KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Natsikalkkunan arvoitus

Pirjo Hämäläinen
18.3.2012 19.35

Tragikoomiset ja puolihullut miehet ovat Jari Lehtisen erikoisalaa. Hänen Mielekäs maailmanhistoriansa (Finn Lectura 2011) käsittelee nimestään huolimatta mielettömyyksiä, älyvapaita tekoja ja erikoisia sattumuksia.

Lehtinen puhuu nöyrästi ”tarpeettomasta tiedosta”, mutta kaikki historian marginaaleissa ja alaviitteissä tapahtunut ei ole suinkaan aivoja rasittavaa sälää. Mielettömyydetkin voivat heijastella kokonaisen aikakauden tunnelmia.

Hyvä esimerkki tästä on saksalainen taidemaalari Lothar Malskat, josta Lehtinen kertoo nasevasti ja lyhyesti. Laajennan henkilökuvaa ihan kuluttajavalistuksen nimissä, sillä syksyllä 2000 Malskatin Linnanneito myytiin arvohuutokaupassa Helsingissä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Valtiomiehet saivat koko maailman uskomaan, että Länsi-Saksa ja Itä-Saksa kuuluivat molemmat voittajien leiriin.

Maalaus saattoi olla laatutavaraa, mutta tekijän maineessa ei ole kehumista. Königsbergissä vuonna 1913 syntynyt ja Lyypekissä vuonna 1988 kuollut Malskat oli legendaarinen väärentäjä, jonka tuotanto käsittää freskojen lisäksi picassoja, chagalleja, utrilloja, sadoin kappalein modernistien teoksia.

Toisen maailmansodan alla Malskat konservoi Schleswigin tuomiokirkon keskiaikaiset freskot, jotka oli puhdasoppisuuden kiihkossa peitetty kalkkimaalilla. Schleswig sijaitsee Pohjois-Saksassa, Itämerestä pistävän lahden pohjukassa ja siellä asuu tanskalaisvallan peruina paljon tanskalaisia.

Schleswigin tuomiokirkko, St. Petri, on alkuaan romaaninen merkkirakennus. Kirkon Petri-Portal, Pietarille omistettu pylväsporstua, valmistui samoihin aikoihin kun piispa Henrik ja talonpoika Lalli tappelivat Köyliönjärven jäällä.

Malskatin konservointityö onnistui kiitettävästi, mutta tarkkasilmäisiä alkoi ihmetyttää, miksi Betlehemin lastenmurhaa kuvaavassa 1300-luvun freskossa tepasteli kalkkuna. Kuten muistetaan, kalkkunat saapuivat Eurooppaan Amerikasta ja ensimmäiselle retkelleen Kristoffer Kolumbus lähti vuonna 1492.

Tiedeyhteisö heittäytyi ongelman kimppuun ja nerokkaita ratkaisuja sinkoili kuin salamia taivaalta. Grönlannissa eli sen lämpöjakson aikana kalkkunoita, jotka kulkeutuivat Norjan kautta Schleswigiin, Islannin viisaimmat ehdottivat.

Natsitieteilijät olivat eri mieltä ja pitivät kalkkunaa todisteena siitä, että viikingit, arjalaiset pohjanmiehet, löysivät Amerikan. Heillä oli veneissään kalkkunahäkkejä, joista poimittiin tuoreita lintupaisteja.

Kalkkunaongelman lähteeksi ei epäilty Malskatia, vaan hänelle uskottiin vielä vaativampi konservointityö, Lyypekin kaksitorninen Marienkirche, Mariankirkko, hansakaupungin symboli, marsipaanikaupungin maamerkki, keskiaikaisen tiiligotiikan huippuluomus ja Unescon maailmanperintökohde.

Vuoden 1942 pommituksissa Mariankirkko kärsi vakavia vaurioita, mutta rappausten varistessa seiniltä paljastui aiemmin tuntemattomia freskoja. Sadevesi pääsi kuitenkin raunioituneeseen kirkkoon sisään ja freskot ehtivät ennen rauhanaikaa ja Malskatin pensseliä pahoin haalistua.

Kunnostetun Mariankirkon vihkiäiset olivat syksyllä 1951 uuden Länsi-Saksan kansainvälinen pr-tapahtuma, jota kunnioitti läsnäolollaan liittokansleri Konrad Adenauer. Valokuvissa tylsännäköinen Adenauer ja hätkähdyttävän komea Malskat poseeraavat kylki kyljessä.

Pommien paljastamia freskoja kutsuttiin tiedotusvälineissä Saksan taiteen suurimmiksi mestariteoksiksi ja niiden anonyymia tekijää kansakunnan suurimmaksi maalariksi. Saksan taidehistoriassa oli kääntynyt uusi lehti ja Albrecht Dürer oli kopsahtanut alas jalustaltaan.

Freskojen pohjalta luotiin käsite lyypekkiläistyyli ja Lyypekistä puhuttiin eurooppalaisen gotiikan kehtona. Vain Schleswigin tuomiokirkossa tuntui olevan samantapaisia maalauksia. Ehkä ne olivat esiharjoitelmia.

Kansalaiset saivat äimistellä freskoja postimerkeistä, joita painettiin kaksi miljoonaa kappaletta. Nykyisin ne ovat keräilyharvinaisuuksia.

Schleswigin tuomiokirkossa muuan naispyhimys oli muistuttanut erikoisen paljon elokuvatähti Hansi Knoteckia, ja nyt Lyypekissä seinältä tuntui katselevan Marlene Dietrich. Ja eikö tuolla ollut ilmielävä Grigori Rasputin sädekehä hurskaasti ohimoillaan?

Osavaltion konservoinnin ylivalvoja, tohtori Peter Hirschfeld oudoksui ensin tiettyjä yksityiskohtia, mutta pian hän kirjoitti: ”Tunnemme mestarin töiden edessä sen valtavan todistusvoiman, joka vain alkuperäisteoksilla voi olla.”

Länsi-Saksan rakennussuojelun asiantuntijat pitivät Lyypekin ihmeen johdosta juhlavan konferenssin, jonka päätöslauselmassa Bonnin hallitusta vaadittiin myöntämään konservointiin rutkasti lisärahaa.

Kun kellään ei ollut kykyä nähdä totuutta, Malskat päätti tunnustaa itse kepposensa. Freskot olivat täysin uusia, omin kätösin juuri vedettyjä. Mallina hän oli käyttänyt kirjakaupoissa yleisesti myytyä Keskiajan maalaustaidetta ja aikakerrosten luomisessa teräsharjaa.

Tuomioistuinta pila ei naurattanut, joten Malskat virui puolitoista vuotta vankilassa ja Mariankirkon mestariteokset raavittiin viimeistä maaliläikkää myöten seinistä. Schleswigin natsikalkkuna on kuitenkin entisellä paikallaan.

Günter Grassin romaanissa Rottarouva (suom. 1987) Lothar Malskat on yksi päähenkilöistä. Grass sepittelee, miten Malskat eli edellistä elämäänsä keskiajalla ja maalasi todella Lyypekin freskot, mutta heti perään hän avaa vakavan poliittisen näkökulman.

”Ja kun väärentäminen ja vääristely yleensäkin kehkeytyi ihan elintavaksi, joka piankin pääsi hallitukseen saakka, jolloin vanhoista oloista käden käänteessä luotiin uudet olot, ikään kuin ei niiden myötä mitään kauheata olisikaan tapahtunut, niin kaiken tämän tuloksena Saksaan syntyi kaksi valtiota, jotka tulivat myyntiin ’väärinä viisikymppisinä’ – jäivät markkinoille ja käyvät nykyään aidoista.”

Malskatin olisi pitänyt menetellä valtiomiesten tapaan ja vaieta huijauksestaan. Valtiomiehet saivat koko maailman uskomaan, että Länsi-Saksa ja Itä-Saksa kuuluivat molemmat voittajien leiriin. Hävitty sota myntättiin tuottoisaksi kaksoisvoitoksi: kaksi väärää viisikymppistä, mutta kumpikin käypää rahaa.

Ukko ja Pujoparta olivat pesunkestäviä väärentäjiä, Grass lataa ja tarkoittaa Konrad Adenaueria ja Walter Ulbrichtia. ”Kahtena tarjolla sama valhe, niin siellä kuin täällä.”

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään