KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Miksi punaiset ovat vihreämpiä kuin vihreät?

Matti Vesa Volanen
22.6.2010 14.26

Työväenliikkeen punainen tunnusväri on peräisin keskiaikaisista taistelulaivojen pitkistä punaisista merkkilipuista, joiden viesti vastustajalle oli: ”taistelemme viimeiseen asti, me emme antaudu”. Punainen on tahdon ja politiikan, siis hyvän elämän väri.

Vihreä on luonnon, siis toden ja todellisen ja tällä hetkellä erityisesti luonnon rajallisuuden väri. Poliittisena värinä se on suojeleva ja säilyttävä – ja siten pikkuporvarillinen.

Pyrkimys hyvään elämään tai luonnonsuojeluun ei kuitenkaan avaa kysymystä ihmisen tosiasiallisesta suhteesta luontoon, siis kysymystä teollisuudesta, työstä ja toimeentulosta. Mikä onkaan työn, elävän työn väri?

Ratkaiseva poliittinen taistelu tullaan käymään elävän työn ehdoista.

Vihreät katsovat luontoa omakotitalonsa verannalta ja haluavat suojella näkemäänsä. Luonto on sitä miltä se näyttää ja tuntuu lähiluontoretkiä tehdessä. Työllä ei ole mitään tekemistä luonnon kanssa, eikä oikeastaan elämänkään kanssa. Teollisuus on jotain mistä pitää päästä eroon, jotain pienimuotoista ja vihreää se voisi ehkä olla. Talous on, veropolitiikkaa lukuun ottamatta, ulkoakateeminen kysymys.

Demarit rakastavat työtä niin paljon että eivät halua sanoa siitä juuri mitään. Sen sijaan kaikki mikä luonnehtii työn edellytyksiä – kuten terveys, koulutus, vapaa-aika – saa laajan huomion. Täystyöllisyys on vaatimuksena, mutta sen toteuttamiseen ei esitetä keinoja. On siis vain paikkailtava ja täydellistettävä hyvin toimivaa systeemiä.

Avaako Vasemmiston ohjelmaehdotus uusia näkymiä. Valitettavasti ei.

Mistä sitten on luettavissa ihmisen todellinen suhde luontoon – ei siis vain vihreän kuviteltu tai systeemin punertava? Se on luettavissa teollisuuden, siis työn historiasta. Klassisesti ilmaistuna: työ on ainesten vaihtoa luonnon kanssa (Marx). Teollinen työ on yksi tämän vaihdon historiallinen kehitysvaihe. Miksi tämä vaihto on nyt muodostunut kuolemaksi luonnolle? Miksi taloudesta on tullut kuoleman taloutta?

Nuori ja romantiikan innoittama Karl Marx uskoi ihmisen omalla vapaalla ja tietoisella toiminnallaan herättävän luonnon henkiin avaamalla luonnolle uusia mahdollisuuksia. Vapaa työ – siis tosi, hyvä ja kaunis työ – on ihmisen toiminnan kautta tapahtuvaa luonnon itsevälitystä. Ihmiskunnan tuotannollinen historia onkin ”ihmisen psykologian avoin kirja” (Marx).

Kirveellä ja sahalla kaadettu puu antaa eri tuntuman, kokemuksen ja opin kuin monitoimiharvesterin penkiltä kaadettu puu. Puun ja ihmisen välissä oli alkuun käsi, sitten käsityökalu, kone ja kokonainen konejärjestelmä, nyt monikansallinen teollisuudenala. Puu on nyt meille paperia ja sanomalehti aamukahvipöydällä.

Ihminen on siis omalla tietoisella toiminnallaan kaivanut luonnosta esiin – luonnonlakeja hyödyntäen – uuden ”toisen luonnon”, inhimillisen perinteen kaikkine moninaisine, loputtoman rikkaine kulttuurisine muotoineen. Miksi ihmisen rakentamasta toisesta luonnosta, traditiosta, on nyt tullut kuoleman tuottaja alkuperäiselle luonnolle?

Tai olkaamme hieman täsmällisempiä: miksi teollistekninen, läntisen valkoisen miehen valistushenkinen järjen käyttö on niin pohjattoman veristä, siis elämän kiertokulkua murskaavaa? (Blutige Vernunft, Robert Kurz). Kysymys on juuri ihmisen todellisen luontosuhteen – teollisuuden ja teollisen työn – irtiajamisesta luonnon kiertokulusta. Ainesten vaihtoa luonnon kanssa ei enää sääntele elävä työ, siis työelämä, vaan raha ja kapitaali, kuollut työ.

Tällöin luonto ja luonnon tuotteet ovat ilmaisia ja hyödynnettävissä rajattomasti – ja omat tuotteemme, jätteemme, on ulkoistettavissa talouden ulkopuolelle ilman kustannusvastuuta. Malli on siis luontokehdosta jätehautaan, eikä kuten ainesten vaihdossa pitäisi aina olla: kehdosta kehtoon, toisin sanoen palauttaisimme luonnolta ja toiselta luonnolta, traditiolta, saamamme ainekset oman kriittisen työskentelymme ja muokkauksen jälkeen jälleen kiertoon, toisten työn ja elämän aluksi.

Perinteisen markkinatalouden perusajatus oli alun perin pitää talous ja politiikka tiukasti erillään toisistaan. Tällöin yksityistettiin pellot ja pientareet, työvoima ja työn tulokset. Työntekijä myi työvoimaansa ja työnantaja työn tulokset. Työnantaja sai yksipuolisen määräysvallan siihen, mikä työssä on todellista, hyvää ja kaunista; työntekijä todellisti toisten määrittämät tarkoitukset: elävä työ kuoleentui. Tosi, hyvä ja kaunis saivat omat kansalliset instituutionsa, tieteen, politiikan ja taiteen – nyt työn ja tuotannon ulkopuolella.

Markkinamekanismin rujous synnytti monia sosiaalisia vastaliikkeitä, jotka pyrkivät purkamaan talouden ja politiikan jyrkkää vastakkainasettelua. Menestyksekkäin näistä oli New deal -ajatus, jonka yhden kehitelmän tunnemme omana hyvinvointivaltionamme. Siinä toimii kaksi tulojen tasausjärjestelmää: työntekijöille maksettiin sosiaalista palkkaa julkisina palveluina ja työnantajat sovittelivat yhteen sektorikohtaisia voittojaan. Tämä oli tulopolitiikan kultakautta.

Emme kuitenkaan elä enää markkinataloudessa, emmekä kansallisessa teollisuuskapitalismissa vaan globaalissa finanssitaloudessa. Globaalilla finanssitaloudella ei ole intressiä kumpaakaan tasausjärjestelmään kansallisella tasolla. Päinvastoin: ne ehkäisevät ja rajoittavat voitonmuodostusta. Tämä johtaa vääjäämättä kansallisten julkisten palveluiden kuihtumiseen ja niiden siirtymiseen pala palalta osaksi kansainvälisiä rahoitusketjuja.

Vasemmiston poliittinen tavoiteohjelma tukeutuu periaateohjelman käsitykseen maailman tilasta: käymme puolustuskamppailua kansallisen, teollisuusvetoisen sopimusyhteiskunnan saavutetuista eduista. Periaateohjelman romanttinen kaipuu jo manan majoille menneeseen markkinatalouteen on vähintäänkin absurdia: ne julkiset palvelut, joita nyt puolustamme, eivät olisi tulleet kuuloonkaan markkinataloudessa, koska markkinataloudessa tasausjärjestelmiä ei ollut eikä voinutkaan olla.

Ratkaiseva poliittinen taistelu tullaan käymään elävän työn ehdoista. Vasemmiston ainoa mahdollisuus on rakentaa näkemys vapaasta ja elävästä työstä, jonka asettamukset ovat vihreämpiä kuin vihreät osaavat edes kuvitella tai demarit tohtivat pelätä. Kysymys on elämän taloudesta. Siihen tarvitaan politiikan punaista. Se ei ole kompromissi vihreiden ehdoilla vaan juuriin menevä punaisen positiivinen merkkilippu ihmisyhteisöistä, joissa ”jokaisen yksilön vapaa kehitys on kaikkien vapaan kehityksen ehto.”

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään