Työttömyysturvan lisäpäiville eli ns. eläkeputkeen siirtyneiden määrä kääntyi selvään nousuun viime syksynä. Viime vuoden jälkipuoliskolla lisäpäiville siirtyneitä oli 70 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Heillä oli syksyn 2008 irtisanomisten jälkeen tullut täyteen 500 ansiopäivärahapäivää, jonka jälkeen ikärajan täyttävien oli mahdollista siirtyä lisäpäiville.
Vuoden 2010 kesäkuussa lisäpäiville siirtyneiden määrä oli vuositasolla pudonnut alle 2000 hengen. Syynä oli pari vuotta aikaisemmin vallinnut hyvä työllisyystilanne myös vanhempien työntekijöiden kohdalla ja lisäpäiväehtojen ikärajojen nosto.
Syksyllä 2008 laman iskiessä irtisanomisten määrä alkoi kuitenkin kasvaa nopeasti. SAK:n keräämien tietojen mukaan vuoden 2008 jälkipuoliskolla yt-neuvottelujen piirissä oli 11 300 ihmistä, kun määrä vuotta aikaisemmin oli 3 500. Irtisanottuja oli 9 500, vuotta aikaisemmin puolta vähemmän.
Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa samoin kuin työministeriön tilastoissa työttömien määrä oli kuitenkin vielä vuoden 2008 jälkipuoliskolla pienempi kuin vuonna 2007.
Vanhempia irtisanottiin
Mutta viime syksynä eli 500 päivärahapäivää syksyn 2008 jälkeen lisäpäiville siirtyi vanhempia työntekijöitä 70 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Määrä oli vuonna 2009 vajaat 1 100 henkeä, viime vuoden jälkipuoliskolla yli 1 800. Vuositasolla lisäpäiville siirtyneiden määrä nousi yli 3 000 ihmisen. Töitä heille ei ollut löytynyt.
Määrä on jatkanut todennäköisesti nousuaan tämän vuoden alussa. Monen kohdalla irtisanomista siirrettiin, jos lisäpäiviin vaadittu ikäraja oli suhteellisen lähellä. Syntyi tiedotteessa kauniimmalta kuulostava ”eläkejärjestely”.
Määrällisesti ja suhteellisesti eniten lisäpäiviä tarvittiin paperityöläisille edelleen alan kovan saneerauksen jäljiltä. Paperiliiton kassasta lisäpäiville siirtyi yli 300 ihmistä. Graafisella alalla, jolta työpaikkoja on myös kadonnut paljon, lisäpäiville siirtyi suhteellisesti toiseksi eniten, 138 henkeä.
Muita työttömyyskassoja, joissa lisäpäiville siirtyneitä oli suhteellisesti keskimääräistä selvästi enemmän, olivat puu- ja erityisalojen, elintarviketyöläisten ja myös rakennusalan kassa.
Esimerkiksi Metalliliiton työttömyyskassassa sen sijaan lisäpäiville siirtyjiä oli viime syksynä vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.