Aiheesta kertoi ensimmäisenä Sadankomitea tutkimuksellaan ”Missä soditaan suomalaisilla aseilla”. Suomen ja Israelin välillä käytävään asekauppaan ovat tarttuneet eri tiedotusvälineet muun muassa Helsingin Sanomat, Taloussanomat ja Yleisradio. Myös useat kansalaisjärjestöt ovat ajaneet Suomen ja Israelin välisen asekaupan lakkauttamista.
Lokakuussa 2010 Helsingin Sanomat uutisoi ICAHD Finland -järjestön vetoomuksesta Suomen ja Israelin asekaupan lakkauttamiseksi, jonka on allekirjoittanut yli 230 ”huomattavaa suomalaisvaikuttajaa”, kuten kansanedustajaa, europarlamentaarikkoa ja kulttuurialan vaikuttajaa.
Ulkoministeri ohjeistaa
YK on säännöllisesti todennut Israelin rikkovan räikeästi kansainvälistä lakia.
Päätökset Suomen asekaupan poliittisista linjauksista tekee Suomen ulkoministeriö. Ministeri Alexander Stubbin ulkoministeriö on ajanut YK:ssa kansainvälistä asekauppasopimusta, ja kertoo olevansa yksi seitsemästä asekauppasopimuksen alullepanijamaasta. Asekauppasopimus kieltäisi kaupankäynnin maiden kanssa, joiden katsotaan rikkovan kansainvälistä lakia ja ulkoministeriön mukaan “erityisesti humanitääristä oikeutta ja ihmisoikeuksia”.
”Olemme jo pitkään aktiivisesti ajaneet kansainvälistä asekauppasopimusta, joka loisi oikeudellisesti sitovat kansainväliset säännöt aseviennille… Se on tavoite, jota myös monet kansalaisjärjestöt, myös suomalaiset järjestöt, ovat pitkään ajaneet”, kirjoittaa Stubb asekauppasopimusta käsittelevässä blogissaan.
YK on säännöllisesti todennut Israelin rikkovan räikeästi kansainvälistä lakia ja Geneven ihmisoikeussopimusta toimissaan palestiinalaisalueilla ja myös EU:n ministerineuvosto on antanut vastaavanlaisia lausuntoja.
Asekauppa jatkuu ennallaan
Huolimatta YK:n linjauksesta, asekauppasopimuksesta, ulkoministerin blogikirjoittelusta, kielteisestä mediahuomiosta ja vaikuttajien vetoomuksesta asekauppa Suomen ja Israelin välillä on jatkunut ennallaan.
Huhtikuussa 2011 asekauppa todennäköisesti kasvaa. Puolustusministeriö kilpailuttaa paraikaa viittä miehittämättömiä lentokoneita myyvää aseyhtiötä, joista neljä on israelilaisia. Jokaisella kilpailutuksessa mukana olevalla israelilaisella yhtiöllä on vahvat kytkökset muun muassa Gazan ja Länsirannan miehitykseen.
EU, Suomi, YK ja useat ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat jyrkästi Israelin hyökkäykset Gazaan.Vierailtuaan Gazassa Stubb kertoo olleensa järkyttynyt ja tunteneensa epätoivoa. Siitä huolimatta Suomi kilpailuttaa israelilaislennokkeja, joista kolmea on käytetty Israelin viimeaikaisissa taisteluoperaatioissa Gazassa, Länsirannalla ja Libanonissa.
Lentokonekauppa tekeillä
Yksi tarjouskilpailuun valituista yrityksistä on Elbit Systems.
– Elbitin miehittämättömät lentokoneet ovat jo yli kymmenen vuoden ajan olleet Israelin armeijan miehittämättömillä lentokoneilla tekemien operaatioiden selkäranka, sanoo Elbitin toimitusjohtaja Joseph Ackerman Flight Global-lehdelle antamassaan haastattelussa.
Elbit Systemsin tuotteita on käytetty hyökkäyksissä, jotka on tarkoituksella kohdistettu siviileihin. Hyökätessään Gazaan jouluna 2008 Israelin armeija tappoi miehittämättömiä lentokoneita käyttäen ainakin 87 siviiliä, joista kuusi oli lapsia, kertoo israelilainen ihmisoikeusjärjestö B’Tselem.
Miehittämättömien lentokoneiden osumatarkkuus on huomattava, ja Human Rights Watchin mukaan ne ”säästävät siviilejä vain silloin kun niitä käyttävät niin haluavat.” Muun muassa Norjan ja Ruotsin eläkerahastot, Danske Bank ja Deutsche Bank vetivät sijoituksensa Elbitistä vedoten yhtiön osallisuuteen kansainvälistä lakia rikkovissa toimissa.
Samoihin aikoihin Suomi puolestaan solmi 17 miljoonan euron asekauppasopimuksen Elbitin kanssa.
Huhtikuussa Suomi aikoo ostaa 120–176 miehittämätöntä lentokonetta, joiden arvo nousee 18 miljoonaan euroon.
Nyt Suomen onkin aika valita, haluaako se noudattaa ajamaansa kansainvälistä lakia ja Geneven ihmissoikeussopimusta kunnioittavaa asekauppasopimusta vai jatkaa asekauppaa Israelin kanssa.