Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta katsoi vuonna 2010 televisiota.
Suuret kanavat säilyttivät suosionsa viime vuoden katselijamittauksissa, kertoo Finnpanelin alkuviikosta julkistettu tutkimus.
Ylen kanavien osuus katsojaluvuista oli yhteensä 45,2 prosenttia, MTV:n 30,3 prosenttia ja Nelosen 15,1 prosenttia.
Finnpanelin tilaston mukaan suomalaiset katsovat televisiota entistä enemmän. Televisiota katsottiin vuonna 2010 keskimäärin runsaat kolme tuntia päivässä, kolmisen prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
Katselu on lisääntynyt kaikissa ikäluokissa, mutta erityisesti 15-24-vuotiaissa, jotka viipyivät viime vuonna tv:n äärellä puolitoista tuntia viikossa kauemmin kuin vuonna 2009.
Linnanjuhlat ykkönen
Perinteiset hittiohjelmat säilyivät asemansa tv:n katselussa. Suurimman yleisön keräsi tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto, jota seurasi 2 123 000 katsojaa.
Urheilu todettiin tutkimuksessa tv:n kestosuosikiksi. Ylen kanavilla linnanjuhlien jälkeen suosituimpia olivat Vancouverin olympialaiset ja jääkiekon MM-kisat sekä euroviisut.
MTV3:n katsotuimmat ohjelmat olivat Tanssii Tähtien kanssa ja Miss Suomi 2010. Nelosella elokuvat ja Kuorosota keräsivät suurimmat yleisöt. Subilla katsotuin oli Big Brother.
Televisio herätti viime vuonna myös keskustelua ja liikehdintää. TV1:n MOT-ohjelmat aiheuttivat rasvasodan, jota käydään edelleen lehtien sivuilla ja Internetin keskustelupalstoilla. TV2:n Homoilta taas johti kirkosta eroamisennätykseen.
MTV3:n Putouksen sketsihahmojen seikkailuja seurattiin myös muualla mediassa ja Livin Miljonääriäitien todellista taustaa aprikoitiin keskustelupalstoilla.
Katselua tutkittu 60-luvulta alkaen
Suomalaiskodeissa on noin neljä miljoonaa televisiovastaanotinta. Lähes puolet TV-talouksista on hankkinut tallentavan digiboksin. Tästä huolimatta suurin osa tv:n katselusta tapahtuu edelleen silloin, kun ohjelma lähetetään. Tallennekatselun osuus oli vain 6 prosenttia.
Television katselua on tutkittu meillä jo vuodesta 1960 lähtien. Aluksi tutkimukseen valitut henkilöt pitivät päiväkirjaa siitä, mitä ohjelmaa kuka kulloinkin katsoi. Päiväkirjamerkinnät tehtiin viidentoista minuutin jaksoissa.
Vuonna 1987 television katselun mittaamisessa otettiin käyttöön TV-mittari, jolloin tutkimukseen osallistuvien talouksien television katselua siirryttiin mittaamaan elektronisesti sekunti sekunnilta.