Tuukka Pääkkönen kommentoi Kansan Uutisten Viikkolehdessä (1.10.) edellistä kolumniani kiinnostaako-yksilo ja Vasemmistofoorumia otsikolla ”Perustetaan think tank”.
Kolumnista Pääkköstä oli jäänyt vaivaamaan mikä on ansiotyöfetissi. Tarkoitin termillä pakonomaista kiinnittymistä sellaiseen yhteiskuntaan, jossa ansiotyö nousee yli muiden yhteiskunnallisten päämäärien, kuten perhe-elämän, vapaa-ajan tai ympäristön. Jos tavoitteena on se, että ihmiset voisivat edistää oman elämänsä kannalta tärkeitä asioita, tulisi luoda sellaisia yhteiskunnallisia järjestelyjä, joiden avulla tämä mahdollistuu. Keskittyminen pelkkään vaihtoarvon tuotantoon ei ole ainoa mahdollinen tapa rakentaa ihmisten päämäärien kannalta toimivaa yhteiskuntaa.
Pääkkösen mielestä Vasemmistoliiton nykyisestä think tankista eli Vasemmistofoorumista ei ole mihinkään. Arvostan tällaista rehellisyyttä, mutta rohkenen kuitenkin olla eri mieltä asiasta.
Valtamediassa on aina vaikea saada läpi vasemmistolaista ajattelua.
Pääkkönen antaa ymmärtää että Vasemmistofoorumi rajoittuu pienen kirjanoppineen yliopisto- ja tutkijapiirin reunaraapusteluksi, eikä foorumin piirissä vaikuttavilla ole kokemusta vasemmistolaisuudesta, työstä eikä edes elämästä.
Näitä heittoja lienee turha tarkemmin ruotia, mutta valotan sen sijaan hieman sitä millainen toimija Vasemmistofoorumi oikein on.
Vasemmistofoorumin ydinajatus on pohtia vasemmiston perusideaa, eli mikä oikeastaan erottaa tai minkä pitäisi erottaa vasemmisto oikeistosta. Muu toiminta rakentuu tämän ajatuksen ympärille.
Toimistollamme työskentelee vakituisesti täyspäiväinen toiminnanjohtaja sekä tiedottaja 60 prosentissa työsuhteessa. Muu henkilöstö on projektiluontoista. Vasemmistofoorumin omassa tutkijaverkostossa on tällä hetkellä yli 120 jäsentä ja foorumin yhteistyöverkostoihin kuuluu varmastikin sadoissa laskettava ihmisjoukko.
Foorumi on julkaissut kaupallisten kustantajien välityksellä jo neljä kirjaa, viimeisimpänä Jarna Pasasen ja Marko Ulvilan teos Vihreä uusjako – fossiilikapitalismista vapauteen. Tänä vuonna on aloittanut ilmestymisensä yhteiskuntapoliittinen Peruste-aikakauskirja, jonka ensimmäisestä Omistus-aiheisesta teemanumerosta otettu 1 000 kappaleen painos on jo loppunut.
Vasemmistofoorumi on järjestänyt neljän toimintavuotensa aikana suuren joukon menestyksellisiä yleisötilaisuuksia, muun muassa Kapitalismi 08 ja Kapitalismi 09 -tapahtumat, joiden tilaisuuksiin osallistui yhteensä lähes 1 000 ihmistä. Vasemmistofoorumi vaikuttaa myös aktiivisesti eurooppalaisten vasemmistolaisten think tankien Transform! Europe -järjestössä; olen itse kyseisen järjestön hallituksen puheenjohtaja.
Transform! Europe on jatkuvassa ja aktiivisessa yhteistyössä Euroopan vasemmistopuolueen kanssa. Kotimaassa Vasemmistofoorumi on tehnyt yhteistyötä lukuisten sitoutumattomien ja puoluepoliittisten järjestöjen kanssa. Erityisesti kansalaisjärjestökenttään yhteydet ovat hyvät.
Vasemmistofoorumin toimintaan ja Peruste-aikakauskirjaan voi tutustua nettisivuillamme www.vasemmistofoorumi.fi . Sivuilla voi myös liittyä Vasemmistofoorumin tiedotuslistalle.
Valtamediassa on aina vaikea saada läpi vasemmistolaista ajattelua, mutta ei Pääkkönenkään voi kiistää ettemmekö olisi yrittäneet ja välillä onnistuneetkin. Pääkkösen kirjoituksesta jää epäselväksi, millaisella ajatuksella toimiva think tank voisi hänen mielestään tuottaa enemmän vaikuttavuutta. Lisäksi on vaikea nähdä, miksi vasemmiston edes pitäisi pyrkiä think tankiin, jonka näkökulma asioihin on jo lähtökohtaisesti kovin perinteinen. Mitä uutta sellainen think tank voisi tuottaa?