KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Sodanvastustajien kidutus oli armotonta

Sakari Selin muistelee miltei 70 vuoden takaista sodan ja fasismin vastaista toimintaansa pystyssä päin.

Sakari Selin muistelee miltei 70 vuoden takaista sodan ja fasismin vastaista toimintaansa pystyssä päin. Kuva: Jarmo Lintunen

Kuva jatkosodan aikaisesta maanalaisesta vastarintatoiminnasta täydentyy jälleen. Ajat ovat muuttuneet sen verran, että Sakari Selin uskaltaa jo kirjoittaa itsestään ja muista aktivisteista omilla nimillä.

Elias Krohn
10.5.2011 10.20

– Poliisit olivat odottamassa, kun tulin pyörällä töistä. Yksi ajoi pyörällä eteeni niin että kaaduin. 4–5 miestä vei minut autoon, ja sitten alkoi pamputus.

Näin muistelee yhteiskunnallisen toimintansa dramaattisimpia hetkiä toimittaja Sakari Selin. Hän oli keskeisiä aktivisteja Tampereen sosialidemokraattisen nuorisoseuran jatkosodan aikaisessa vastarintaryhmässä. Lentolehtisten jakamisen ja muun tavanomaisen poliittisen toiminnan lisäksi hän osallistui muun muassa Pyynikin korkeajännitelinjan ja Pispalan muuntoaseman räjäytyksiin sekä rautatiesabotaasien yrityksiin. Rautateillä kohteina olivat sotatarvikejunat ja erityisesti saksalaiset sotilasjunat.

Kun Selin oli saatu kiinni lokakuussa 1942, Valtiollisen poliisin kuulustelijoita kiinnostivat ennen kaikkea tiedot ryhmän johtohahmona pidetystä Pellervo Takatalosta. Kolmen tunnin ”hakkaamisseremonian” jälkeenkin Selin pysyi hätävalheessaan, että Takatalo on Kurussa, jossa hänellä on korsu. Seuraavana päivänä Selin vietiin Kuruun, ja kun korsua ei löytynyt, Valpon miehet käskivät hänet konepistoolilla uhaten alkamaan kaivaa omaa hautaansa. Enempää hän ei haudankaivuusta osaa kertoa, sillä traumaattinen kokemus on ilmeisesti aiheuttanut muistikatkoksen.

”Minusta olisi tullut ilmeisesti nuorin suomalainen kuolemaantuomittu.”

Kuolemanrangaistus
pienestä kiinni

Kuulustelut kidutuksineen olivat niin armottomia, että miltei kaikki saatiin puhumaan, Selin kertoo. Niinpä hänestäkin puristettiin lopulta tieto talosta, jossa Takatalo majaili. ”Se oli helvetinmoinen hetki. Uskoin kuitenkin pitkittäneeni asiaa niin kauan, että Takatalo oli päässyt pakoon.” Näin ei ollut, vaan Takatalo saatiin kiinni tulitaistelun jälkeen, jossa hän haavoittui.

Hänet tuomittiin Turun hovioikeudessa maanpetoksesta kuolemanrangaistukseen, joka myöhemmin muutettiin elinkautiseksi vankeudeksi. Selinkin oli yksi elinkautisen kuritushuonetuomion saaneista. Viidestä asessorista kaksi olisi halunnut hänelle ja Saga Lahtiselle kuolemanrangaistuksen. ”Minusta olisi – jos vähemmistön kanta olisi voittanut – tullut ilmeisesti nuorin suomalainen kuolemaantuomittu”, Selin kirjoittaa. Hän oli tuolloin vain 18-vuotias.

Toisen maailmansodan kääntyessä Saksan tappioksi vangitut aktivistit vapautettiin ja laitavasemmistolaisetkin saivat lopulta täydet poliittiset oikeudet. Selin teki sittemmin pitkän uran järjestöaktiivina, urheiluvaikuttajana ja toimittajana, muun muassa Kansan Uutisten urheilutoimituksessa.

Tammelund ja ”Jakke”
saivat väistyä

Selinin vuonna 1992 valmistuneelle tutkimukselle Tampereen nuorista vastarinta-aktivisteista ei löytynyt tuolloin julkaisijaa. Aika ei ollut vielä kypsä arkaluontoisen aiheen käsittelylle, Selin arvelee. Kansan Sivistystyön Liitto julkaisi tutkimuksen vuonna 1997 internetsivuillaan.

Nyt Selin on täydentänyt työtään ja ottanut huomioon myös uusinta tutkimustietoa. Tuloksena on teos Kun valtionpetos oli isänmaallinen teko. Nuoret sodassa Hitleriä vastaan (Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura 2011).

Vielä 1992 Selin käytti valtaosasta henkilöitä peitenimiä ja esiintyi itse nimellä Reino Tammelund. Nimi oli lainattu Hannu Salaman samaa aihepiiriä käsittelevästä romaanista Siinä näkijä missä tekijä (1972), vaikka hänen ja romaanihenkilön välillä ei ollut paljoa yhteistä. Kalevi Seilosen teoksessa Vastarintaryhmä (1974) Selin esiintyi nimellä Jakke. Ilmapiiri on muuttunut: uudessa kirjassaan Selin uskaltaa jo kertoa niin itsestään kuin tovereistaan omilla nimillä.

Sota-ajan tapahtumia on viime aikoina käsitelty tutkimuksessa uusista näkökulmista, Selin iloitsee. Siinä näkijä missä tekijä -romaanista on tekeillä tv-elokuva.

Luettelo tapetuista
puuttuu vielä

Vastarintaan ja sabotaaseihin 1940-luvun alun nuoria vasemmistolaisia ajoi sodan ja ennen kaikkea natsi-Saksan vastustus. He eivät nielleet virallisia selityksiä Suomen ”erillissodasta”. Vain osa valitsi kuitenkin vastarinnan tien, moni taisteli rintamalla muiden mukana.

– Pidättäytyminen ja piiloutuminen oli melko mahdotonta, Selin toteaa.

Useille vastarinta-aktivisteille kävi Seliniä huonommin: heitä teloitettiin ja murhattiin. Selin arvelee, että keskitetty luettelo tämän kohtalon kokeneista olisi vähitellen mahdollista laatia. Hän uskoo sen laajuuden nousevan yllättäviin lukuihin.

Selinin kirja on ladattavissa internetistä: www.kansanarkisto.fi/SakariSelin_koko_kirja.pdf

Painettua julkaisua myy Unigrafian kirjamyynti: kirjakauppa.unigrafia.fi

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Eelis ja Edit Apukka Eeliksen 65-vuotispäivänä. Kuvan alla on Petroskoin kartta 1930-luvulta.

Ukin jäljillä 1930-luvun Neuvostoliitossa

Laguksen nuolet tarkoittaa joukko-osaston hihamerkkiä, jossa on kallellaan olevassa vihreäpohjaisessa kolmiossa kolme oikealle suuntautuvaa keltaista nuolta, joista keskimmäinen on muita pidempi.

Päätalomainen dialogi on herkkua kummallisessa sotakirjassa Laguksen nuolet

Iida Rauman mielestä lapset ja nuoret tarvitsevat oman #metoo-liikkeensä välittömästi. Hän voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Hävitys.

Iida Rauma kertoo Finlandia-palkitusta teoksestaan – ”Meillä vallitsee lapsivihamielinen kulttuuri”

Turun palon tuhoja Gustaf Wilhelm Finnbergin tuoreeltaan maalaamina. Kansallisgalleria.

Turun palo vuonna 1827 oli uutinen, joka levisi Australiaan saakka

Uusimmat

Ulkoministeriön kansliapäällikkö Jukka Salovaara, liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Minna Kivimäki, valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen ja opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen (oik.) esittelivät Mahdollisuudet Suomelle -asiakirjaa Helsingissä.

”Taloudellinen eriarvoisuus vaikuttaa merkittävällä tavalla elinikään” – Kansliapäälliköt painottavat puheenvuorossaan eriarvoisuuden ennaltaehkäisyä

Jussi Saramo

Kohti perustuloa? Nyt voi allekirjoittaa vetoomuksen

Maailman peltomaita uhkaa laaja huonontuminen.

Kolmasosa maailman viljelymaasta on heikentynyt entisestään – multatohtorit levittävät tietoa maaperän hyvinvoinnista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

 
02

Hallitus lupasi kääntävänsä politiikan suunnan – Pysyviä parannuksia on tehty, mutta vasemmiston pitää silti vaatia enemmän

 
03

Lakot alkoivat ja lisää tulee, koska työnantajat eivät ole valmiita sopimaan

 
04

Kokoomuksen indeksijarru kasvattaisi eläkeläisköyhyyttä ja tuloeroja, varoittaa Eläkeläiset ry

 
05

Julma H räppää unohdettujen todellisuudesta: ”Ei kukaan kuuntele niitä, ei ketään kiinnosta”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Työtaistelut avasivat Teollisuusliiton neuvottelupöydän lukon – ”Näillä työtaisteluilla oli valtava merkitys, että saimme tämän homman liikkeelle”

06.02.2023

Häikäilemätön nainen on uusi trendi pohjoismaisissa dekkareissa – Jeanette Bergenstavin esikoinen toimii siinä puolittain

05.02.2023

Sopu syntyi, Teollisuusliiton pitkät neuvottelut päättyivät kahden vuoden sopimukseen – ”Pöydässä oli muitakin mukana”

05.02.2023

Meksikon kaasuvuodoille ei näy loppua

05.02.2023

Lapsiköyhyyden pitkät jäljet näkyvät – ”Eniten hyötyä olisi arjen tukemisesta”

05.02.2023

Sunnuntaivieras: Huolipuhe on vallankäyttöä

05.02.2023

Vaalipiirianalyysi: Kansanedustajan paikka vasemmistoliitolle Kaakkois-Suomessa on kevään vaaleissa epätodennäköistä, vaan ei mahdotonta

05.02.2023

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

04.02.2023

Liian vähän liian myöhään – millainen maailma on vuonna 2050?

04.02.2023

Uusimmat podcastit

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa kahden jakson viikko!

03.02.2023

KU:n Kaikki Uusiksi -podcastissa keskusteltiin vasemmiston tulevaisuudesta ja tulevaisuuden vasemmistosta

30.01.2023

Kaikki Uusiksi-podcastissa fiilistellään viikonlopun Vasemmistoristeilyä ja puntaroidaan eduskuntavaalien asetelmia

13.01.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään