Tampereen hanke on osa maahanmuuttajien kotoutumista parantavaa Osallisena Suomessa -hanketta, johon on valittu kaikkiaan 10 kokeiluhanketta eri puolilta maata.
Hankkeiden tavoitteena on luoda uusi kotoutumiskoulutuksen valtakunnallinen malli.
Tampereen kaupungin maahanmuuttajatyön pääkoordinaattori Marja Nyrhinen kertoo, että Tampereen aikuislukiossa kehitellään etäopetukseen soveltuvaa peruskoulun kurssiaineistoa.
– Se avulla eri puolilla maata asuvat maahanmuuttajanuoret voivat hankkia itselleen päättötodistuksen, jolla he voivat hakea normaalisti jatkopaikkaa.
Aikuislukiolla on jo ennestään hyviä kokemuksia etäopetuksesta. Esimerkiksi kurdin kieltä on opetettu Punkalaitumen vastaanottokeskuksessa asuville nuorille.
Tavoitteena on kehitellä valtakunnallinen etäopetusmalli peruskoulun suorittamiseen oppivelvollisuusiän ylittäneille.
Mallista voi Nyrhisen mukaan olla jatkossa apua myös kantasuomalaisille, joiden peruskoulututkinnosta puuttuu kursseja.
Lukutaidottoman tunnistaminen
Tampere pääsi osallisuushankkeeseen toisellakin kokeilulla. Siinä on tavoitteena tunnistaa luku- ja kirjoitustaidottomat maahanmuuttajanuoret sekä myös he, jotka lukevat ja kirjoittavat heikosti.
Tunnistamisen lisäksi hankkeessa yritetään kehitellä myös tehokkaita kursseja heikon luku- ja kirjoitustaidon omaaville lapsille ja nuorille.
– Näiden nuorten löytäminen on vaikeaa, koska asiaan liittyy häpeää, Nyrhinen sanoo.
Tampereen ammattiopisto etsii mallia näihin kysymyksiin. Ensimmäisenä vuonna rahaa on käytössä 50 000 euroa.
Etäopetushankkeeseen on ensimmäiselle vuodelle varattu 40 000 euroa. Kaiken kaikkiaan vuoden 2013 loppuun kestävään työhön on Tampereelle budjetoitu 370 000 euroa rahaa.
Mukana 16 kuntaa
Osallisena Suomessa on yksi suurimmista vireillä olevista maahanmuuttajien kotouttamisen tehostamiseen tähtäävistä hankkeista.
Se on käynnistetty sisäasiainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Kuntaliiton, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin yhteistyöllä ja yhteisrahoituksella. Kokonaiskustannukset ovat lähes 10 miljoonaa euroa, mistä säätiöt rahoittavat noin puolet.
Kotoutumiskoulutusta koskevat kokeiluhankkeet käynnistyvät kevään aikana pääkaupunkiseudulla, Hämeenlinnassa, Raaseporissa, Turussa, Tampereella, Vaasassa, Rannikko-Pohjanmaalla, Pudasjärvellä ja Meri-Lapissa.
Kuntien hankkeissa kokeillaan vaihtoehtoisia ja joustavia tapoja koulutuksen järjestämiseksi ja tehostetaan yhteiskuntaan perehdyttävää opetusta sekä työllistymistä ja työelämään osallistumista tukevaa opetusta.
Kokeiltavana on muun muassa kansalaisjärjestöjen toteuttamaa opetusta ja ohjausta kotiäideille, suomen ja ruotsin kielen oppimisen tukeminen kielikylpymenetelmällä varhaiskasvatuksessa ja työllistymistä tukevien keinojen joustavaa yhdistelemistä.
Syksyllä voimaan tulevan kotoutumislain uudistuksen tavoitteena on, että Suomeen muuttavien henkilöiden alkuvaiheen ohjausta ja kotoutumiskoulutusta parannetaan.
Kotoutumiskoulutukselle etsitään selkeää kolmen polun mallia. Yksi polku olisi nopeasti työmarkkinoille suuntaaville, yksi erityistä tukea tarvitseville ja yksi lapsille ja nuorille. Osallisena Suomessa -kokeilu tukee tätä uudistusta.