EK:n mukaan yritysten toimintaympäristö Suomessa on järjestön mukaan heikentynyt viime aikoina nousevien kustannusten kierteessä: ” Uraanivero olisi uusi rasite vanhojen päälle. Kustannuskilpailukykyä syövät ennestään monet energiaan, materiaaleihin ja logistiikkaan kohdistuvat verot, maksut ja velvoitteet”.
– Uraanivero nostaisi sähkön tuotantokustannuksia, jotka vyöryisivät yrityksille ja kotitalouksille. Erityisen kohtalokasta kustannusten nousu olisi kansainvälisillä markkinoilla kilpaileville teollisuusyrityksille, väittää Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen.
– Myönteiset ydinvoimapäätökset tehtiin nimenomaan sen vuoksi, että teollisuus ja muut voimayhtiöiden osakkaat saisivat vakaahintaista sähköä. Tämä loisi edellytyksiä investoinneille, kasvulle ja työllisyydelle. Esillä oleva vero olisi päinvastainen toimenpide.
Pukkinen korostaa, että yritykset tarvitsevat ennustettavan ja vakaan toimintaympäristön, ilman uhkaa kasvun edellytyksiä heikentävistä lisärasitteista. Jälkikäteen päätetty ja taannehtiva vero olisi osoitus toimintaympäristön epävarmuudesta ja vähentäisi Suomen houkuttelevuutta ja luotettavuutta investointikohteena.
Suomen kansantalous on vahvasti riippuvainen paljon energiaa tarvitsevista vientiyrityksistä. Sähköä joudutaan myös tuomaan merkittävässä määrin.
– Suomi tarvitsee kipeästi sähköntuotantoinvestointeja, jotka turvaavat energian varman saannin kohtuullisin kustannuksin. Investointeja pitää houkutella eikä karkottaa. Pienikin vero heikentäisi investointien edellytyksiä.
Pukkisen mukaan esillä oleva vero olisi myös ristiriidassa aiempien päätösten kanssa. Eduskunta on hyväksynyt ydinvoiman lisärakentamisen osaksi ilmasto- ja energiapakettia, joten uusi kustannusrasite ydinvoimalle olisi epäjohdonmukaista.