Eniten varoja ohjelmassa on myönnetty Itä-Puolan surkean tieverkon kunnostamiseen ja uusien teiden rakentamiseen. Suuria summia menee myös koulutukseen ja infrastruktuuri-investointeihin läänien kasvukeskuksissa. Niihin rakennetaan oppilaitoksia, kongressikeskuksia ja teknologiapuistoja.
Itä-Puolan suurimpien kasvukeskusten Bialystokin ja Lublinin kehittäminen on tärkeää koko maan metropoliverkon kehittämisen kannalta. Jos Varsovasta halutaan tehdä todella merkittävä eurooppalainen metropoli, sen ympärille on luotava metropolien verkko, johon tarvitaan myös voimakkaat Bialystok ja Lublin. Näin EU:n Itä-Puolan kehittämisohjelma on myös osa koko eurooppalaistuvan Puolan kehitystä.
Ohjelmassa ei kansalaistasoa ei ole unohdettu, sillä tukea myönnetään myös pyöräteiden ja internet-yhteyksien kehittämiseen.
Luomuviljely pienten tilojen mahdollisuus
Kaikissa Itä-Puolan kehittämisohjelman projekteissa keskeinen kriteeri on kestävä kehitys. Vettä ja energiaa on käytettävä säästeliäästi, melua on vähennettävä, haitallisia jätteitä neutralisoitava. Valinta unionin projekteihin alkoi vuonna 2007 kysymyksellä suunnitelman esittäjille: onko projektisi vihreä?
Esimerkiksi junan ikkunasta katsottuna Itä-Puolan maisemat näyttävät murheellisilta pienine rikkaruohoa ja pajukkoa kasvavine peltotilkkuineen. Luomuviljelijä saattaa kuitenkin innostua tällaisista maisemista. Nämä tilkut sopivat hyvin luonnonmukaiseen viljelyyn, kunhan niitä osaa oikein hoitaa.
Luomuviljelyä harjoittavatkin jotkut alueelle muuttaneet hollantilaiset luomuviljelyn asiantuntijat. Luomuviljely edellyttää tietotaitoa, jota alueella ei tähän mennessä ole ollut. Nyt sitä on mahdollista hankkia unionin koulutusrahoilla.
Paljon työtä edellyttävä luomuviljely on mahdollisuus korkean työttömyyden alueella. Noin 40 prosenttia itäisten läänien väestöstä elää maataloudesta. EU:n luokituksen mukaan väki on pääosin työtöntä. Ihmiset elävät luontaistaloudessa sosiaaliturvan varassa.
Vain noin 40 prosenttia Itä-Puolan asukkaista asuu kaupungeissa.
Koko Puola yhtä projektia
EU:n rahoittama kehitysohjelma antaa suuria mahdollisuuksia Itä-Puolalle. Tieverkon ja koulutuksen kehittäminen ovat muun muun kehityksen edellytyksiä. Alueen luonto vetää matkailijoita, jotka saapuakseen itäalueelle tarvitsevat teitä. Matkailu ja luomuviljely tarvitsevat myös koulutettuja ihmisiä.
Itä-Puolan kehittämisohjelma on vasta puolivälissään. Alku näyttää lupaavalta. Tänä vuonna on jo hyväksytty suurin osa ohjelman projekteista.
Itä-Puolan kehitysprojekti on vain yksi projekti monien EU:n rahoittamien joukossa. Se on kuitenkin tärkeä alueen erikoislaatuisuuden vuoksi, esimerkiksi luonnonmukaisessa viljelyssä tarvitaan saastumatonta luontoa.
Itä-Puolan kuntien päättäjät pitävät matkailua alueen suurena mahdollisuutena, mutta ovat tähän asti valitelleet infrastruktuurin puutetta. Sen kunnostamiseen ei tähän mennessä ole riittänyt varoja. Rahaa on puuttunut esimerkiksi Euroopan unionin helmeksi kehutussa Bialowiezan kunnassa, jossa sijaitsee biisoneistaan tunnettu kansallispuisto.
Tuki tuntuu koko maan kunnissa
Koko Puolalle on eri projekteihin luvassa vuosina 2007–2013 EU:n tukea 67,3 miljardia euroa. Vaikutukset näkyvät kaikissa maan kunnissa.
Unionin rahoilla on kunnostettu 5 000 kilometriä tietä ja rakennettu 10 000 kilometrin pituinen vesijohtoverkko. Tukea yrityksen käynnistämiseksi on saanut 13 000 yrittäjää ja 2,6 miljoonaa työtöntä on käyttänyt tukea kouluttautumisessaan.