Hallinto- ja kuntaministeri Tapani Töllille (kesk.) mietintönsä perjantaina jättänyt työryhmä ehdottaa kuntalain pikaista uudistusta. Tölli lupasi viedä valtioneuvostoon lähiviikkoina esityksensä parlamentaarisen kuntalain uudistuskomitean perustamisesta.
Töllin mukaan kuntalain kokonaisuudistuksen käynnistäminen on välttämätöntä, jotta kiireellisimmät uudistuksia vaativat säädökset olisivat voimassa jo vuonna 2013 alkavalla valtuustokaudella. Kokonaisuudessaan uudistus vietäisiin läpi seuraavaksi valtuustokaudeksi.
Ylijohtaja Päivi Laajalan johtama työryhmä kartoitti kuntalain uudistustarpeita ja laati selvityksen parlamentaarisen komitean työn pohjaksi.
Työryhmän mukaan tarve uudistaa kuntalakia johtuu muun muassa kuntarakenteen muutoksesta, yhteistoiminnan laajenemisesta, toimintojen yhtiöittämisestä, taloudellisen toimintaympäristön muutoksesta sekä erityislainsäädännöstä, jonka perusteella kunnat ovat vastuussa kuntalaisten palvelujen tuottamisesta.
Kuntalain uudistamisessa on keskeistä tietää, millaisiin kunta- ja palvelurakenteisiin kuntalakia luodaan ja miten kuntalailla halutaan ohjata kunnan toimintaa ja talouden hoitoa toimintaympäristön muuttuessa.
Tietyt osa-alueet, kuten muutoksenhaku ja henkilöstön kahdesta palvelussuhdelajista luopuminen, edellyttävät kuntalakia laajempaakin tarkastelua.
Ministeri Tölli katsoi komitean tärkeimpiä tehtäviä tulevan olemaan miettiä riittääkö maassa yksi kuntamalli, vai tarvitaanko niitä useampia. Esimerkkinä kuntien erilaisuudesta hän mainitsi metropolialueen sekä Kainuun, Lapin ja Itä-Suomen alueet.
Tölli odottaa komitea pohtivan myös kuntademokratiaa, keinoja, joilla paikallis- ja aluetason päätöksentekoa ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia omiin asioihinsa voitaisiin vahvistaa.
Kuntaliitto kiirehtii
Kuntaliiton hallitus esitti jo viime vuoden keväällä kuntalain kokonaisuudistusta komitean kautta, muistuttaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Kari Nenonen.
Nenonen näkee tärkeänä, että ensiksi määritellään tulevaisuuden kuntarakenne, jotta tiedetään, mikä on se pohja, jolle hyvinvointipalvelut rakennetaan.
Työmarkkinajärjestöistä otti kuntalakiuudistuksen tarpeeseen kantaa Akava. Keskusjärjestö kannattaa lain ripeää uudistamista ja sen mielestä valtion ohjausta kuntien suuntaan on tiukennettava.