KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Natsikalkkunan arvoitus

Pirjo Hämäläinen
18.3.2012 19.35

Tragikoomiset ja puolihullut miehet ovat Jari Lehtisen erikoisalaa. Hänen Mielekäs maailmanhistoriansa (Finn Lectura 2011) käsittelee nimestään huolimatta mielettömyyksiä, älyvapaita tekoja ja erikoisia sattumuksia.

Lehtinen puhuu nöyrästi ”tarpeettomasta tiedosta”, mutta kaikki historian marginaaleissa ja alaviitteissä tapahtunut ei ole suinkaan aivoja rasittavaa sälää. Mielettömyydetkin voivat heijastella kokonaisen aikakauden tunnelmia.

Hyvä esimerkki tästä on saksalainen taidemaalari Lothar Malskat, josta Lehtinen kertoo nasevasti ja lyhyesti. Laajennan henkilökuvaa ihan kuluttajavalistuksen nimissä, sillä syksyllä 2000 Malskatin Linnanneito myytiin arvohuutokaupassa Helsingissä.

ILMOITUS
ILMOITUS
Valtiomiehet saivat koko maailman uskomaan, että Länsi-Saksa ja Itä-Saksa kuuluivat molemmat voittajien leiriin.

Maalaus saattoi olla laatutavaraa, mutta tekijän maineessa ei ole kehumista. Königsbergissä vuonna 1913 syntynyt ja Lyypekissä vuonna 1988 kuollut Malskat oli legendaarinen väärentäjä, jonka tuotanto käsittää freskojen lisäksi picassoja, chagalleja, utrilloja, sadoin kappalein modernistien teoksia.

Toisen maailmansodan alla Malskat konservoi Schleswigin tuomiokirkon keskiaikaiset freskot, jotka oli puhdasoppisuuden kiihkossa peitetty kalkkimaalilla. Schleswig sijaitsee Pohjois-Saksassa, Itämerestä pistävän lahden pohjukassa ja siellä asuu tanskalaisvallan peruina paljon tanskalaisia.

Schleswigin tuomiokirkko, St. Petri, on alkuaan romaaninen merkkirakennus. Kirkon Petri-Portal, Pietarille omistettu pylväsporstua, valmistui samoihin aikoihin kun piispa Henrik ja talonpoika Lalli tappelivat Köyliönjärven jäällä.

Malskatin konservointityö onnistui kiitettävästi, mutta tarkkasilmäisiä alkoi ihmetyttää, miksi Betlehemin lastenmurhaa kuvaavassa 1300-luvun freskossa tepasteli kalkkuna. Kuten muistetaan, kalkkunat saapuivat Eurooppaan Amerikasta ja ensimmäiselle retkelleen Kristoffer Kolumbus lähti vuonna 1492.

Tiedeyhteisö heittäytyi ongelman kimppuun ja nerokkaita ratkaisuja sinkoili kuin salamia taivaalta. Grönlannissa eli sen lämpöjakson aikana kalkkunoita, jotka kulkeutuivat Norjan kautta Schleswigiin, Islannin viisaimmat ehdottivat.

Natsitieteilijät olivat eri mieltä ja pitivät kalkkunaa todisteena siitä, että viikingit, arjalaiset pohjanmiehet, löysivät Amerikan. Heillä oli veneissään kalkkunahäkkejä, joista poimittiin tuoreita lintupaisteja.

Kalkkunaongelman lähteeksi ei epäilty Malskatia, vaan hänelle uskottiin vielä vaativampi konservointityö, Lyypekin kaksitorninen Marienkirche, Mariankirkko, hansakaupungin symboli, marsipaanikaupungin maamerkki, keskiaikaisen tiiligotiikan huippuluomus ja Unescon maailmanperintökohde.

Vuoden 1942 pommituksissa Mariankirkko kärsi vakavia vaurioita, mutta rappausten varistessa seiniltä paljastui aiemmin tuntemattomia freskoja. Sadevesi pääsi kuitenkin raunioituneeseen kirkkoon sisään ja freskot ehtivät ennen rauhanaikaa ja Malskatin pensseliä pahoin haalistua.

Kunnostetun Mariankirkon vihkiäiset olivat syksyllä 1951 uuden Länsi-Saksan kansainvälinen pr-tapahtuma, jota kunnioitti läsnäolollaan liittokansleri Konrad Adenauer. Valokuvissa tylsännäköinen Adenauer ja hätkähdyttävän komea Malskat poseeraavat kylki kyljessä.

Pommien paljastamia freskoja kutsuttiin tiedotusvälineissä Saksan taiteen suurimmiksi mestariteoksiksi ja niiden anonyymia tekijää kansakunnan suurimmaksi maalariksi. Saksan taidehistoriassa oli kääntynyt uusi lehti ja Albrecht Dürer oli kopsahtanut alas jalustaltaan.

Freskojen pohjalta luotiin käsite lyypekkiläistyyli ja Lyypekistä puhuttiin eurooppalaisen gotiikan kehtona. Vain Schleswigin tuomiokirkossa tuntui olevan samantapaisia maalauksia. Ehkä ne olivat esiharjoitelmia.

Kansalaiset saivat äimistellä freskoja postimerkeistä, joita painettiin kaksi miljoonaa kappaletta. Nykyisin ne ovat keräilyharvinaisuuksia.

Schleswigin tuomiokirkossa muuan naispyhimys oli muistuttanut erikoisen paljon elokuvatähti Hansi Knoteckia, ja nyt Lyypekissä seinältä tuntui katselevan Marlene Dietrich. Ja eikö tuolla ollut ilmielävä Grigori Rasputin sädekehä hurskaasti ohimoillaan?

Osavaltion konservoinnin ylivalvoja, tohtori Peter Hirschfeld oudoksui ensin tiettyjä yksityiskohtia, mutta pian hän kirjoitti: ”Tunnemme mestarin töiden edessä sen valtavan todistusvoiman, joka vain alkuperäisteoksilla voi olla.”

Länsi-Saksan rakennussuojelun asiantuntijat pitivät Lyypekin ihmeen johdosta juhlavan konferenssin, jonka päätöslauselmassa Bonnin hallitusta vaadittiin myöntämään konservointiin rutkasti lisärahaa.

Kun kellään ei ollut kykyä nähdä totuutta, Malskat päätti tunnustaa itse kepposensa. Freskot olivat täysin uusia, omin kätösin juuri vedettyjä. Mallina hän oli käyttänyt kirjakaupoissa yleisesti myytyä Keskiajan maalaustaidetta ja aikakerrosten luomisessa teräsharjaa.

Tuomioistuinta pila ei naurattanut, joten Malskat virui puolitoista vuotta vankilassa ja Mariankirkon mestariteokset raavittiin viimeistä maaliläikkää myöten seinistä. Schleswigin natsikalkkuna on kuitenkin entisellä paikallaan.

Günter Grassin romaanissa Rottarouva (suom. 1987) Lothar Malskat on yksi päähenkilöistä. Grass sepittelee, miten Malskat eli edellistä elämäänsä keskiajalla ja maalasi todella Lyypekin freskot, mutta heti perään hän avaa vakavan poliittisen näkökulman.

”Ja kun väärentäminen ja vääristely yleensäkin kehkeytyi ihan elintavaksi, joka piankin pääsi hallitukseen saakka, jolloin vanhoista oloista käden käänteessä luotiin uudet olot, ikään kuin ei niiden myötä mitään kauheata olisikaan tapahtunut, niin kaiken tämän tuloksena Saksaan syntyi kaksi valtiota, jotka tulivat myyntiin ’väärinä viisikymppisinä’ – jäivät markkinoille ja käyvät nykyään aidoista.”

Malskatin olisi pitänyt menetellä valtiomiesten tapaan ja vaieta huijauksestaan. Valtiomiehet saivat koko maailman uskomaan, että Länsi-Saksa ja Itä-Saksa kuuluivat molemmat voittajien leiriin. Hävitty sota myntättiin tuottoisaksi kaksoisvoitoksi: kaksi väärää viisikymppistä, mutta kumpikin käypää rahaa.

Ukko ja Pujoparta olivat pesunkestäviä väärentäjiä, Grass lataa ja tarkoittaa Konrad Adenaueria ja Walter Ulbrichtia. ”Kahtena tarjolla sama valhe, niin siellä kuin täällä.”

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Sisältöä ei löytynyt!
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään