KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Usko, toivo ja pinonpoltto

Pirjo Hämäläinen
7.3.2010 6.00

Loppuvuodesta 1940 Helsingin raastuvanoikeus päätti lakkauttaa kansalaisjärjestön, jonka toiminta oli omiaan vaikeuttamaan ja vaarantamaan ystävällisten suhteitten voimassa pitämistä ja niiden kehittämistä Suomen ja Sosialististen Neuvostotasavaltojen liiton kesken. Järjestö oli SNS, Suomen-Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seura.

Ensimmäisen SNS:n vaiheista ei ole paljon puhuttu eikä paljon tiedettykään, sillä Valpo takavarikoi miltei kaikkien osastojen jäsenluettelot, jäsenkirjat, tilikirjat, kuitit ja julkaisut. Sakari Karttusen Ystävyys vastatuulessa -tutkimus (1966) antaa kuitenkin yhä tuoreen kuvan siitä, miten välirauhan ajan ystävyyspolitiikassa oli Paasikiven linjan ituja ja provokaatiota, vilpitöntä idealismia ja patoutunutta kapinahenkeä. Eikä paradokseja todellakaan puuttunut.

Kesällä 1940, heti talvisodan jälkeen, myös virallinen Suomi teki kaikkensa houkutellakseen Neuvostoliittoa kulttuuriyhteistyöhön. Hallitus ehdotti teatterivierailuja, taiteilijavaihtoa, käännöksiä ja näyttelyjä, mutta Neuvostoliitto tuhahteli tarjouksille eivätkä sen edustajat saapuneet opetusministeriön kattamaan pitopöytään.

ILMOITUS
ILMOITUS
Kesällä 1940, heti talvisodan jälkeen, myös virallinen Suomi teki kaikkensa houkutellakseen Neuvostoliittoa kulttuuriyhteistyöhön.

Äreä naapuri ei lämmennyt liioin pikakursseille, oppaille tai sanakirjalle, joita Suomi venäjän kielen edistämiseksi lupaili. Ja oikeiston Itämeri, rauhanmeri -hanketta, jossa Urho Kekkonen oli mukana, pilkattiin pitkään ja avoimesti Moskovan radiossa.

Ainoastaan SNS kelpasi Neuvostoliitolle eikä ihme, sillä muun maailman kauhistellessa Baltian miehitystä seura lauloi kiitoshymnejä ja puhui vapauden lisäksi itsenäisyydestä, jonka Eestin veljeskansa oli saavuttanut.

Karjalan luovutukseen suhtauduttiin niin ikään suopeasti. Viipuristakin oli tullut oikea kulttuurikaupunki, jolla oli kirjastossaan neljä kertaa enemmän niteitä kuin Suomen vallan takapajuisina vuosina. Alvar Aallon kirjastotalosta seura ei tosin puhunut, vaan Pyöreästä tornista ja suomalaiskotien sinne ahdetuista kirjoista.

Neuvostoliitto oli seuran mielestä rauhanmajakka, joka noudatti johdonmukaista rauhanpolitiikkaa ja toimi Euroopan mahtavimpana rauhanpuolustajana. Lännessä olot kävivät yhä levottomammiksi, mutta tiet itään olivat auki, ja kuten jo J. V. Snellman oli osuvasti todennut, Suomen tulevaisuus riippui kokonaan sen kaupasta ja kulttuuriyhteistyöstä Venäjän kanssa.

Ennen talvisotaa moni oli sillä kannalla, että Neuvostoliitosta sopi puhua vain hammasta purren. Teekkarit järjestivät syksyllä 1937 kastajaiset, joissa uusien opiskelijoiden tuli vastata kysymykseen, kuka on maailman keljuin mies. Jokainen, joka vinkaisi Rudolf Holstin nimen, selvisi pälkähästä. Muut saivat ämpärillisen vettä päähänsä.

Ulkoministeri Holstin keljuus johtui Moskovassa käydyistä neuvotteluista, joita Kolmannessa valtakunnassa ei hyvällä silmällä katsottu. Holsti ei kuitenkaan tapojaan parantanut, vaan heti seuraavana vuonna hän kuunteli normaalit ruokajuomat nautittuaan Hitlerin radiopuhetta ja luonnehti tätä hulluksi koiraksi, joka sietäisi ampua. Nurkassa lymyillyt saksalainen kanteli asiasta ja Holstin taru oli lopussa.

Radio oli pääosassa silloinkin, kun Mauri Ryömä postitti Väinö Tannerille kohtalokkaan kirjeen. Joulukuussa 1939 ulkoministeri Tanner ehdotti Moskovalle radion välityksellä rauhaa ja tölväisi samalla Terijoen hallitusta. Ryömä reagoi kuin salaman lyömänä ja antoi kynänsä sauhuta.

Tanner oli Ryömän mukaan lietsonut kaksikymmentä vuotta vihamielisyyttä Neuvostoliittoa kohtaan ja vainonnut hillittömästi niitä, jotka olivat ajatelleet toisin. Länsimaista oikeusjärjestystä Tanner edusti yhtä hyvin kuin lapuanliike, kulttuuria yhtä hyvin kuin kenraali Franco ja demokratiaa yhtä hyvin kuin Mussolini.

Suomen työväenluokka meni rintamalle pakosta ja toivoi vain rauhaa ja ystävällisiä suhteita Neuvostoliiton kanssa. Suurin osa työväenjärjestöistä ei ollut voinut pitkiin aikoihin kokoontua, joten työväestön nimissä päätöslauselmia olivat laatineet Tannerin lakeijat. Ja Tanner taas kuului sodan keskeisiin sytyttäjiin.

Tanner tunsi Ryömän perheen, jossa isä Hannes oli SDP:n pitkäaikainen ministeri ja poika Mauri SDP:n lyhytaikainen kansanedustaja. Maurin vaimo oli runoilija Elvi Sinervo ja käly kansanedustaja Sylvi-Kyllikki Kilpi.

Raskaan työn raatajat naureskelivat Mauri Ryömälle, jonka nahassa havaittiin konerasvan sijasta Nivea-rasvaa, ja Tannerkin olisi voinut sivuuttaa jutun katkeralla hymähdyksellä. Näin ei tapahtunut. Tammikuussa 1940 Ryömä vangittiin ja häntä syytettiin paitsi hävyttömästä kirjeestä myös myötämielisyydestä Terijoen hallitusta kohtaan.

Tammisaaresta vapauduttuaan Ryömä oli niin täynnä pyhää vihaa, että hän kutsui toukokuussa koolle SNS:n perustavan kokouksen. Paikalle saapui kaksitoista henkeä, näiden joukossa Elvi Sinervo, Irja Palmgren, Helena Turtiainen, Jenny Pajunen, Aimo Rikka ja Lauri Vilenius.

SNS:n ohjelma noudatteli Ryömän kuuluisaa kirjettä ja tutun periaatteen mukaisesti viholliset etsittiin mahdollisimman läheltä, SDP:stä ja SAK:sta. Suhtautuminen Neuvostoliittoon oli järjettömyyteen asti lojaalia ja sen intressit määräsivät kokonaan marssin tahdin.

Kun SKP eli edelleen maan alla, SNS:n tilaisuuksista tuli yhteiskunnallisen protestin kanava. Johan Helon kauppaa käsittelevä esitelmäkin veti Koiton saliin niin paljon väkeä, että ”tuhannet” jonottajat jouduttiin jättämään kadulle.

Ulkoilmakokoukset repesivät rajuiksi mellakoiksi. Niiden yhteydessä Hakaniemen torin halkopinot sytytettiin tuleen, mikä johti puhumaan pinonpolttajista. Neuvostoliitto tarkkaili kiitettävästi tapahtumia ja Pravda, Izvestija ja Petroskoin radio uutisoivat kilvan työläisten pieksäjäisistä, yhteislaukauksista, kuolleista ja haavoittuneista.

Neuvostoliiton usko SNS:n vaikutusvaltaan hiipui kuitenkin nopeasti eikä seuran lakkauttamisesta tai Ryömän kahdentoista vuoden linnatuomiosta noussut kohua. Jatkosodan jälkeen syntynyt uusi SNS oli tyystin toinen järjestö, ja nykyisen Suomi-Venäjä-Seuran tavoitteet ovatkin sitten niin humaaneja, että olen hyörinyt itse vuosikausia sen etu- ja takarivissä.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään