Jokaisella maalla on omat huolensa ja murheensa valmistauduttaessa Kööpenhaminassa joulukuussa pidettävään ilmastokokoukseen. Erikoisimpiin kuuluu upporikas öljyntuottaja Saudi-Arabia, joka katsoo kuuluvansa ”taloudellisesti haavoittuvaisten” maiden joukkoon.
Ilmaisua käytti Saudi-Arabian pääneuvottelija Mohammad al-Sabban Bangkokissa viime viikolla pidetyssä Kööpenhaminan valmistelukokouksessa. Sabban sanoi uutistoimisto AP:lle, että ”Saudi-Arabia on monipuolistamassa talouttaan, mutta se vie aikaa”.
”Juonittelua öljyn-
tuottajia vastaan”
Sabban sanoi, että länsimaat juonittelevat ”öljyntuottajia vastaan planeetan pelastamisen valekaavun alla”. Monet poliitikot lännessä näkevät Sabbanin mukaan ilmastoneuvotteluissa ”kultaisen tilaisuuden päästä eroon tuontiöljyriippuvuudesta”.
”Se tarkoittaa sitä, että taakka siirretään kehitysmaille, erityisesti niille, jotka ovat huomattavan riippuvaisia öljyntuotannosta”, valitti Sabban.
Niinpä vaatimus korvausten maksamisesta öljyntuottajamaille on Sabbanin mukaan Saudi-Arabian kynnyskysymys Kööpenhaminan neuvotteluissa, jos siellä mahdollisesti syntyvä sopimus merkittävästi vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Hinta heittelee
öljytuloja
Kaikki eivät näe asiaa aivan Sabbanin tavalla. Joissakin ympäristöjärjestöissä Saudi-Arabian vaatimus rinnastetaan siihen, että tupakkateollisuus vaatisi korvauksia sopimuksesta, jolla rajoitettaisiin tupakointia terveysriskien takia.
Öljyntuottajamaiden tulot heittelehtivät voimakkaasti öljyn hinnan mukana. Esimerkiksi Saudi-Arabian öljytulot nousivat viime vuonna, jolloin öljyn hinta oli korkealla, lähes 40 prosenttia verrattuna vuoteen 2007.
Saudi-Arabia ansaitsi öljystä viime vuonna 281 miljardia dollaria, mikä oli neljä kertaa enemmän kuin vuonna 2002. Kuluvan taloustaantuman vuoden tuloiksi sen sijaan ennakoidaan vain 115 miljardia dollaria.
Tuottajien tulot
kasvavat yhä
Monien ulkopuolisten asiantuntijoiden mukaan öljyn hintataso vaikuttaakin tuottajamaiden tuloihin paljon enemmän kuin mahdolliset kulutusrajoitukset.
Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n tuoreessa raportissa arvioidaan, että OPEC:iin kuuluvien öljyntuottajamaiden tulot kylläkin putoavat 16 prosenttia vuosina 2008–2030, jos päästöjä leikataan verrattuna tilanteeseen, että mitään ei tehdä.
Mutta silti OPEC-maat saavat tuolla kaudella leikkausmallissakin öljytuloja 23 000 miljardia dollaria, mikä on nelinkertainen määrä verrattuna kauteen 1985–2007. Laskelma perustuu arvioon, että öljyn hinta on keskimäärin 100 dollaria barrelilta, mikä ei ole kovin raju oletus.
Saudi-Arabian mukaan IEA:n laskelmat ovat puolueellisia. Sabban vetosi Bangkokissa erääseen vanhempaan tutkimukseen, jonka mukaan Saudi-Arabia menettäisi vuosittain 19 miljardia dollaria, jos päästöjä leikataan vuodesta 2012 lähtien.
Vaikeuttaa oikeasti
köyhien asemaa
Saudi-Arabia on aika ajoin nostanut ilmastoneuvotteluissa esiin korvausvaatimuksensa. Sen mukaan ensimmäisessä vuoden 1992 sopimuksessa hyväksyttiin tätä tarkoittava lauseke.
Nyt Kööpenhaminan lähestyessä Saudi-Arabia hakee muilta öljyntuottajilta tukea kannalleen. Se ei välttämättä itsekään usko korvausten saamiseen, vaan taktiikkana voi pikemminkin olla ilmastoneuvottelujen viivyttäminen ja sabotoiminen. Tätä mieltä ovat esimerkiksi arabialainen ja saksalainen ympäristöjärjestö IndyACT ja Germanwatch yhteisessä raportissaan.
Ikävimpänä monet pitävät sitä, että Saudi-Arabian korvausvaatimukset samalla vaikeuttavat neuvotteluja avustuksista niille köyhille maille, jotka todella jo kärsivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista.