Turun joukkoliikenteen käyttäjämääriin on tullut reipas 3,7 prosentin nousu ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Viime vuonna vastaava luku oli 0,8 prosenttia.
Matkustajamäärä nousi ajanjaksolla 27 459:lla aina 7 709 612:ään. Lipputuloja kertyi 1,5 miljoonaa euroa.
Turun joukkoliikennepäällikkö Sirpa Korte arvioi merkittäväksi syyksi myönteiseen kehitykseen olevan uuden reittioppaan ilmestymisen viime vuoden puolivälissä. Internet-sivuilla on kuukausittain 40 000 kävijää. Myös matkustusmukavuus on lisääntynyt.
– Uudet bussit ovat aina kaksitelisiä. Matkustusmukavuus paranee, kun istumapaikkoja on enemmän.
– Vaadimme uusilta busseilta aina myös ilmastoinnin, Korte kertoo.
Turun joukkoliikennetoimisto on vast’ikään avannut uuden palvelupisteen kauppatorin kulmakiinteistön katutasossa. Aikaisemmin toimisto toimi hankalasti löydettävissä kellaritiloissa Forum-korttelissa.
Tarkoitus on, että jatkossa pisteessä voidaan ladata Turun kaupunkiliikenteen lisäksi myös seutuliikenteen ja Matkahuollon matkakortteja.
Joillekin bussipysäkeille on ilmestynyt pieniä bussin tuloajan kertovia tauluja. Isoja kiinteitä tauluja on odotettavissa vuoden 2013 aikana.
– Aikaisemmin olin sitä mieltä, että kun ihminen on valinnut kulkumuotonsa, hän ei sitä muuta. Nyt olen tullut pikku hiljaa siihen päätelmään, että asennemuutos on mahdollista, Korte tuumaa.
Seudulliseen
liikenteeseen 2014
Turun kunta- ja palvelurakenteen ohjaustyhmä päätti toukokuun alussa, että Turulle ja sen naapurikunnille perustetaan seudullinen joukkoliikenneorganisaatio vuoden 2012 alussa. Uuden järjestelmän mukainen liikennöinti voitaisiin aloittaa osittain vuonna 2014 ja laajentaa sitä mukaa, kuin yksityisten liikennöitsijöiden sopimukset umpeutuvat.
Turun seutuliikenne järjestetään tällä hetkellä liikennöintisopimuksilla, joissa toisena osapuolena on Varsinais-Suomen ELY-keskus. Liikenteen järjestämispäätös on tehtävä kesäkuun 2012 loppuun mennessä. Jos toimivaltaista elintä ei saada aikaiseksi, sen perustaa ELY-keskus.