KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Mitä piilee Venäjä-pelon taustalla?

Venäjä-pelon taustalla kummittelee vuosituhantinen jako rationaaliseen ja luotettavaan länteen ja mystiseen ja arvaamattomaan itään. Moskovalaiset luistelivat Punaisella torilla tapaninpäivänä.

Venäjä-pelon taustalla kummittelee vuosituhantinen jako rationaaliseen ja luotettavaan länteen ja mystiseen ja arvaamattomaan itään. Moskovalaiset luistelivat Punaisella torilla tapaninpäivänä. Kuva: Lehtikuva/ YURI KADOBNOV

Pekka Wahlstedt
3.1.2012 8.46

Venäjä on outo ja arvaamaton maa, joka tunnetaan verisistä vallankumouksista ja valtataisteluista, joille ei näy loppua vieläkään. Toimittajien murhat ja presidentti Putinin diktaattorin elkeet eivät eroa paljonkaan Neuvostoliiton ajoista.

Pahaksi onneksi Venäjän valtataistelujen kaiut ovat kantautuneet Suomeenkin ja hallinneet niin maan poliittista kuin taloudellistakin suuntaa ja ideologiaa. Suomalaisten kuvat suuresta ja pelottavasta naapurista ovatkin enimmäkseen kielteisiä.

Toisaalta vapaan markkinatalouden rantautuminen Venäjälle on avannut silmät myös huomaamaan valtavan maan mahdollisuudet ja etenkin sen edut kauppakumppanina. Siksi suomalaisten käsitykset Venäjästä ovat aika ristiriitaisia ja sekavia. Näin naapurista -kirja yrittääkin yhdeksän asiantuntijan voimin valottaa ja selvittää sekä median että tavallisten kansalaisten sotkuista Venäjä-kuvaa.

Esimerkiksi Stockmann saa kiittää menestystään siitä, että sillä on toimipisteitä Venäjällä.

Teemoja ovat muun muassa Venäjän historia Neuvostoliitosta nykypäivään, talouslehtien suhde nykyiseen Venäjään, median ja kansalaisten verkkokeskustelujen Venäjä-kuvien vertailu ja sen arvioiminen, miten vanhat pelonsekaiset käsitykset ja asenteet vaikuttavat nykyisiin suhtautumistapoihin.

Perussuhtautumistapoja löytyy kaksi: yhtäältä Venäjää pidetään vieläkin uhkaavana ja vieraana mahtina, toisaalta vapaalle markkinataloudelle avautunut maa nähdään valtavana hyödyntämättömänä kultakaivoksena. Edellinen asenne on tyypillinen etenkin tavallisille kansalaisille, jälkimmäistä kannattavat talouden toimijat ja talouslehdet.

Jo keskiajan lopulla Venäjä irtautui länsimaista ja länsimaisesta kristillisyydestä ja siirtyi mystisen idän piiriin. Suomi oli Ruotsin vallan aikoina ollut osa länttä, mutta 1800-luvulla Ruotsista irrottautumisen jälkeen joutui itäisen naapurinsa vallanhimon kohteeksi. Sortovuodet olivat ensimmäinen traumaattinen kokemus, mutta kommunismin päästyä valtaan traumaattiset kokemukset pahenivat ja syvenivät. Talvisota synnytti kuuluisan ” ryssävihan”, joka ei ole vieläkään täysin laantunut.

Toisen maailmansodan jälkeenkin suomalaisten piti alistua ja mielistellä Neuvostoliittoa kaikin tavoin, ja myös sananvapautta viljelevän ja vaalivan median piti tarkoin valita sanansa, kun se kommentoi itäisen naapurin aikeita ja liikkeitä.

Psykedeelisen kumouksellisuuden – myös monien nuorten vasemmistolaisten piireissä – kulta-aikana, 1960-luvulla Neuvostoliitto jatkoi vanhalla aggressiivisella linjallaan ja jyräsi tankeillaan 1968 Tšekkoslovakiaan. Suomessa jopa vasemmistolaiset lehdet paheksuivat tapausta, mutta kritiikki piti tuoda esiin epäsuorasti rivien välissä. Jotkut tuomitsivat kommunismin lähtökohtaisesti väkivaltaiseksi opiksi.

1970-luvulla kritiikki vaimeni ja sekä oikeisto että vasemmisto palasi ruotuun. Afganistanin miehitystä ei juurikaan uskallettu tai haluttu arvostella. 1980-luvullakin kritiikki oli vielä vaimeaa ja jopa Tšernobylin ydinvoimalan räjähtämistä kommentoitiin hyvin varovaisesti ja vähätellen.

Vasta 1990-luvulla, kun kommunismin kuolema ja kuoppaaminen oli varmaa, uudet vapaammat tuulet alkoivat puhaltaa niin mediassa kuin muuallakin. Suomalainen media raportoi suoraan ja kaunistelematta niin vanhoista kuin uusistakin vääryyksistä ja epäkohdista. Niitä riittää nykyäänkin toimittajien murhista ympäristötuhoihin ja pienten valtioiden valtaamisiin.

Talouslehdet löytävät Venäjältä paljon hyvää ja esimerkiksi Stockmann saa kiittää menestystään siitä, että sillä on toimipisteitä Venäjällä. Talouslehtien mielestä Venäjän nousevaan ja länsimaistuvaan keskiluokkaan tulisikin kiinnittää enemmän huomiota kaikkien negatiivisten tapahtumien keskellä.

Tavallisen kansan verkkokeskusteluista piirtyy hyvin ristiriitainen kuva Venäjästä. Yhtäältä on huomattu, että Venäläiset eivät ole kasvottomia ja anonyymejä ”ryssiä” , vaan he ovat aivan samanlaisia ihmisiä kuin muutkin. Toisaalta – osaksi rikollisuuden, korruption ja Putinin vuoksi – venäläisiä pelätään ja pidetään uhkaviina. Joskin kielteisiä kantoja pehmennetään retorisesti ja ulkoistetaan toteamalla , että ”ne ja ne sanoivat niin ja niin”.

Kirja tuo esiin sen, että Venäjä-pelon taustalla kummittelee vuosituhantinen jako rationaaliseen ja luotettavaan länteen ja mystiseen ja arvaamattomaan itään. Kiintoisaa olisi tutkia, johtuuko myös muiden maahanmuuttajien kammo ja vainoaminen juuri tästä jaosta.

Muuten monipuolinen ja perusteellinen Näin naapurista olisi voinutkin tarttua filosofisemmalla otteella tähän vanhaan jakoon ja pureutua siihen laajemmin ja syvemmin. Onhan koko jako länsimaiden aikaansaannosta ja näin se heijastaa länsimaisten ihmisten piilotajuisia kuvia ja pelkoja.

Näin naapurista -kirjan rinnalla kannattaisikin lukea Edward Saidin aiheeseen perin pohjin porautuvaa klassikkoteosta Orientalismi, joka käännettiin viime vuonna vihdoin suomeksikin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lotta Lounasmeri ( toim.): Näin naapurista. Median ja kansalaisten Venäjä-kuvat. Vastapaino 2011. 290 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mainettaan parempi Mauno Pekkala – Erkki Tuomiojan kirjoittama elämäkerta valottaa Suomen ainoan kansandemokraattisen pääministerin taustoja

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Uusimmat

Viljelijät kitkevät rikkaruohoja vehnäpellolta Ghanassa, Accran lähistöllä.

Vehnän luonnonvaraiset lajikkeet voisivat kohentaa globaalin etelän ruokaturvaa

Miina Mäki.

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

Denise Rudberg avaa uuden sarjansa vahvasti.

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Katainen teki 700 miljardin ja 15 vuoden mokan

 
02

Itämeren suojelu on kilpajuoksua ilmastonmuutosta vastaan – myös entinen kuormitus näkyy yhä

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
05

Denise Rudbergin uuden trilogian avaus on kuin jatkoa yhteiskunnallisille komisario Beck -dekkareille

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

15.07.2025

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

14.07.2025

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

13.07.2025

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään