Verotuksessa toteutuva asumismuotojen epätasa-arvoinen kohtelu on myös yksi päällimmäisistä epäkohdista, joita nousee esille perjantaina julkaistussa Vuokra-asunto Helsingissä sijoituksena ja kotina -tutkimuksessa.
Nyt omistusasumiseen kohdistuu verohelpotuksia, jotka eivät ole vuokralla-asuvien ulottuvilla.
Postikyselynä toteutetussa tutkimuksessa selvitettiin vuokralaisten käsitystä hyvästä vuokra-asumisesta ja vuokranantajien mielipiteitä vuokra-asunnosta sijoituskohteena.
Vuokralla-asumisen arvostukseen parannusta haluavat vuokralla-asuvat toivovat, että heidän asumismuotoaan kohdeltaisiin tasa-arvoisena omistusasumisen kanssa. Sitä tulee markkinoida tasaveroisena vaihtoehtona.
Ei vuokra-lähiöitä
Vuokralla-asuvat kokevat, että yleinen mielikuva leimaa heidät kaikki alempiarvoisiksi ihmisiksi. Tämä johtuu siitä, että asumismuotoon liitetään todellisuutta enemmän ilmiöitä, kuten ongelmatapaukset, köyhyys ja huonompiosaisuus.
Vasten tätä suuntaa vievänä, vuokra-asumisen imagoa heikentävänä toimenpiteenä vuokralaiset pitävät vuokra-asuntojen sijoittamista erillisille asuinalueille. Päinvastaista kehitystä saisi aikaan erityyppisten asumismuotojen sekoittaminen. Sitä vastaan, että pienituloiset, työttömät ja maahanmuuttajat kasautuvat tietyille alueille tulisi taistella sijoittamalla asuinalueille hallintamuodoille erityyppisiä asuntoja.
Oikeuksissa epäselvyyttä
Vuokralaiset haluavat parantaa ja selkeyttää oikeuksiaan. Oikeuksien turvaamiseen katsotaan tarvittavan lainsäädännöllisiä keinoja.
Tätä tietä edeten he näkevät olevan mahdollista saada kohennusta myös nyt heikoksi koettuun turvallisuuden tunteeseen.
Myös irtisanomissuojan ja vuokrasuhteiden pitkäaikaisuuden turvaamisessa erityisesti yksityisessä vuokrasuhteissa olisi vuokralla-asuvien mielestä korjaamista.
Asukkaat tuntevat itsensä kahlituksi niin määräaikaisissa, kuin toistaiseksi jatkuvissa vuokrasuhteissa ja toivovat joustoa molempiin.
Luottamusta ja yhteistyötä
Vuokralaiset korostavat haluaan vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseen omassa asumisessaan, koska kokevat, että vuokranantajat eivät tänään kuule heitä.
Muutosta tähän voisi saada aikaan parantamalla keskinäistä luottamusta ja saattamalla osapuolten yhteistyö toimimaan nykyistä paremmin.
Tyytyväisyyttä, silti vaihtuvuutta
Tutkimuksen mukaan vuokralla-asuvat viihtyvät asunnoissaan. He ovat tyytyväisiä niiden keskeiseen sijaintiin, taloihin, asuinympäristöön ja joukkoliikenteeseen. Tästä huolimatta vaihtuvuus on vuokra-asunnoissa suuri.
Merkittävimmät syyt vuokralla-asumisen valitsemiseen asumismuodoksi ovat sen sopiminen elämäntilanteeseen, haluttomuus ottaa asuntolainaa ja se, ettei ole ollut varaa omistusasuntoon.
Alan keskeiset ongelmat näyttävät liittyvän vuokra-asuntojen saatavuuteen ja vuokrien korkeuteen suhteessa vuokralaisten maksukykyyn, minkä seurauksena markkinavuokraiset, etenkin yksityishenkilöiden omistamat asunnot ovat hyvin pieniä. Puolet niistä on yksiöitä.
Puolet vuokra-asuntoja
Vuokra-asuminen on suurissa kaupungeissa yleinen ja suosittu asumismuoto. Helsingissä puolet asunnoista on joko markkinavuokraisia tai ARA- vuokra-asuntoja.
Vuokranantajina toimivien yksityishenkilöiden sekä markkinavuokraisissa asunnoissa asuvien helsinkiläisten vuokralaisten kokemuksia, mielipiteitä ja suunnitelmia selvitettiin Vuokralaiset VKL:n käynnistämässä tutkimuksessa postikyselyin syksyllä 2009. Tutkimusta johti professori Anneli Juntto.