KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Hyvä työ, mitä se on?

Hitsaaja työssään Yhdysvalloissa 1942. Valokuva on valittu englanninkielisen Wikipedian parhaimpien kuvien joukkoon.

Hitsaaja työssään Yhdysvalloissa 1942. Valokuva on valittu englanninkielisen Wikipedian parhaimpien kuvien joukkoon. Kuva: Alfred T. Palmer

Erkki Laukkanen
25.1.2011 10.05

Millaista on se työ, jonka hyvillä mielin aloitamme ja hyvillä mielin työpaikalle jätämme? Sellaista on hyvä työ, Gute Arbeit, kuten saksalainen sanoo. Miksi mekin emme sanoisi?

Se ikkuna, josta työelämää tarkastelemme, määrittää sen mitä näemme ja mitä emme näe. Yhdistyneiden Kansakuntien työjärjestön (ILO) suositus ikkunaksi on kelvollinen työ (decent work): tuottava ja vapaasti valittu työ sekä siihen liittyvät oikeudelliset ja sosiaaliset kytkennät, kuten vuoropuhelun työmarkkinaosapuolten välillä.

Kelvollinen työ on jo käsitteellinen kompromissi hyvän ja huonon työn välillä, eikä se aikojen saatossa ole täsmentänyt näkemystämme siitä, mitä hyvällä työllä tarkoitetaan. Globaalin talouden aikana, noin vuodesta 1990 lähtien tuottavuutta on alleviivattu työn oikeudellisten ja sosiaalisten kytkentöjen kustannuksella. Työnantaja on vienyt, palkansaajat vikisseet.

ILMOITUS
ILMOITUS
Saksassa on viiden viime vuoden aikana kirjoitettu uusi lehti työelämän kehittämisessä.

Esimerkkeinä tästä ovat Työelämän parantumisen paradoksi (EK 2/2010) ja Mainettaan parempi työ (EVA 3/2010) sekä niitä koskeva vuoropuhelu, jota ei koskaan tullut. Näiden julkaisujen avaamasta ikkunasta näemme kyllä hyvin työn tuottavuuteen liittyvät kytkennät, mutta emme niitä osallisuuden ja työn mielekkyyden määreitä, jotka hyvään työhön tarvittaisiin.

Julkaisuissa muistutetaan, että neljä viidestä palkansaajasta on tyytyväisiä työoloihinsa. Mitään suurempia muutoksia ei globalisaation aikana ole tapahtunut, eikä mitään suurempia paineita tuottavuuskeskeisen ikkunan laajentamiseen siten ole. Päätelmää ei ole horjuttanut edes tieto siitä, että noin 700 000 suomalaista jaksaa päivästä toiseen vain mielialalääkityksen turvin.

Näin ovat marjat kelvollisen työn Suomessa.

Mutta Saksa on toista maata. Siellä työelämän kehittämisessä on viiden viime vuoden aikana kirjoitettu uusi lehti.

Lähtötilanne keskustelulle oli meillekin tuttu arkipäivän ekonomismi, työelämän alistaminen ”rajatta kasvavalle” tuottavuudelle. Esimerkistä käy erään viikkolehden otsikko: ”Pitempään, voimakkaammin ja nopeammin” (Stern, 7.10.2004). Se oli niin hikipinko otsikko, etteivät ammattiliitot sitä enää nielleet. Ne päättivät kysyä jäseniltään, tavallisilta ihmisiltä, mitä nämä työelämältä odottavat, millaista on hyvä työ.

Ajatushautomona kunnostautui ay-liikkeen vasen laita. Oikealle laidalle tuottavuusyhteistyö olisi riittänyt ihan hyvin.

Kyselytutkimuksissa hyväksi työksi määrittyi työ, joka ei ole pakkotahtista, jonka sisältöön työntekijä itse voi vaikuttaa, joka ei vaaranna terveyttä ja työkykyä, joka ei tule kotiin ja josta voi nauttia. Näitä arvoja varioimalla tutkijat päätyivät lopulta 15 asiaan, joita mittaamalla oli mahdollista arvioida, miten hyvää tai huonoa saksalainen työelämä käytännössä on.

Tuloksena oli hyvän työn -indeksi, nuppikohtainen pisteluku joka sai arvoja väliltä 0-100. Huonoksi työksi määriteltiin alle 50 pisteen työ, keskimääräiseksi 50-80 pisteen työ ja hyväksi työksi 80-100 pisteen työ. Jotta työ luokiteltaisiin hyväksi työksi, monien asioiden pitää olla samanaikaisesti hyvin. Enää ei riittänyt, että vain eräät asiat ovat.

Tästä seuraa, että hyvän työn piiri jää selvästi pienemmäksi kuin yksittäisen kouluarvosanan perusteella jäisi. Tuoreimmassa, vuoden 2010 mittauksessa, hyvää työtä teki vain 15 prosenttia saksalaisista palkansaajista. Keskimääräinen, kaikista palkansaajista laskettu pisteluku oli 59, vain 10 pistettä huonon yläpuolella.

Joku voi toki sanoa, että näin laadittu mittari on aivan liian vaativa. Mutta vaativa sen pitääkin olla, jotta pöyhkeältä omahyväisyydeltä vältyttäisiin ja jotta kaikille tulisi selväksi, että hyvä työ on kokonaisuus, jonka saavuttaminen on aidosti vaikea asia. Siksi sitä voi myös Suomelle suositella. Näppituntumani perusteella suomalaiselle palkansaajalle laskettu keskimääräinen indeksi on likimain saksalaista tasoa.

Vuodesta 2007 lähtien indeksin perusteella on voinut arvioida sekä toimialojen välisiä eroja että kehityksen suuntaa yli ajan. Näin lyhyellä jaksolla muutokset eivät tietenkään ole kovin suuria olleet. Mutta lamatestissä vuonna 2009 indeksi toi arvokasta tietoa siitä, miten hyvin eri toimialat lamasta selvisivät. Lähemmin näitä tuloksia voi tarkastella osoitteessa www.dgb-index-gute-arbeit.de.

Työn mielekkyys, yhteisöllisyys ja työn oikea kuormitus ovat kyselyn mukaan saksalaisen työelämän vahvuuksia. Vuoden 2009 lamassa näiden vahvuuksien pistemäärät kuitenkin notkahtivat, eivätkä vielä 2010 mennessä lamaa edeltävälle tasolle nousseet. Miksi näin? Miksi nämä innovatiivisuuden eväät heikkenevät lamassa – siis silloin, kun niitä kaikkein eniten tarvittaisiin?

Eniten tyytymättömyyttä Saksassa ovat herättäneet pakkotahtisuus, palkkaus, ammatin tulevaisuutta koskeva epävarmuus, työturvallisuus ja enenemismahdollisuudet. Olisi todella mielenkiintoista nähdä, miten suomalainen palkkatyö tässä vertailussa pärjää, ja millaisia eroja esimerkiksi palkkauksessa maiden välille syntyy. Onhan myös EVA kansainvälisiä vertailuja toivonut.

Saksassa, kuten myös Suomessa, kiireestä on tullut krooninen ongelma, joka ilmenee muun muassa siten, että työtä tehdään myös sairaana. Tämä ongelma, joka ei Suomessa ole tapetille noussut, on nykyään lähes yhtä yleinen ongelma kuin sairauspoissaolot, josta Suomessa hyvinkin yksipuolisesti työntekijöitä osoitellaan. Saksassa sairaana työskentely on jo osa työelämäkeskustelua siksi, että sitä hyvän työn kyselyssä mitataan.

Hyvän työn vuosihaastattelussa kootaan myös tietoa työaika- ja palkkajoustoista, niiden laajuudesta ja muodoista. Tälle on erityiset perusteensa Saksassa, jossa valtiovalta tukee varsin avokätisesti yrityksen sisäisiä, työteon jatkuvuuden turvaavia järjestelyjä. Mutta toki tälle olisi perusteluja myös Suomessa, jossa vastaavia tietoja ei identtisissä vuosikyselyissä kerätä.

Tästä seuraa, että EU:n uuden työmarkkinamallin, joustoturvan, edellyttämää tasapainoa jouston ja turvallisuuden välillä voidaan arvioida vain karkeiden, työlainsäädännöstä johdettujen suureiden avulla. Tämä on todella outoa, sillä yksilötason vertailut olisivat aivan omaa luokkaansa ja veisivät keskustelua vihdoinkin eteenpäin. Enää ei tarvitsisi kuvitella.

Työelämän kehittämiseen tarvitaan inhimillistä otetta, ja käsitteet on määriteltävä siten, että palkansaajatkin ne ymmärtävät. Joustoturva ei sellainen käsite ole, eikä muistakaan syistä raamiksi kelpaa. Se kohtelee palkansaajia objekteina, toimenpiteiden kohteina. Hyvä työ tekee palkansaajasta subjektin, asiantuntijan ja vaikuttajan omassa työssään.

On aika vetää yhteen.

Työelämän monimuotoisuus on tullut jäädäkseen. Meillä on samanaikaisesti sekä hyvää että huonoa työtä, eikä muutaman valikoidun keskiarvon tuijottaminen silloin kovin mielekästä ole. Keskiarvon sijasta huomio on kiinnitettävä myös ääripäihin. Työelämän muuttuessa osa hyötyy ja osa kärsii muutoksista. Politiikkatoimenpiteiden kannalta on tärkeätä tietää, miten muutos näitä ryhmiä kohtelee.

Hyvästä työstä on tehtävä normi, tavoiteltava asiantila, joka on määriteltävä siten, että parantamisvaraa jää. Ei ole kenenkään etu kuvata tilannettamme siten, että ”maailman paras työelämä” on vain kukonaskeleen päässä ja että suurempia haasteita ei oikeastaan ole. Jos niin tehdään, intohimo työelämän kehittämiseen väljähtyy varmasti.

Hyvä työ on ikkuna, josta näkyvät myös ne työelämän ongelmat, joita kelvollisen työn tirkistysreiästä eivät näy.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään