KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Horisontti

Olemme eurooppalaisia

Ele Aleniukselta ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa viisas kirja Maailmankehityksen suuri käänne.

Ele Aleniukselta ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa viisas kirja Maailmankehityksen suuri käänne. Kuva: Jarmo Lintunen

Kalevi Suomela
5.1.2012 15.35

Kansalaisten ja demokratian näkökulmasta tasavallan presidentin ja valtioneuvoston välinen vallanjako on kehittynyt hyvään suuntaan. Kun eduskuntavaalit ovat selvästi sisäpolitiikkaan ja yhteiskuntapolitiikkaan keskittyvät vaalit, ovat presidentin vaalit yhtä selvästi globaaliin politiikkaan, kansainväliseen politiikkaan ja Suomen ulkopolitiikkaan keskittyvät vaalit. Näin se menee suurin piirtein. Käytännössä tilanne on hieman monimutkaisempi.

Mutkan tekee Euroopan unioni, joka nykyisin katsotaan pääosin sisäpolitiikaksi. Se onkin perusteltua, koska suurin osa lainsäädäntöämme kaikilla hallinnon aloilla tulee EU:n kautta. EU-lainsäädännön valmistelu tapahtuu siis luontevasti asianomaisissa ministeriöissä; demokratiaa ja läpinäkyvyyttä korostavana suomalaisena erikoisuutena, mistä voimme olla ylpeitä, se tapahtuu myös eduskunnan suuressa valiokunnassa.

Valtioneuvosto ohjaa Suomen EU-politiikkaa. Pääsääntöisesti. Mutta Euroopan unionilla on myös ulkosuhteita ja kehittyvä ulkopolitiikka. EU:n kapulakielessä siitä puhutaan nimellä yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka (YUTP/CFSP).

ILMOITUS
ILMOITUS

Melko monet ovat dogmaattisesti sitä mieltä, että kun EU-asiat kuuluvat valtioneuvostolle, niin tasavallan presidentillä ei pidä olla mitään tekemistä tälläkään EU-politiikan alueella. Kanta on järjetön. Jos valtiosääntömme lähtee siitä perusajatuksesta, että tasavallan presidentti johtaa maamme ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa, niin olisi täysin epäloogista sulkea presidentin toimivallan ulkopuolelle se ulkopolitiikka, jota Suomi harjoittaa unionin jäsenmaana.

Kun Suomi käy presidentin vaaleihin, se on kansalaisille ja kansalaiskeskustelulle paikka pohtia maailmaa ja Suomen paikkaa maailmassa. Sitä ei voi tehdä tarkastelematta, miten ja miksi nykyiset tärkeimmät kansainväliset instituutiot ovat syntyneet ja minkälaisten ongelmien kanssa maailma tänä päivänä painii.

Toinen maailmansota johti Yhdistyneet Kansakunnat -järjestön perustamiseen. Maailmanjärjestön filosofinen ydin torjuu nationalismin ja sille pohjautuvan sotilaallisen voimatasapainon kansainvälisen järjestelmän. YK:n peruskirjan mukaan sota on kielletty politiikan välineenä. Tämän säännön rikkovaa valtiota vastaan YK:n jäsenmailla on velvollisuus asettaa yhdessä sanktiot.

Kylmän sodan aika hämärsi YK:n filosofisen perustan. Peruskirja ei kiellä puolustusta ja liittoutumista puolustusta varten. Tämä mahdollisti sen, että maailma jakautui kahteen hampaisiin asti aseistautuvaan ja toisiaan epäluuloisesti vahtivaan sotilasliittoon, läntiseen Natoon ja itäiseen Varsovan liittoon. Vuoden 1991 jälkeen tilanne on muuttunut. Nyt pitää palata YK:lle alun perin suunnitellun tehtävän kirkastamiseen.

YK ei kuitenkaan ole globaali turvallisuusjärjestelmä vain edellä sanotussa merkityksessä. Peruskirja, vuonna 1948 annettu ihmisoikeuksien julistus, ihmisoikeuksien toteuttamiseen käytännössä velvoittavat sopimukset ja monet muut YK:n puitteissa aikaansaadut kansainväliset sopimukset ilmaisevat selvästi ne arvot, tavoitteet ja käyttäytymissäännöt, joiden pohjalle YK johdonmukaisesti rakentaa globaalia turvallisuusjärjestelmää. Näitä ovat kaikkien ihmisten oikeudellinen, taloudellinen, sosiaalinen ja sivistyksellinen tasa-arvo, demokraattiset kansalaisoikeudet ja kehitys. Näille arvoille rakentuvaa toimintaohjelmaa täydentää paikallisten konfliktien sovittelu ja rauhanturvatoiminta.

Toisen maailmansodan päättyessä ihmiskunnan yhteisen globaalin turvallisuusjärjestelmän rakentamista kiirehtivät paitsi nationalismi, joka sai maailmansotien välillä fasistisen äärimuodon, myös aseteknologian kehitys. Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen atomipommien jälkeen Albert Einstein sanoi, että maailman voi pelastaa vain maailmanhallitus. YK ei ole maailmanhallitus, mutta se toteuttaa juuri sitä funktiota, jonka Einstein näki välttämättömäksi. Toistaiseksi YK-järjestelmä on toiminut hyvin. Jäsenmaiden on pidettävä huoli siitä, että se toimii hyvin vastaisuudessakin. Epäonnistuminen merkitsisi mittaamatonta tuhoa.

Maailman ongelmat – ja YK:n asialistalla olevat kysymykset – eivät rajoitu vain väkivallan käyttämiseen politiikan välineenä. Puhutaan globaaleista ongelmista. Osa globaaleista ongelmista on seurausta paikallisista väkivaltaisista konflikteista: pakolaisuus, köyhyys ja usein myös nälkä. Osa ongelmista johtuu ilmaston muutoksesta ja siitä johtuvasta kuivuudesta ja aavikoitumisesta. Nekin ajavat ihmisiä pakolaisiksi ja suistavat köyhyyteen.

Globaali talouskehitys on toisen maailmansodan jälkeen vaikuttanut valtavasti ihmisten elämään. Kiina ja muut nopeasti kehittyvät taloudet nojaavat maidensa halvan työvoiman ja hyvin koulutetun lukeneiston tarjoamiin mahdollisuuksiin. Nämä taloudet imevät kehittyneistä maista teollisuutta ja teollisia työpaikkoja. Kiinassa sisäisesti se merkitsee valtavaa yhteiskunnallista muutosta miljoonien ihmisten siirtyessä maatalouden parista kaupunkeihin. Sama toistuu muissa kehittyvissä talouksissa, mutta ei missään kivuttomasti. Prosessi tuottaa vaurautta ja kehitystä, mutta myös runsaasti työttömyyttä, alipalkkausta, slummeja, epäterveellisiä asunto-olosuhteita jne.

Ele Aleniukselta ilmestyi tämän vuoden maaliskuussa viisas kirja Maailmankehityksen suuri käänne. Se tapahtuu paraikaa. Alenius sijoittaa käänteen symbolisen alun atomiaseen keksimiseen, mutta toteaa sen jälkeen valtavan kehityksen mm. fysiikassa, informaatioteknologiassa ja biologiassa. Maailmankehityksen suuri käänne tapahtuu valtavalla voimalla juuri nyt. Marxilaisin termein ilmaistuna sen merkitsee tuotantovoimien ennen näkemättömän nopeaa hyppäyksellistä kasvua ja sitä myöten valtavia mahdollisuuksia ihmiskunnalle. Valitettavasti, kuten Alenius joutuu toteamaan, nuo valtavat mahdollisuudet voivat realisoitua sekä hirvittävänä tuhona tai – ihmiskunnan eheytymisen tapauksessa – kaikille hyvinvointia ja turvallisuutta tuottavana kehityksenä.

Siis ihmiskunnan eheytymisen tapauksessa! Tämä on haaste politiikalle ja tämä on se perspektiivi, jossa kansalaisten tulisi ajatella meneillään olevaa presidentinvaalikampanjaa. Tähän mennessä vaalipaneeleissa on puhuttu paljon euron kriisistä, velkakriisistä ja Euroopan unionista. Se on ymmärrettävää, koska me elämme keskellä noita kriisejä ja niihin liittyvät ongelmat ovat – perinteisen ajattelutavan mukaan – ulkopoliittisia. Ongelmat ja uhat liittyvät Suomen ulkosuhteisiin.

On tietysti totta, että nämä ongelmat ja uhat johtuvat niin meillä kuin muissakin jäsenmaissa EU:n ja euroalueen jäsenyydestä, mutta yhtä lailla on totta, että suuri osa kansantaloutemme menestyksestä niiden seitsemäntoista vuoden aikana, jotka olemme olleet EU:n jäsenmaa, on perustunut jäsenyyteemme. Liittymisen motiivi oli yhteinen hyöty; ja yhteistyö on monessa suhteessa osoittanut toimivuutensa.

Mutta ei kaikissa suhteissa. Kriisin opetus on, että euron pelisääntöjä luotaessa hutiloitiin. Niitä on parannettava – yhdessä. Yhä useammat näkevät selvästi, että yhteinen raha edellyttää myös paljon nykyistä pidemmälle menevää yhteistä talouspolitiikkaa. Yksi tapa ilmaista asia on sanoa, että Euroopan unionia on kehitettävä yhä selvemmin vapaakauppaliitosta poliittiseksi liitoksi.

Jürgen Habermas, vasemmistolainen ajattelija, joka on Euroopan johtavia poliittisia intellektuelleja, pohtii järkevää suhtautumista kriisiin muutaman kuukauden sisällä ilmestyvässä kirjassaan. Guardian -lehti julkaisi kirjasta pari viikkoa sitten ennakkoon otteen. Habermas ei halua tehdä eurooppalaista liittovaltiota, mutta hän haluaa poliittisemman ja demokraattisemman unionin, jossa ihmisille kehittyy tiedostetusti valtiokansalaisuuden rinnalle eurooppalainen kansalaisuus.

Eikä Habermas koskaan lakkaa muistuttamasta, että juuri eurooppalaisten tulee globaalissa politiikassa olla ensimmäisinä tukemassa ja ylläpitämässä niitä arvoja, joille YK-järjestelmän toiminta perustuu.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Suomessakin talouspolitiikan valmistelu nojaa taloustieteen mikroperustaiseen pohjaan, jossa talouden toimijat työnhakijoista kuluttajiin ja yrityksiin reagoivat valtiovallan säätämiin kannustimiin, arvioi Timo Harjuniemi.

Vasemmisto on laiminlyönyt taloudellisen asiantuntijatyön, vaikka ekonomistit hallitsevat maailmaa

Veikka Lahtinen.

Rasismikeskustelu teki meistä jankkaajia – Rasismi on yhteiskunnan käytännöissä, viranomaisohjeissa ja koulutusjärjestelmässä, kirjoittaa KU:n kirjoittajavieras

Kun kone pysähtyy

Maksuton korkeakoulutus: missä mennään? – ”On syytä pelätä, että lukuvuosimaksut saattavat ilmestyä suomalaisiin korkeakouluihin hyvinkin äkillisesti”

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään