonompaan suuntaan, mutta toivo paremmasta on kuitenkin vahvistunut.
– Vielä muutama kuukausi mennään huonompaan päin, mutta tammi-helmikuussa rupeaa tulemaan selvää muutosta Pirkanmaalla. Kun vienti alkaa vetää, niin Pirkanmaalla menee taas lujaa. Ja koko maassa muutos alkaa näkyä kevään korvilla.
Salminen kylläkin tunnustaa ennustaneensa viime keväällä, että tilanne alkaa kääntyä paremmaksi jo syksyn aikana.
– No, eihän tässä syksy ole vielä ihan kokonaan ohi.