Selkämeren kansallispuisto on joutunut eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan hampaisiin. Valiokunnan mukaan puistoa ei tule ulottaa Varsinais-Suomen puolelle Uuteenkaupunkiin, Pyhärantaan ja Kustaviin.
Valiokunta äänesti kannasta äänin 14-2. Vain vihreät olivat laajemman vaihtoehdon kannalla.
Kiistellyn alueen kalastajat ovat kiivaasti vastustaneet puistoa samoin kuin alueen kunnat ja Varsinais-Suomen liitto. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) ajaa laajaa vaihtoehtoa ja on vakuuttanut, että kalastukselle ei tule puiston alueella rajoituksia. Lehtomäki vaatii, että laki kansallispuistosta saadaan vielä istuvan eduskunnan aikana.
Näkemyksineen Lehtomäki on napit tiukasti vastakkain keskustan varsinaissuomalaisten kansanedustajien kanssa. YLE:lle antamassaan haastattelussa Lehtomäki muistutti, että laki kansallispuistosta menee luonnonsuojelulain yli, eikä näin ollen kalastusta rajoiteta. Kalastajat ovat pelänneet, että Metsähallitus voisi omilla päätöksillään asettaa ehtoja kalastukselle.
Kalastajat ovat perustelleet kielteistä näkemystään myös sillä, että puiston alueella kalankasvatus olisi kielletty. Näin luonnonkalan kuljettaminen kirjolohikuormien mukana esimerkiksi pääkaupunkiseudulle tulisi vaikeutumaan.
Valiokunta perusteli näkemystään sillä, että kansallispuisto tulee aiheuttamaan vahinkoa kalankasvatuselinkeinolle. Eduskunnan ympäristövaliokunta ei ole vielä sanonut sanaansa kiistaan.
Hallitus on jo hyväksynyt ehdotuksen Selkämeren kansallispuistosta juhlaistunnossaan Turussa syksyllä 2009. 160 kilometriä pitkä puisto ulottuisi Kustavin pohjoispäästä Porin pohjoispuolelle Merikarvialle. Pinta-alaa sille kertyisi noin 90 000 hehtaaria.
Laajaa puistoa kannattamaan on ilmoittautunut yli 1 500 ihmistä internetin adressissa. Vaihtoehtoa on perusteltu muun muassa vedenalaisluonnon suojelulla. Kalankasvatus on ristiriidassa suojelun ja myös luonnonkalan hyödyntämisen kanssa.
Lapintie ällistynyt
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie sanoo olevansa ällistynyt maa- ja metsätalousvaliokunnan kannasta.
Valiokunnan varajäsen Markus Mustajärvi (vas.) oli myös valiokunnan enemmistöksi tulleen päätöksen takana. Lapintie sanoo olevansa laajemman rajauksen takana varsinaissuomalaisena kansanedustajana.
– Hallituksen esitystä kansallispuistosta on muutettu paljon. Tarkoitus on siirtää kalankasvatus ulommaksi merelle, Lapintie linjaa.
Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander ympäristöministeriöstä ei ylläty valiokunnan ratkaisusta. Hänen mukaansa se perustuu periaatteelliseen vastustukseen, vaikka puiston määräyksiin on tehty kalastusta helpottavia muutoksia.
– Kalastus jatkuu samanlaisena kuin tänä päivänä, Flander vakuuttaa.
Flander muistuttaa, että puiston määräyksiin on tehty kalastajien tahdon mukainen muutos, jonka mukaan kalastajien ei tarvitse hakea erillistä lupaa harjoittaa ammattiaan puiston alueella.
Flander pitää tärkeänä, että kalastuselinkeino ei seiso vain yhden tukijalan, kasvatuksen varassa. Myös luonnonkalan hyödyntämiselle tulee taata edellytykset. Kassikasvatus omalta osaltaan vähentää luonnonkalan elinmahdollisuuksia rehevöittämällä varsinkin matalia vesiä.
Johtoajatuksena puiston rajauksessa on pidetty 20 ja jopa 10 metrin minimisyvyyttä, jollaisille alueille ei kalankasvatusta tule sallia ja jotka voidaan liittää puistoon. Kasvatusta pyritään saamaan syvemmille ja virtauksiltaan otollisille vesialueille.
Kansallispuiston kokoa on käsittelyn aikana leikattu 12 000 hehtaaria ja siitä noin 10 000 hehtaaria on kiistellyllä Varsinais-Suomen alueella. Tämäkään ei ole saanut vastustajien päätä kääntymään.
Tiusanen optimistinen
Eduskunnan ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Pentti Tiusanen (vas.) pitää selvänä, että laki puistosta tullaan hyväksymään tämän kevään aikana.
– Maa- ja metsätalousvaliokunnan lausunnolla ei ole suurtakaan merkitystä, kansanedustaja kuittaa.
Tiusasen mukaan ympäristövaliokunnassa vallitsee poliittinen yksimielisyys siitä, että kaikki vireillä olevat ympäristölait maastoliikennelakia lukuun ottamatta tullaan viemään lävitse.
Tiusanen pitää todennäköisenä, että lakiin Selkämeren kansallispuistosta tullaan tekemään vielä sen nykyiseenkin muotoiluun muutoksia. Kansanedustaja näkee luonnon- ja ympäristönsuojelun vastaisten asenteiden nostaneen päätään eduskunnassa. Lakeja esimerkiksi kansallispuistoista laaditaan valmiiksi ”kompromissattuina”, ja sitten niitä revitään vielä auki käsittelyn aikana.