KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Vasemmistoliitto ja hallituspolitiikka

Kuva: Johan Alén

Asko Mäki
17.10.2011 12.13

Yleensä politiikassa tavoitellaan valtaan pääsemistä ja vallan käyttämistä. Vallitseva käsitys myös on, että puolueet voivat juuri hallituksessa parhaiten edistää tavoitteitaan. Miksi Vasemmistoliitto on ainoa puolue, jossa hallitukseen osallistumista vastustetaan periaatteellisista syistä?

Jotkut vasemmistoliittolaiset ovat valmiita osallistumaan hallitukseen vain silloin, kun hallitusohjelma vastaa puolueen ohjelmaa. Lienee helppo ymmärtää, että tämä on mahdollista vain, jos vasemmisto saavuttaa vaaleissa enemmistön, tai ainakin selvästi suurimman puolueen aseman. Se ei näytä olevan näköpiirissä vähään aikaan.

Oppositiokaudet eivät edes sinällään ole lisänneet vasemmiston kannatusta. Jos asioihin halutaan hallituksen kautta vaikuttaa, on oltava valmis kompromisseihin. Se on vaikeaa ja turhauttavaakin, mutta muuta tietä ei ole.

Aika monet vasemmistolaiset vastustavat hallitukseen osallistumista kuitenkin syvällisemmistä syistä. Ne vaativat tarkastelemista.

Hallitukseen osallistumisen periaatteellisten vastustajien perusnäkemys on vanhentunut. Se voidaan tiivistää seuraavasti: Valtio on hallitsevan luokan väline muiden luokkien alistamiseksi tahtoonsa, viime kädessä vaikka väkivalloin. Valtion pääesikuntaan, hallitukseen, ei siis pidä osallistua, vaan tulee koota ihmisiä toimintaan ”väärä politiikkaa” vastaan taivaan tulemista eli toisenlaisen poliittisen ja taloudellisen järjestyksen syntymistä odoteltaessa. Käsitys oli oikea Marxin ja Leninin aikana, mutta ei enää.

Yleisen äänioikeuden ja demokraattisten menettelytapojen ja oikeusvaltion vakiintuminen, kansalaisyhteiskunnan, erityisesti ammattiyhdistysliikkeen, vahvistuminen, ja riippumattomien tiedotusvälineiden vahva asema ovat muuttaneet tilanteen monissa kehittyneissä maissa.

Valtio on nyt nähtävä yhtenä areenana, jolla eri yhteiskuntaryhmät ja niitä edustavat puolueet käyvät jatkuvaa kamppailua etujensa ja aatteellisten pyrkimystensä toteuttamiseksi. Samaa kamppailua käydään yhteiskunnan kaikilla sektoreilla ja tasoilla. Luontevasti myös valtion hallitus on tällaisen kamppailun yksi kenttä.

Mahdollisuus valtion väkivaltakoneistojen käyttämiseen on toki edelleen olemassa, kuten nähtiin vaikkapa Helsingin Kalasataman romanien leiriä purettaessa. Pakkotoimien kohdistaminen on silti sekin poliittisen ja aatteellisen kamppailun asia. Toisinaan toiset ryhmät voittavat, välillä toiset.

Suomen kaltaisten nykyaikaisten yhteiskuntien pääkehityssuunta on kapitalismin vahvistuminen, ”täydellistyminen”. Kapitalistiset yhteiskuntasuhteet ulottuvat yhä useammalle yhteiskunnan alueelle ja yhä syvemmälle ihmisten elämään. Tämä ei kuitenkaan ole väistämätöntä, eikä välttämättä johda yhteiskuntaelämän täydelliseen ”kapitalisoitumiseen”.

Ihmiset elävät yhä myös inhimillistä elämää, jota luonnehtivat vapaaehtoinen vaihtaminen, pyyteetön toisista huolehtiminen ja rakkaus. Vasemmiston strateginen päätehtävä on ylläpitää ja luoda rakenteita ja käytäntöjä, jotka vahvistavat toisenlaisten yhteiskunnallisten kanssakäymisen muotojen ja rakenteiden säilymistä ja syntymistä. Hyvinvointivaltio on parhaimmillaan ollut itsessään tällainen rakenne. Sitä on kuitenkin tietoisin poliittisin päätöksin murennettu 1970-luvun lopulta.

Maksuttomat (esim. kirjastot) ja halvat (esim. terveyden- ja sairaudenhoito) kunnalliset palvelut, kattava sosiaaliturva, ympäristön monimuotoisuuden säilyttäminen, vapaaehtois- ja sosiaalinen harrastustoiminta (esim. kuorot ja urheiluseurat), ammattiyhdistystyö, perinteinen ja uusi osuustoiminta, epäkaupallinen taide ja kirjallisuus, toiminta tietoverkoissa, ja monet muut, ehkä vielä keksimättömät toiminnan ja elämän tavat, tarjoavat vaihtoehdon kapitalistisille yhteiskuntasuhteille.

Vasemmiston suuri strategisen päätehtävän tärkeä osa talouselämän riittävä valvonta ja sääntely, jotta toistuvia talouskriisejä voitaisiin ehkäistä tai ainakin loiventaa. Juuri nyt hallitukseen menoa puoltaa myös julkisen talouden ja palveluiden puolustaminen taantuman uhatessa.

Vasemmistoliiton pitää siis olla kapitalismiin kriittisesti suhtautuva puolue, oli se sitten hallituksessa tai parlamentaarisessa oppositiossa. Kapitalismin vastaiseksi puolueeksi sen paremmin Vasemmistoliitolla, kuin millään muullakaan puolueella ei ole edellytyksiä, koska perusteltua ja uskottavaa vaihtoehtoa kapitalismille ei tällä hetkellä kukaan pysty esittämään.

Vasemmistoliiton täytyy näin pitää kiinni ohjelmastaan ja tavoitteistaan kaikissa tilanteissa, samalla kun sen on oltava valmis joustavasti tekemään kompromisseja, jotta voidaan ainakin lähestyä ohjelman tavoitteita. Tällainen politiikan tekeminen on tietenkin kaikkein vaikeinta. Paljon helpompaa olisi aina sanoa ei ei, tai kyllä kyllä, satoi tai paistoi.

Periaatteellinen hallitukseen osallistumisen vastustaminen, tai politiikka, joka käytännössä johtaa aina samaan tulokseen, parlamentaariseen oppositioon, on tietenkin mahdollinen linjavalinta. Sellainen valinta pitäisi vain kertoa avoimesti ihmisille vaalikampanjoiden aikana ja välilläkin. Se tarjoaisi kansalaisille mahdollisuuden ilmaista mielipiteensä kapitalismia vastaan. Mutta tämä linja ei johtaisi mihinkään käytännön tuloksiin, vaikka sankarillisiin, joskin ennalta tuhoon tuomittuihin kamppailuihin. Minua tällainen, pelkkä symbolinen politikoiminen ei kiehdo.

Tällä kertaa hallitukseen osallistuminen oli mahdollista kolmesta syystä. Ensiksi, hallitusohjelma on siedettävä nykyisten poliittisten voimasuhteiden vallitessa ja viennin sekä kokonaistuotannon supistuessa. Toki ohjelmassa on vakavia ongelmia, kuten valtion omien menojen ja kuntien valtionosuuksien leikkaukset sekä mahdollisuus kuntien uuteen yhdistämisaaltoon, kun edellisen jälkiä vielä siivotaan. Tuloveron korottamisen mahdollisuudestakin luopuminen oli katkera myönnytys kokoomukselle.

Toiseksi, hallituksen sisäiset ja hallituspuolueiden keskinäiset voimasuhteet ovat sellaiset, että kokoomus ei pysty yksin sanelemaan mitään ratkaisuja, eikä Vasemmistoliiton kantoja voida suoralta kädeltä sivuuttaa. Mahdollisuus vaikkapa vasemmiston yhteisvoimaan perustuvaan aktiiviseen työvoimapolitiikkaan on olemassa.

Kolmanneksi, hallituspuolueiden enemmistö edustaa ainakin julkisesti arvoja, joiden pohjalta voidaan yhteisvoimin rajata etenkin Perussuomalaisten piirissä muhivan rasistisen, muukalaisvihamielisen ja naisvastaisen aatemaailman leviämistä. Perussuomalaisten monet lausunnot edustavat demokratian ja moniarvoisuuden vastaisuutta.

Tietenkään vasemmistopuolueen ei pidä aina mennä hallitukseen, mihin vaikkapa Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) näyttää olevan valmis. Viime kesän hallitusratkaisun yhteydessä monet vasemmistolaiset punnitsivat hallitukseen osallistumisen hyviä ja huonoja puolia juuri nykyisessä tilanteessa. Osa päätyi vastustamaan hallitukseen osallistumista. Tämä ei ole ongelma. Jokaisella saa tietysti olla oma mielipide ja asiat voidaan aina nähdä eri tavoin. Puolueen pitää avoimesti ja demokraattisesti päättää kantansa, kuten nyt tapahtuikin.

Monet hallitukseen menoa tällä kertaa vastustaneet toverit ovat sittemmin ilmaisseet solidaarisuutensa puolueelle, joka enemmistöpäätöksellä osallistumisesta päätti. Tällaisen demokraattisten menettelytapojen kunnioittamisen soisi olevan vasemmistossa vallitsevana käytäntönä.

Jos todella merkittäviä linjanvetoja ei pysty hyväksymään, on tehtävä omia henkilökohtaisia ratkaisuja. Itse vetäydyin edellisen hallituskauden alkaessa Vasemmistoliiton toiminnasta kokonaan, koska päätös oli mielestäni silloin väärä. Nyt olen taas jo vuosia osallistunut puolueen toimintaan, koska pahimmat ”oikeistolaiset” ovat siirtyneet johtotehtävistä sivuun, muihin puolueisiin tai yritysten palvelukseen ja Vasemmistoliiton linja on selkeytynyt.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään