Työsuojeluviranomaiset korostavat, että työpaikoilla väkivallan uhan hallinta alkaa sen tiedostamisella. Tästä seuraa vaarojen järjestelmällinen kartoittaminen ja arviointi. Kartoituksessa kannattaa hyödyntää työterveyshenkilöstön asiantuntemusta.
Työnantajan ja työntekijän on yhdessä huolehdittava, että väkivalta-alttiille työpaikalle tai työtehtävälle laaditaan kirjallinen turvallisuusohjeisto. Ohjeiden tulisi sisältää toimintamallit etukäteen arvioitujen vaaratilanteiden varalta.
Ohjeiden tulee sisältää myös toimintaohjeet ja –vastuut, kun väkivaltatilanne tai sen uhka on tapahtunut. Väkivaltatilanteen jälkeisiä toimenpiteitä, jotka ohjeissa tulisi käydä läpi, ovat välitön ensiapu uhrille ja toimittaminen hoitoon, ilmoitus poliisille ja työsuojeluviranomaisille, jälkihoidon organisointi ja tapahtuneen jälkiselvitys.
Työpaikassa, jossa voi esiintyä väkivaltaa tai sen uhkaa on oltava asianmukaiset turvallisuusjärjestelyt ja mahdollisuus avun hälyttämiseen. Hälytys on voitava tehdä huomaamattomasti.
Tärkeimpiä väkivallan ennaltaehkäisyn keinoja on yksintyöskentelyn välttäminen. Yksintyöskentelyä tulisi rajoittaa töissä, joissa on ilmeinen väkivaltauhka.
Jos yksintyöskentelyä ei voida välttää, on väkivallan uhan riskiä vähennettävä teknisin tai muilla keinoin. Muita keinoja ovat toimenpiteet, jotka liittyvät työtapoihin, työtiloihin, työympäristöön, työaikoihin, työntekijöiden välisiin kuulo- ja näköyhteyksiin sekä koulutukseen ja perehdytykseen.
Lähde: Työsuojelupiirit