Ukrainan ensi tammikuussa pidettävien presidentinvaalien kampanja on kuumimmillaan ja sikainfluenssaksi epäilty epidemia kaataa ihmisiä. Viime tiistaihin mennessä kuolleita oli 71.
Pääministeri Julija Tymošenko ja presidentti Viktor Juštšenko ovat päähenkilöitä kansan pelastamisessa sikainfluenssalta. Tymošenko on sairaista huolehtiva äiti, Juštšenko epidemian vastaista taistelua johtava sotapäällikkö.
Kameran valojen välkkyessä Tymošenko ottaa vastaan lääkekuljetuksia Kiovan lentokentällä. Samaan aikaan Juštšenko vaatii televisiossa hallitusta yksinkertaistamaan menettelyä, jotta lääkkeet ehtisivät nopeammin potilaille.
Sikainfluenssa voi
auttaa Tymošenkoa
Kansakunnan pelastamisessa epidemialta ei muilla kuin Juštšenkolla ja Tymošenkolla ole sanomista. Sikainfluenssan avulla Juštšenkolla on vielä mahdollisuus voittaa tammikuun presidentinvaalit, vaikka hänen kannatuksensa on viime aikoina ollutkin vain noin 3–5 prosenttia.
Kolmatta presidenttiehdokasta Viktor Janukovitšia ei sikainfluenssaan yhdistä muu kuin hänen epäilty sikamaisuutensa. Häntä on syytetty muun muassa raiskauksesta. Ennen presidentinvaaleja hänen kannatuksensa on 22–25 prosenttia.
Influenssaepidemia on äidilliselle Tymošenkolle vahvempi vaalivaltti kuin hänen miespuolisille kilpailijoilleen. Hänelle on ennakoitu 15–20 prosentin kannatusta.
Monien politologien mielestä suosikiksi tammikuun vaaleissa voi nousta se, joka tehokkaimmin vastustaa epidemiaa tai osaa antaa tehokkaan kuvan itsestään. Siksi Juštšenko kutsuu kokoon neuvotteluja, esiintyy televisiossa ja pyrkii antamaan vaikutelman että hän valtion päämiehenä hallitsee tilannetta.
Sairaanhoitajan roolissa Tymošenko on luultavasti kuitenkin Juštšenkoa vahvempi poliittisesti sairaan maan presidentiksi.
Suuri osa lääkeavusta
menee lahjuksiin
Huolimatta kriisistä Ukrainan hallitus on myöntänyt influenssan torjuntaan noin 500 miljoonaa dollaria. Tiedotusvälineet ovat kuitenkin jo alkaneet kysellä, mihin nämä rahat todella menevät.
Ukrainskaja Pravda -lehti kirjoittaa, että maassa ei ole sikainfluenssaepidemiaa, on vain tavallinen influenssa kuten joka vuosi. Tosiasiat esitetään kuitenkin niin, että syntyisi psykoosi. Tämän psykoosin vallassa on myönnetty suuria summia rahaa selvittämättä, mihin ne todella menevät.
Lvovilainen politiikan kommentaattori Taras Voznjak arvioi, että 80 prosenttia maan länsiosassa sijaitsevan Galitsian alueen lääkeavusta menee lahjontaan. Hänen mukaansa monista ukrainalaisista sairaaloista puuttuu esimerkiksi hengitystä helpottavia happinaamareita, jotka ovat olennaisen tärkeitä silloin kun influenssa muuttuu keuhkokuumeeksi.