KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Vasemmiston kulttuuripolitiikka perustuu taiteen autonomiaan

(Kuva-aiheessa on upotettuna Akseli Gallen-Kallelan teos Kullervon sotaanlähtö.)

(Kuva-aiheessa on upotettuna Akseli Gallen-Kallelan teos Kullervon sotaanlähtö.). Kuva: Johan Alén

Taiteellinen toiminta on itsessään yhteiskunnallisesti merkittävää, ei taiteen sisältö. Li Andersson ja Dan Koivulaakso haluavat uudistaa vasemmiston kulttuuripolitiikan.

Li AnderssonDan Koivulaakso
16.4.2011 11.35

Kulttuuria politisoidaan harvoin ja sitä ei useimmiten pidetä tarpeeksi merkittävänä vaalikampanjoissa käsiteltäväksi. Tänä vuonna Perussuomalaisten kulttuuripoliittinen ohjelma on kuitenkin tehnyt mahdolliseksi keskustelun taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallisesta tehtävästä. On tärkeää, että vasemmisto ei vain vastaa Perussuomalaisten ehdotuksiin, vaan muotoilee selvästi oman taide- ja kulttuuripolitiikkansa tavoitteet.

Jotta väittelystä kehittyisi poliittinen vuoropuhelu taiteen ja kulttuurin merkityksestä yhteiskunnan kehityksessä, näkökulman on oltava laaja. Vasemmiston tavoitteena pitää olla taiteen ja kulttuurin autonomian turvaaminen tilanteessa, jossa kontrolli lisääntyy ja oikeisto vaatii tiukempia kriteerejä taiteen määrittelylle. Lähtökohtana on oltava taiteen kehittäminen ja sen korostaminen itsenäisenä epäkaupallisena toimintana.

Tämän lisäksi vasemmiston pitää jatkossakin esittää vaihtoehtoja, joilla taiteilijoiden toimeentulo ja kulttuurin taloudelliset edellytykset taataan. Ilman riittäviä resursseja kokeellisemman taiteen tarjonta vähenee nopeasti ja kehitys pysähtyy. Samanaikaisesti on tärkeää huomioida taiteen, kulttuurin, luovuuden ja tiedon kasvava rooli tuotannossa ja talouselämässä.

Taiteessa ei ole poliittisesti kiinnostavaa sisältö vaan taide toimintana.

Samalla kun yleinen kulttuuripoliittinen keskustelu on lähinnä loistanut poissaolollaan, vasemmiston kulttuuripolitiikka on polkenut pitkään paikallaan. Punainen kulttuuripoliittinen visio keskittyy edelleen vahvasti valtion ja kuntien tehtävään taiteen rahoittajina ja kulttuurin toimintaedellytysten turvaajina.

Pitkälti keskitytään myös siihen, missä muodossa taiteilijoiden ja kulttuurityöläisten pitäisi saada tulonsa.

Tämänkin keskustelun puitteissa vasemmiston pitäisi päivittää kulttuuripolitiikkaansa ja korostaa taiteilijoiden toimeentulon turvaamista tavalla, joka ei perustu tekijänoikeuskorvauksiin. Perustulon avulla kaikille kulttuurityöläisille saadaan kohtuullinen toimeentulo, jota mahdollisimman suuressa määrin ruohonjuuritasolle ja vapaille ryhmille kanavoitava lisärahoitus täydentää.

Vasemmiston 2000-luvun kulttuuripolitiikan pitää keskittyä myös kaikille yhteisten palvelujen kuten kirjastojen säilyttämiseen. Internet on nähtävä sinä vapaan tiedonjakelun välineenä ja vallankumouksellisena näyttämönä, mikä se onkin. 2000-luvun vasemmisto puolustaa vapaata nettiä.

Keskustelu taiteilijoiden toimeentulosta ja kulttuuripolitiikan rahoituksesta ei kuitenkaan sinällään ole poliittisesti kaikkein kiinnostavinta. Vaikka koko nykyjärjestelmä kaipaakin uudistusta, nykyinen keskustelu johtaa lähinnä tarjouskilpailuun siitä, kuka lyö eniten rahaa pöytään. Se ei vie meitä lähemmäs poliittista keskustelua taiteen yhteiskunnallisesta merkityksestä.

Hiljaisuus, joka seurasi Perussuomalaisten vaatimusta lopettaa tuki ”postmodernille tekotaiteelliselle roskalle” – kuten he kuvailivat suomalaista nykytaidetta – oli harmillinen. Koska Helsingin Sanomien (25.3.) teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista allekirjoittaa vaatimuksen, on selvää, että tämä keskustelu on käytävä.

Perussuomalaisten poliittinen ohjelma painottaa taiteen merkitystä kansalliselle kulttuurille ja kansallishengelle. Vaikka he kirjoittavatkin, että taide kaikissa muodoissaan on yksi kulttuurin peruselementeistä, he toteavat seuraavassa lauseessa, että suomalaisen kulttuuriperinnön säilyttäminen on etusijalla eikä modernin taiteen tukeminen. Perussuomalaiset vaativat, että valtiontuet on ohjattava ainoastaan taiteelle, joka vahvistaa suomalaista identiteettiä [sic]. Postmodernien kokeiluiden rahoitus on jätettävä yksilöille ja markkinoille.

Perussuomalaisten näkemyksen mukaan taiteen sisältö on poliittinen väline, jota on käytettävä kansallistunnon luomiseen. He puhuvat nationalistisin sanankääntein ”aidon” suomalaisen esittävän taiteen tukemisesta. Tässä taidenäkemyksessä on ongelmallista tapa, jolla puolue määrittelee suomalaisuuden – heidän mielestään Gallen-Kallela kuvaa edelleen, miltä tämän päivän suomalainen yhteiskunta ja suomalaiset näyttävät (!).

Poliittisessa ohjelmassa taide samaistetaan kiintoisalla tavalla muihin julkisiin palveluihin, ja siksi sen pitäisi olla sisällöltään ja merkitykseltään samanlaista kaikille kansalaisille. Taide, jota tavallinen ihminen ei voi ”ymmärtää”, on määritelmän mukaan eliitin taidetta.

Vasemmistoliiton poliittisen tavoiteohjelman kulttuuripolitiikkaa käsittelevän osion alussa sanotaan, että taide, kuten tiedekin, hyödyttää koko yhteiskuntaa. Vasemmiston mielestä sekä tiede että taide puolustavat paikkaansa yhteiskunnassa epäkaupallisena immateriaalisena toimintana, joka pyrkii avartamaan ymmärrystämme yhteiskunnasta ja meitä ympäröivästä maailmasta. Molemmat kannustavat myös asioiden kriittiseen tarkasteluun.

Vasemmistoliiton mielestä on aika panostaa aineettomaan tuotantoon, taiteeseen ja tieteeseen. Jokaisella pitää olla tuloista ja asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus sekä nauttia taiteesta että luoda sitä itse.

Taide lisää hyvinvointia ja maksaa siten itsensä takaisin. Taiteen ja kulttuurin tehtävänä pitää olla ihmisten luovuuden vahvistaminen ja tilan luominen toiminnalle, joka on luonteeltaan epäkaupallista. Vasemmiston taidenäkemyksen poliittinen lähtökohta on, että taiteella on yhteiskunnallinen tehtävä kriittisen ajattelun välittäjänä ja toimintana, jonka sisällön ja muodon ihminen itse saa määrittää.

Taiteessa ei ole poliittisesti kiinnostavaa sisältö vaan taide toimintana. Vasemmisto ei näe taidetta välineenä, jonka pitää sisällöllään ”kasvattaa” tai ”valistaa” ihmisiä vaan toimintana, jonka avulla ihmiset voivat parantaa hyvinvointiaan, kykyään ilmaista itseään ja esittää yhteiskuntakritiikkiä tai kehittää tapaansa analysoida ympäristöään. Luova toiminta tukee ihmisten yksilöllisiä pyrkimyksiä ja antaa meille mahdollisuuden toteuttaa itseämme omilla ehdoillamme.

Markkinoiden ohjaamassa yhteiskunnassa sen toiminnan alue, jonka voimme itse määritellä, pienenee koko ajan. Epäkaupalliset julkiset tilat kuten kirjastot ja nuorisotalot sysätään syrjään, kun alaa valtaavat tilat, joissa voi vain kuluttaa tai osallistua ennalta määrättyyn maksulliseen toimintaan. Yhä useammat kulttuurikeskukset ottavat käyttöön jäsen- ja osallistumismaksuja kursseille ja tapahtumiin.

Kouluissa luovien aineiden osuutta on koko ajan pienennetty reaaliaineiden hyväksi, joiden oppimistavoitteet on tarkkaan määritelty. Kouluista onkin tullut laitoksia, jossa oppilaiden odotetaan enenevissä määrin hankkivan taitoja ja valmiuksia, jotka ovat hyödyllisiä tulevissa ammattitehtävissä. Yhä vähemmän aikaa jää pohdiskelevalle toiminnalle, jossa oppilaiden kykyä ajatella kriittisesti kehittyisi.

Kulttuurin ja taiteen asema tuotannossa ja taloudessa muuttuu samanaikaisesti yhä tärkeämmäksi. Monissa kunnissa luova talous nostetaan esiin uutena tapana tehdä rahaa taiteella, kun luova toiminta ja voitontavoittelu kohtaavat.

Luovassa taloudessa yrittäjien ja elinkeinonharjoittajien on määrä hyötyä kulttuurityöläisten luovasta työstä, samalla kun kulttuurin odotetaan hyötyvän taloudellisesti siitä, että se viedään markkinoille. Vaikka luovan työn merkitystä kansantaloudessa pitääkin korostaa esimerkkinä aineettomasta tuotannosta, vasemmiston on varjeltava taiteen autonomiaa.

Vapaa taiteen harjoittaminen ja kulttuuritoiminta ovat se ydin, johon liiketoiminta perustuu luovassa taloudessa, ja sellaisena niiden on pysyttävä.

Andersson on Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Turussa ja Koivulaakso Helsingissä.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään