Loukkuun jääneiden chileläisten kaivosmiesten pelastusoperaatiota on seurattu ympäri maailmaa kuin jännitysdraamaa. Kyse ei kuitenkaan ole sepitetystä tosi-tv.stä vaan kaivosmiesten ankarasta elämän ja kuoleman kamppailusta.
Kaivosmiesten pelastustoimet tuovat mieleen Apollo 13:n avaruuslennon 40 vuoden takaa. Tarkoitus oli silloin viedä astronautteja kolmannen kerran Kuuhun. Onnettomuus matkalla muutti lennon pelastusoperaatioksi, jota seurattiin sydän syrjällään miltei joka puolella maailmaa.
Apollo 13 -avaruuslento päättyi lopulta onnellisesti. Niin näyttää käyvän myös San Josén kaivoksessa.
Kaivosmiesten pelastuminen loukostaan on niin ennennäkemätön tapahtuma, että maailmanlaajuisen hälyn voi ymmärtää. Joidenkin tiedotusvälineiden tapa muuttaa tapahtumat viihteeksi ei kuitenkaan tee oikeutta kaivosmiehille ja heidän läheisilleen.
Pelastumiseen liittyy runsaasti ilon ja riemun tuntemuksia, mutta itse osalliset ovat joutuneet viime viikkojen aikana käymään läpi koko tunteiden skaalan syvästä epätoivosta alkaen. Läheskään kaikki paikan päällä olleet toimittajat eivät tätä ole tajunneet, vaan he ovat käyttäytyneet kuin pelastetut olisivat tosi-tv:n sankareita tai idols-tähtiä.
Ovatko todellisuus ja virtuaalimaailma todellakin sotkeutuneet niin totaalisesti, ettei enää eroja osata tehdä?
Chilen johto, ennen muuta presidentti Sebastian Pinera, pyrkii hyötymään poliittisesti onnistuneesta pelastusoperaatiosta. Valtiollista kuparikaivosyhtiö Codelcoa taas kiitetään pelastustöistä, eikä syyttä, sillä niihin on satsattu parasta mahdollista tekniikkaa ja toiminta on ollut hyvin organisoitua.
Liian helposti kuitenkin unohtuu se, mistä kaikki johtuu. Turman takana on joukko vakavia laiminlyöntejä. Onnettomuuskaivos oli jo kerran suljettukin vaarallisena. Kaivos sai 2008 luvan käynnistyä uudelleen, vaikka siellä ei ollut tehty vaadittuja parannuksia turvallisuuteen.
Turmakaivosyritys Compania Minera San Esteban yrittää kiemurrella vastuustaan ja vihjailee päätyvänsä konkurssiin, jolloin kaivosmiehet jäisivät palkkojensa lisäksi ilman tuntuvia miljoonien eurojen vahingonkorvauksiaan.
Juuri nyt kaivosmiehet tarvitsevat ennen muuta aikaa voidakseen rauhassa toipua järkyttävistä kokemuksistaan.