KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Velkakierteeseen ajettu Eurooppa

Antti Ronkainen
27.12.2010 18.30

Suomen seuraavalla hallituksella on ratkaistavanaan monta kiusallista ongelmaa. Paineita aiheuttavat paitsi työikäisten väheneminen, myös eläkemaksujen kasvu ikääntymisen myötä. Sen lisäksi valtion kestävyysvaje on kymmenen miljardia euroa, eikä eurokriisi ole päättymässä Irlantiin.

Yhdessä nämä tarkoittavat valtiontalouden rankkaa rakenteellisia rukkausta, kuten veronkorotuksia, menonleikkauksia, työurien pidentämisiä, opintojen vauhdittamista ja niin edelleen. Tai ainakin näin sanotaan valtiovarainministeriön tuoreessa raportissa, jonka mukaan ilman kyseisiä toimenpiteitä seurauksena on ajautuminen velkakierteeseen.

Valtionvelka kasvaa vuoteen 2014 mennessä yli sataan miljardiin euroon. Kotitalouksien ja veronmaksajien sitominen yksityiseen ja julkiseen velkaan onkin uusliberalismin keskeisimpiä keinoja uusintaa vallitsevat luokkasuhteet sekä oikeuttaa tähänastinen talouspolitiikka jatkossakin. Vaikka velkaa ei kykenisikään maksamaan takaisiin, velkaa on kyettävä aina lyhentämään, jotta velan saanti taattaisiin myös jatkossa (eivätkä pankit ajautuisi konkurssiin).

ILMOITUS
ILMOITUS
Pankit ovat konkurssikierteessä ja vetävät valtioita mukanaan yksi toisensa perään.

Irlanti on hyvä esimerkki uusliberaalista talouspolitiikasta: Irlannille annetaan 85 miljardin tukipaketti. Perustelut ovat loogiset: paketin hylkääminen levittäisi kriisin dominoefektin tavoin myös Suomeen, jolloin olisimme taas itse avun tarpeessa. Toisekseen pakettiin lyödään niin korkea korko, että lainaajat eivät voi kuin voittaa (Irlanti 6,05 prosenttia ja Kreikka 5,2 prosenttia). Kolmanneksi lainaehdot asetetaan korkeiksi: Irlannin tulee pudottaa nyt yli 30 prosentin alijäämänsä (pankkien pelastuspaketti mukaan lukien) vuoteen 2015 mennessä kolmeen prosenttiin.

Irlannin apupaketista 50 miljardia euroa laitetaan valtiontalouden tasapainottamiseen ja 35 miljardia pankkisektorin tukemiseen. Vaikka apupaketissa onkin kyse kansantalouden tasapainottamisesta elvytyksenä, säästökuureina ja veronkorotuksina, vieläkin enemmän siinä on kyse ulkomaisten rahoittajien ja investoijien saatavien pelastamisesta. Irlantilaiset maksavat vielä pitkään saksalaisten, brittiläisten, ranskalaisten ja muiden pankkien saatavia. Saamisiaan ovat perimässä myös Goldman Sachs, Rothschild, Pohjola ja Nordea.

Jokaisen euromaan budjetti oli alijäämäinen viime vuonna. Mikäli Portugali turvautuu Irlannin jälkeen EU:n ja IMF:n apuun, EU:n vakautusohjelman varat eivät riitä muiden kriisimaiden auttamiseen (yksin Espanjan avuntarve seuraavien kolmen vuoden aikana on noin 350 miljardia). Ottaen huomioon stressitestien paikkansapitävyyden, luotonluokittajien luotettavuuden ja valtiovarainministeriöiden optimistisuuden, Euroopan rahoitustarve pyörii vähintään tuhansissa miljardeissa.

IMF:n ja yksityisen sektorin roolia (ja huhujen mukaan myös vastuuta) osana euromaiden bailoutteja ollaankin selkiyttämässä vuoteen 2013 (!) mennessä. Varmaa on se, että pankkisektorin intressit ovat jatkossakin edustettuina, kun kriisitalouksien vakauttamisesta päätetään. Pankit ovat konkurssikierteessä ja vetävät valtioita mukanaan yksi toisensa perään.

Rahoitusjärjestelmä on maailmantalouden selkäranka, jota pidetään pystyssä viime kädessä veloilla, veroilla ja veronmaksajien työllä. Velan takaisinmaksu pakottaa ihmiset töihin ja oikeuttaa leikkauslistat, tuottavuusohjelmat, veronkorotukset, yksityistämiset ja työurien pidentämiset. Velkaa paisuttamalla uusliberaali politiikka ajetaan valtioiden hallitusohjelmiin, oli äänestystulos yksittäisissä vaaleissa mikä tahansa.

Keskustelu sekä Kreikan että Irlannin tukemisesta on Suomessa polkenut paikallaan, kiitos suomalaisten poliitikoiden ja toimittajien. Ainoa väriläiskä tuntuvat olevan Uusipaavalniemen profetiaaliset ennustukset EU:n tuhosta.

Uusipaavalniemen ja vasemmiston kritiikin ero on perimmiltään tämä: kun Uusipaavalniemeltä on odotettavissa rohkeita avauksia maailman talousongelmien ratkaisemisesta, vasemmisto tyytyy lähinnä kapitalismin pelastamiseen 1900-luvulta opituilla lääkkeillä – regulaatiolla ja demokratialla.

Olivatpa Uusipaavalniemen mallit kuinka epärealistisia tahansa, hän on puheillaan haastanut oikeiston. Uusipaavalniemi pääsi heti loikkansa jälkeen väittelemään itsensä Sixten Korkmanin kanssa Suomen ja EU:n konkursseista. Uusipaavalniemi sanoi, että euroalue romahtaa ja homma pitäisi hoitaa setelirahoituksella. Ei se elinkeinoelämän haastaminen sen vaikeampaa ole.

Toisin kuin Uusipaavalniemi, vasemmisto ajaa valtion selkeää roolia hyvinvoinnin jakajana. Ei kuitenkaan riitä, että finanssikapitalismia sanotaan epäoikeudenmukaiseksi (voitot ovat yksityisiä, tappiot yhteisiä) tai keinotekoiseksi (talouskasvu perustuu reaalitalouden sijaan keinotteluun) ja vaaditaan sen muuttamista säännellymmäksi (oikeudenmukaisemmaksi).

On puhtaasti poliittinen kysymys, millä ehdoin tuottavampia työpaikkoja luodaan, miten veropohjaa uudistetaan, mistä leikataan ja mistä kilpailuedut revitään. Jos hyvinvointivaltio halutaan pelastaa kapitalismin keinoin pahalta finanssikapitalismilta, tulee vastata kysymykseen, kuinka luodaan sellainen talouskasvu, joka tasapainottaa alijäämään, ratkaisee ikääntymisen aiheuttamat ongelmat sekä katkaisee siinä sivussa velkakierteen.

Nykyinen kriisinhoito on osoittanut, etteivät maailman johtavat taloudetkaan hallitse globaalia pääomaa. Samoin taloustiede on menettämässä uskottavuutensa. Ilman kansainvälistä vastarintaa ei kuitenkaan voida laskea paljoakaan finanssikapitalismin vaihtoehdon varaan, joskin nykyisellään voisi jo lyödä vetoa hyvinvointivaltion romahduksen puolesta. Jos globaalia pääomaa vastaan käydään kamppailuja ainoastaan kansallisten rajojen sisällä, näillä saavutetaan ainoastaan kiusallisia torjuntavoittoja.

Keskeinen kysymys tulevaisuuden kannalta onkin, onnistuuko liberaalioikeisto hallitsemaan kansantalouksien ja rahoitusjärjestelmän tasapainottamisen sekä näitä toimenpiteitä seuraavat tuloerojen kasvun, julkistalouden alasajon ja keskiluokan kurjistumisen. Toinen kysymys on, onnistuuko vasemmisto tarjoamaan oikeasti uusliberaalille politiikalle vaihtoehdon, joka kantaa yksittäisien vaalien yli.

Ja jos sekä oikeisto että vasemmisto epäonnistuvat, onko leikkauslistoista ja vyönkiristyksestä seurauksena fasistisen ja autoritäärisen kapitalismin nousu? Varmaa on kuitenkin on se, että suomalaisessa hyvinvoinnissa veropohja, julkistalous ja pankkisektori eivät ole enää tasapainossa.

Kirjoittaja on rillumareihin nojaava nörttihipsteri, joka opiskelee historiaa ja sosiologiaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään