Mokuso. Mokuso jame. Rei. Aivan. Näin alkavat Hontai Judon alkeisryhmän harjoitukset Helsingissä. Judoa harrastamalla saa fyysistä voimaa ja kavereita, mutta myös vahvemman itsetunnon, joka saattaa olla koulukiusatulle ratkaisevaa.
Koulukiusaaminen on aihe, jonka ohjaajatkin tuntevat ihan omakohtaisesti. Ryhmää vetävä Katri Maijala kertoo, että ainoat koulukaverit päättivät aikoinaan sulkea hänet täysin kaveripiirin ulkopuolelle.
– Sanoin äidille, etten tiedä mitä teen, kun mulla ei ole kavereita enää. Muistan aina sen, kun äiti sanoi, että eihän koulu ole koko elämäsi, sinulla on judo ja siellä kavereita.
Onko omasta taustasta sitten hyötyä, jos ryhmässä on mukana kiusattuja lapsia?
– Ymmärtää ehkä paremmin, kun on ollut itse kiusattu, mutta oikeastaan haluaa vaan auttaa lapsia eteenpäin. Tärkeää on, että jos lasta kiusataan koulussa, niin ainakin täällä hän saa olla hyväksytty ja oma itsensä, Maijala toteaa.
Judossa on kyse itsensä henkisestä ja fyysisestä kehittämisestä ja haastamisesta. Itsensä voittamisesta. Yksi judon periaatteista on yhteinen hyvä, joka näkyy alkeisryhmänkin harjoittelussa, kumarretaan, totellaan pelisääntöjä, kaveria kannatetaan ja heitetään turvallisesti.
– Judo on hieno laji siinä, että ikinä ei haluta satuttaa kaveria tahallisesti, Maijala toteaa.
Aiheesta lisää pe 4.2.2011 Viikkolehdessä.