KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kirjat

Kuuban vallankumous ja sen myytit

Ex-presidentti Fidel Castron kuva koristi kerrostaloa Kuuban kansallisankarin Jose Martin 159-vuotispäivänä tammikuun lopulla Havannassa.

Ex-presidentti Fidel Castron kuva koristi kerrostaloa Kuuban kansallisankarin Jose Martin 159-vuotispäivänä tammikuun lopulla Havannassa. Kuva: Lehtikuva/ ADALBERTO ROQUE

Miksi vuonna 1959 Kuubassa vallan ottaneet partasuut omaksuivat neuvostotyylisen sosialismin?

Hannu Reime
18.2.2012 15.00

Vanhemmat lukijat muistanevat vielä uutiskuvia Havannasta vuoden 1959 ensimmäisinä päivinä: väkijoukot hurraavat kadunvarsilla rennonoloisille ja rääsyisiin maastopukuihin sonnustautuneille sotilaille, jotka panssareidensa päältä vilkuttavat hymysuin takaisin. Huomion kuvissa vangitsevat miesten siistimättömät hiukset ja parrat, sillä parran kasvattaminen oli 1950-luvulla harvinaista. Havannalaiset antoivatkin tulokkaille lempinimen los barbudos, partasuut. Nimessä oli sympaattisen romanttinen kaiku. Sierra Maestran vuorilla taistellut kapinallisarmeija oli tehnyt vallankumouksen, ajanut diktaattori Fulgencio Batistan maanpakoon. Kuubalaiset odottivat vapautta, joka kuitenkin merkitsi eri asioita eri ihmisille.

Keitä olivat nämä partasuut, joita koko Kuuban kansa näytti noina päivinä ihailevan? Tunnuksinaan heillä oli Kuuban kansallislippu ja puna-musta käsivarsinauha, johon oli kirjoitettu valkoisin kirjaimin M-26-7, Movimiento 26 de Julio, Heinäkuun 26:n päivän liike.

Liikettä johti neljä nuorta miestä: Castron veljekset Fidel ja Raúl, Camilo Cienfuegos sekä argentiinalainen lääkäri Ernesto Che Guevara. Cienfuegos kuoli lento-onnettomuudessa muutamaa kuukautta myöhemmin, ja Guevara surmattiin CIA:n tukemassa operaatiossa Boliviassa vuonna 1967. Ylintä valtaa Kuubassa ovat koko vallankumouksen jälkeisen ajan pitäneet käsissään ensin Fidel ja nyt pikkuveli Raúl Castro.

Fidel Castro on Farberin käsityksen mukaan hyväntahtoinen diktaattori, vasemmistolainen caudillo.

Vuoden 1959 alussa kukaan ei olisi osannut ennakoida, että vain vähän yli kahdessa vuodessa Kuuba julistautuisi ”sosialistiseksi”, että kaikki poliittinen valta ennen pitkää keskitettäisiin uudelle Kuuban kommunistiselle puolueelle, ja että vähemmässä kuin kymmenessä vuodessa koko talouselämä pienimpiä kahviloita ja kampaamoita myöten siirrettäisiin valtion omistukseen. Kuubasta tuli maa, joka poliittisesti ja yhteiskunnallis-taloudellisesti oli Neuvostoliiton kopio.

Kritiikkiä vasemmalta

New Yorkissa asuva historioitsija, Brooklyn Collegen emeritusprofessori Samuel Farber pyrkii uudessa, erinomaisen mielenkiintoisessa kirjassaan vastaamaan Kuubaa koskeviin kysymyksiin. Niistä tärkeimpiä ovat sellaiset kuin, miksi saarivaltiosta tuli kommunistinen. Kuinka diktatuurin vastainen poliittinen vallankumous muuttui yhteiskunnalliseksi vallankumoukseksi? Millaista on ollut Kuuban kehitys Castron aikana?

Puolanjuutalaiseen emigranttiperheeseen Kuubassa syntynyt Samuel Farber on Fidel Castron harvoja vasemmistolaisia kriitikoita. Farber toimi lukiolaisena Batistan vastaisessa liikkeessä 1950-luvun Kuubassa, mutta muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan ennen Castron valtaantuloa. Hän pitää itseään vallankumouksellisena ja demokraattisena sosialistina ja arvostelee Castron diktatuuria näkökulmasta, jota voi kutsua klassiseksi, stalinismia edeltäneeksi marxilaisuudeksi.

Fidel Castro on Farberin käsityksen mukaan hyväntahtoinen diktaattori, vasemmistolainen caudillo. Työläisten ja kansan osallistuminen politiikkaan on Castrolle tärkeää, kunhan se rajoittuu johtajan maratonpuheiden kuunteluun ilman, että kansalaisilla on mitään mahdollisuutta kontrolloida vallanpitäjiä tai järjestäytyä demokraattisesti ja valtiosta riippumatta.

Saarto jättiläisen uhmaamisesta

Arvostellessaan Castron hallintoa demokratian puutteesta Samuel Farber tuomitsee samaan hengenvetoon Yhdysvaltojen ylläpitämän Kuuban saarron. Saartoa ja Kuubaa vastaan pohjoisesta harjoitettua monimuotoista valtioterrorismia Farber kutsuu rikolliseksi. Käsitystä, että Yhdysvallat vastustaisi Castroa siksi, että tämä on diktaattori, Farber pitää naurettavana sen valossa, millaisia tyranneja Yhdysvallat on tukenut Latinalaisessa Amerikassa ja muualla. Saarron todellinen syy on Kuuban itsenäisyys Yhdysvaltojen takapihalla, jättiläisen uhmaaminen.

Samuel Farber on tätä ennen julkaissut kaksi kirjan mittaista tutkimusta Kuuban vallankumouksesta ja sen taustasta. Hänen uusin, viime vuoden lopulla ilmestynyt kirjansa tarkastelee otsikkonsa mukaisesti Kuuban kehitystä vallankumouksesta tähän päivään. Kirja etenee pääosin kronologisesti, mutta keskittyy eri luvuissa yhteen tiettyyn teemaan, joita ovat taloudellinen kehitys ja elintaso, ulkopolitiikka sekä työläisten, afrikkalais-kuubalaisten, naisten ja seksuaalivähemmistöjen asema vallankumouksen jälkeen. Kirjan loppuosa on omistettu toisinajattelijoille ja kriitikoille oikealta vasemmalle sekä lyhyehköön pohdintaan Kuuban tulevaisuudesta.

Kuuban valinnat

Kirjan ensimmäisessä luvussa Samuel Farber esittää tulkintansa siitä, miksi ja kuinka Kuubasta tuli kommunistinen. Asiasta on olemassa kaksi erilaista käsitystä, jotka Farber pyrkii osoittamaan vääriksi. Oikeistolaisen tulkinnan mukaan Fidel Castro oli kommunisti jo kauan ennen vallankumouksen voittoa. Hän salasi mielipiteensä, kunnes valtansa lujitettuaan paljasti todellisen karvansa ja liittoutui Neuvostoliiton kanssa.

Liberaalin ja vasemmistolaisen käsityksen mukaan Yhdysvallat ajoi vihamielisellä politiikallaan Kuuban Neuvostoliiton syliin. Ystävällisempi asennoituminen olisi ehkä voinut auttaa moniarvoisen demokratian istuttamista saarelle, olihan Kuuba varsin avoin ja vapaa yhteiskunta ainakin vuoden verran Batistan kukistamisen jälkeen.

Samuel Farber ei usko kumpaankaan tulkintaan. Fidel Castron varhaisesta kommunismista ei hänen mukaansa ole olemassa minkäänlaisia todisteita, ja on varsin mahdollista, ettei Fidelillä itselläänkään ollut mitään selvää käsitystä siitä, millainen yhteiskunta vallankumouksen jälkeinen Kuuba tulisi olemaan.

Käsitykseen, että Yhdysvallat ”pakotti” politiikallaan Kuuban kommunistiseksi ja Neuvostoliiton liittolaiseksi sisältyy Farberin mielestä kaksi naiivia oletusta. Toinen niistä on uskomus, että Yhdysvallat olisi tehnyt Kuuban kohdalla poikkeuksen yleisestä kielteisestä suhtautumisestaan kaikkiin vasemmistosävyisiin pyrkimyksiin Latinalaisessa Amerikassa ja varsinkin lähimmillä naapurisaarilla. Toinen väärä oletus on Farberin mielestä se, että Kuuban vallankumouksen johtajat olisivat pelkästään reagoineet siihen, mitä suuri pohjoinen naapuri teki, ettei heillä itsellään olisi ollut minkäänlaisia aatteita ja tavoitteita.

Vallankumouksen pääsuunnat

Fidel Castron perustama Heinäkuun 26:n päivän liike oli kirjava kokoelma monin eri tavoin ajattelevia ihmisiä, joita yhdisti viha Batistan diktatuuria kohtaan. Liikkeessä vaikutti kolme pääsuuntausta, joista liberaalinen oikeistosiipi halusi Kuuban vain palaavan perustuslailliseen demokratiaan. Näin ajatelleet syrjäytettiin jo ensimmäisinä kuukausina vallankumouksen jälkeen.

M-26-7:ssa toimi myös ei-kommunistisia vasemmistonationalisteja, jotka niin ikään saivat pian väistyä, sekä kolmannen suunnan kannattajina niitä, jotka suhtautuivat myötämielisesti kommunismiin ja Neuvostoliittoon. Liikkeen johtajista jälkimmäisiin kuuluivat Raúl Castro ja Che Guevara. Nuorempi Castro oli jopa toiminut Kuuban vanhan kommunistipuolueen PSP:n (Partido Socialista Popular) nuorisojärjestössä. Raúl Castrolla ja Chellä oli suuri vaikutusvalta Fidelin ja vanhojen kommunistien lähentymiseen.

Kohti Kiinan mallia

Samuel Farberin mukaan tärkein päätöksentekijä Kuuban vallankumouksen eri vaiheissa oli, ei kukaan muu kuin Fidel Castro itse. Farber siteeraa Marxia, jonka mukaan ihmiset tekevät historiansa, mutta he eivät tee sitä täysin vapaasti, vaan annetuissa olosuhteissa. Poliittisen vallankumouksen jälkeinen yhteiskunta Kuubassa tarjosi Fidel Castron kaltaiselle taitavalle poliitikolle mahdollisuuden mennä pitemmälle, toteuttaa myös yhteiskunnallinen vallankumous.

Mitään Neuvostoliiton valtiokollektivismista poikkeavaa ”mallia” Castrolla ei kuitenkaan ollut. Jo niin varhain kuin marraskuussa 1959 hän esimerkiksi alisti työläisten ammattiliitot valtion (Fidelin itsensä!) kontrolliin. Kuubasta tehtiin pikaisesti ainoa Euraasian mantereen ulkopuolinen kommunistimaa. Castroa rehellisempi Guevara sanoi lehtihaastattelussa kesällä 1963, että valinta itäblokin puolesta oli puoliksi pakon sanelema, puoliksi vapaa päätös.

Farber arvelee, että Raúl Castron ihanteena on nyt kiinalais-vietnamilainen poliittisen diktatuurin ja kapitalistisen talouden yhdistelmä. Kuubassa puoluettakin tärkeämmäksi saattaa osoittautua armeija, joka jo nyt hallitsee pääomistajana muun muassa tärkeäksi taloudelliseksi tekijäksi noussutta turismia. Kuuba on palaamassa jonkinlaiseen kapitalismiin.

Samuel farber: Cuba since the Revolution of 1959: A Critical Assessment. Haymarket Books 2011.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kohti uutiserämaiden Suomea – lehdistö on kohta yhtä keskittynyttä kuin kauppa

Kuolemasta tietokirjan kirjoittanut Tiina Raevaara kääntäisi huomion elämän pidentämisestä sen parantamiseen

Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.Pentti Raittila perkasi vasemmiston historiaa – Hämeen Yhteistyö -sanomalehti ja kaksi journalistia heijastivat SKDL:n linjoja ja riitoja.

Punaisella Tampereella asiat menivät eri tavalla – Uutuuskirja valottaa historiaa lehtimiesten kautta

Kuutoset Mikko Ampuja, Väinö Meltti, Kaisu-Mirjami Rydberg, Yrjö Räisänen, Cay Sundström ja K. H. Wiik kirjan kannessa.

Vasemmiston edustajat pantiin vankilaan

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 
04

Tavoite on saada duunarit polvilleen: ”Hallitus ei pyri tasapainottamaan taloutta”

 
05

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään