Mitkä ovat tarkoitusperät joita Suomen hallitus hakee rummuttamalla, että lama on suurempi kuin mitä osasimme odottaa ja syvenee? Tällaisella vastuuttomalla pelon lietsonnalla on kauheat seuraukset kansantalouden tilaan ja valtion omaisuuden yksityistämiseen, sekä sitä kautta uuteen yksityistämiskierteeseen kunnallisella ja valtiollisella sektorilla.
Onko tämän pääarkkitehdit jossain muualla kuin Kokoomuksen ja keskustan puoluetoimistoissa vai vaalirahoituksessa? Löytyvätkö lopuksi laman tekijät samasta paikasta kun Kemijärven työttömyyden pelastajat ja tuppeen sahatut laudat?
Esimerkkejä hysterian luomisesta ja sitä kautta suotuisan ilmapiirin luomisesta tuhokapitalismille löytyy paljon. Tämä mallihan on Milton Friedmanin Yhdysvalloissa kehittelemä talousmalli jota kutsutaan myös globalisaatioksi ja uusliberalismiksi, jonka päätarkoitus on kuitenkin pääomakapitalistien tukeminen ja heidän omaisuutensa kartuttaminen keinolla millä hyvällä.
Yksi taidonnäyte tuhokapitalismista ja IMF:n (Kansainvälinen valuuttarahasto) voimasta ja kiristyksestä koettiin luonnonkatastrofin jälkeen Aasiassa, jossa IMF:n laittoi polvilleen Thaimaan, Filippiinit ja Indonesian. Viimeisimmät pakkolunastukset ja kiristykset yhteisen hyvän nimissä on suoritettu Irakissa, eli tarina jatkuu ja kansa kärsii mutta herrat vaan lihoo.
Näiden kaikkien edellä mainittujen maiden kaupan vapauttamista tarvitsivat Yhdysvaltojen suurkapitalistit oman hyvinvointinsa lisäämiseen. Näin kävi, että IMF laittoi rahalla Etelä-Amerikan ja Aasian maat polvilleen. Näiden toimien seurauksena Thaimaassa tuli kymmeniä tuhansia työttömiä ja Etelä-Koreassa satojatuhansia työttömiä per kuukausi. Mahtavia talouskasvulukuja maailmalta?
Yhteisenä tekijänä näillä kaikilla oli IMF:n lainahanojen sulkemisella pelottelu/kiristys, sekä maiden ajaminen sisäiseen kaaokseen ja joissakin tapauksissa myös anarkiaan ja ay- liikkeiden alas ajamista sumeilematta ja noudattamatta minkäänlaisia inhimillisyyksiä. Oma lukunsa oli Margaret Thatcherin suorittama kapitalistinen vallankumous ja Englannin saattaminen Milton Friedmanin viitoittamalle uusliberalistiselle tielle globalisaation nimissä.
Kuulostaako tutulta? Valtion yhtiöiden myynti alkoi Suomessa 1990 luvun alussa, ja tähän asti on jatkunut pääomalla keinottelu sekä nykyisellään kohta massatyöttömyydeksi muodostuva työllisyysongelma. Lähes kaikkien laman aikaan myytyjen yhtiöiden omistus on mennyt näille osakekeinottelijoille ja niin sanotuille IMF: n takuumiehille. Nykyisellään Suomen kansasta piittaamattomasti teollisuus poistetaan maastamme ja sijoitetaan juuri näihin maihin, joissa on ajettu läpi kapitalistiset uudistukset.
Verratessa tätä talousoppia meillä 1980 luvulta voimassa olleeseen keynesiläiseen tapaan muodostuu suurimmaksi eroksi kaikista meillä kansalaisista yhdenmukainen huolehtiminen sosiaaliseen asemaan tai arvoon katsomatta. Yksi tärkeä seikka näin laman alla on, että vanhojen oppien mukaan pitäisi alkaa elvyttää tosissaan julkista sektoria ja rakennusteollisuutta. Mutta nämähän eivät kuulu nykyisen hallituksen vaalit rahoittaneen eliitin harjoittamaan politiikkaan. Keinona käytetään loppujenkin valtion yhtiöiden yksityistämistä, esimerkiksi Destian, Labtiumin ja Raskoneen.
Toivottavasti kun heräämme vuoteen 2010 tämä kaikki olikin vain unta, sillä eihän tällaista voi tapahtua meillä.