KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Sukupuutto vai nälkäkuolema?

Tuula-Liina Varis
18.6.2012 17.59

Suomen Kulttuurirahasto aloittaa ensi keväänä yleistoimittajien ja kulttuuritoimittajien ammatillisen koulutuksen. Säätiö on huolissaan kritiikin tasosta nykytilanteessa, jossa toimittajat ovat muuttuneet spesialisoituneista ammattilaisista jokapaikanhöyliksi. Tämä on hyvä uutinen, yhtä hyvä kuin SKR:n kolmivuotiset kirjastotalkoot, joilla tuettiin kotimaisen kaunokirjallisuuden hankkimista kirjastoihin.

Jokapaikanhöylät ovat todellakin ottaneet spesialistien paikan ainakin kirjallisuuskriitikoina. Netin blogi- ja peukutuskulttuurissa tilanne on pahin: tavaraa on paljon mutta laatua vähän, mielipiteitä rajattomasti, mutta asiantuntemusta niukasti. Taiteen tekijä, jolla on oikeus odottaa ammattikriitikon asiantuntevaa kommentaaria työstään, ei tästä mutuhutusta paljon kostu.

Mielipiteeni tulee tietysti dinosauruspuistosta, mutta en silti liene ainoa, jota pelottavat ennustukset ”kahteen suuntaan toimivien itsenäisesti rakentuvien tietoverkkojen” tulosta printtimedian tilalle. Verkossa ”yleisö ei enää ole objektin roolissa, vaan vastaanottamisen rinnalle on tullut paitsi vastaanväittäminen myös vaihtoehtoiset sisällöt”. ”Tieto on kollektiivista ja yleisö on se joukko, joka osallistuu”. Tällaisesta tulevaisuuden näköalasta on innostunut Suomen Arvostelijain Liiton Kritiikin Uutisten päätoimittaja Aleksis Salusjärvi viimeisimmän numeron pääkirjoituksessa.

Taiteen tekijä, jolla on oikeus odottaa ammattikriitikon asiantuntevaa kommentaaria työstään, ei tästä mutuhutusta paljon kostu.

Niin kauan kun vapaan kriitikonkin on asuttava seinien sisällä eikä verkon silmässä ja syötävä ruokaa, jota kakkubloggareiden nettitarjonta ei korvaa, minua kiinnostaa ja huolettaa hänen toimeentulonsa ja ammatillinen asemansa. Asema on heikko ja toimeentulo kehno, ja se on kiistatta yksi syy kritiikin tason ja arvostuksen laskuun.

Näihinkin ongelmiin Kritiikin Uutiset toki puuttuu. Karmeaa todellisuutta kuvaa mm. Sanoma-konsernin mielivaltaa koskeva uutisjuttu. 353 konsernin avustajaa on jo kieltäytynyt orjakontrahdin allekirjoituksesta, mutta konsernin panokset vain kovenevat. Helsingin Sanomat on katkaissut lähes 27 vuotta kulttuuriosaston arvostelijana toimineen Heikki Jokisen avustajasuhteen, koska hän Journalistiliiton freelancer-yhdistyksen SJF:n puheenjohtajana on määrätietoisesti puolustanut tekijöiden oikeuksia sopimuskiistassa. Siihen hänellä on laillinen oikeus ja SJF:n puheenjohtajana velvollisuus.

Sanoma-konsernin avustajakriisi on vakava periaatteellinen tekijänoikeus- ja sananvapauskysymys. Heikki Jokinen toteaa, että mikäli Sanoma-konserni saa tahtonsa läpi ja kaikki oikeudet avustajiensa työhön, sille kertyy suunnaton määrä oikeuksia Suomessa julkaistuihin kuviin ja lehtijuttuihin. Se saisi käyttää tai olla käyttämättä tätä aineistoa ilman, että tekijällä olisi siihen mitään sanomista.

Missä maassa me oikein elämme? Demokratiassa vain ay-toimintaa synkeästi vihaavassa USA:ssa? Mikä on sananvapauden tila, kun toimituksen sijasta yhtiön juristi päättää, kuka saa kirjoittaa lehteen kuka ei?

Vapaa kirjoittaja Pekka Virtanen laskee jutussaan, millä työmäärällä pakkoyrittäjyyteen sidottu ammattilainen tulisi kulttuurikritiikin alalla toimeen, jos omaan työhön perustuva rahantulo olisi yrittämisen ainoa ”johtolanka”. Perustyöntekijä maksaa työantajalle 6 000–10 000 euroa kuukaudessa, ja tämän haitarin yläpäähän kriitikon olisi sijoituttava, koska hän joutuu maksamaan myös omat sosiaalikulunsa. Vapailla markkinoilla tähän tulotasoon pääsisi Virtasen arvion mukaan kirjoittamalla kuukaudessa kolmesta viiteen laajahkoa kirjan kokoista julkaisua tai viitisenkymmentä lyhyempää arvostelua.

Johtajien tulotaso edellyttäisi vähintään yhden kirjan julkaisemista työpäivää kohti. Huipputuloihin päästäkseen olisi kirjoja suollettava kolmen kirjan päivävauhtia. Normaaliin viiden päivän työviikkoon pitäisi kirjoittamisen lisäksi sisällyttää infot, arkistotyöt, ideoinnit, neuvottelut ja toimistorutiini. Ruokatauko, vapaapäivät ja lomatkin olisi pidettävä. Kuvitelmat sikseen, juttunsa lopussa Virtanen palaa raakaan arkeen: hänen on kirjoitettava kahden päivän ja 40 esitelmän kongressista 1 500 merkin katsaus lehteen. Paljonkohan siitä maksetaan?

Aleksis Salusjärven visio kriitikoiden toimeentulomahdollisuuksien aukeamisesta netissä näyttää raa’an arjen valossa olevan hakaneulalla taivaasta kiinni. Hän vetoaa muotibloggareiden saamiin mainostuloihin ja siihen, että jotkut kirjablogien kirjoittajat jo saavat vapaakappaleita ja kustantajien tiedotteita. Vaikka saisivat vielä infokutsuja ja pikku työtarjouksiakin, on freelancereiden kurjan aseman ja karmean kohtelun huomioon ottaen vaikea nähdä näiden armopalojen millään lailla tulevaisuudessakaan parantavan kriitikoiden toimeentuloa. Ennemmin ollaan tiellä kohti pahenevaa kurjuutta, ehkä peräti ammattitaitoisen kritiikin kuihtumista ja ammattikriitikkokunnan kuolemaa. Kuolevatko he nälkään vai sukupuuttoon? Sitä sopii kysyä.

Taidekritiikki on perinteisesti nähty osana taideinstituutiota. Niin se täällä dinosauruspuistossa nähdään vieläkin, vaikka kulttuuritoimittajat hokevat, että se on uutiskriteereille alistettavaa journalismia. Se ei palvele vain yleisöä vaan on myös elintärkeä vuorovaikutussuhde taiteilijan ja kriitikon välillä.

Taiteen Keskustoimikunta jakaa työskentely- ja kohdeapurahoja myös arvostelijoille lähtökohtana juuri kritiikin rooli taideinstituution osana. Taiteen edistämislain tehtävänä ei ole tukea journalismia. Jos kritiikki on vain journalismia, jossa jokaisen mielipide on demokraattisesti tasa-arvoinen, esitettiinpä se missä ja miten tahansa, miksi sitä pitäisi tukea taiteen määrärahoista? Pitäisikö kriitikoiden apurahatkin siirtää taiteilijoille, kasvattamaan valtion taiteilijatuen onnettomasti jälkeenjäänyttä rahapottia? Tulisivat kyllä tosi tarpeeseen. Mitä mahtaa uusi TAIKE-virasto asiasta tuumia?

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Kashmeera Lokuge

Sunnuntaivieras: Työhaluisen mamun terveiset

Hoivaako täällä kohta kukaan enää ketään?

Sunnuntaivieras: Koulu ei ole työelämää varten

Katja Syvärinen.

Katja Syvärinen: Vahvakaan ay-liike ei pärjää yksin

Uusimmat

Annika Saarikko ja Petteri Orpo taitavat sittenkin päätyä uudelleen samaan hallitukseen. Kumpikin oli ministeri jo Juha Sipilän hallituksessa.

Kommentti: Keskustan kannatuksen nousu tuo hallitusvaihtoehtoihin mukaan ”Sipilä kakkosen”

Petteri Orpon naureskelu saattoi osoittautua ennenaikaiseksi.

HS-gallup: Kokoomus ajettu käytännössä kiinni kolmen suuren taistelussa

Monessa vaalipiirissä kannattaisi taktikoida äänestämällä vassareita, koska paikka voi olla pois kokoomukselta tai persuilta, Li Andersson sanoi.

Menee helposti perseelleen, Li Andersson sanoi taktisesta äänestämisestä IS:n tentissä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Suomalaiset arvostavat ja käyttävät kulttuuripalveluja, paitsi perussuomalaiset

 
02

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

 
03

Nelipäiväinen työviikko voi olla pidempi kuin viisipäiväinen, muistuttaa AKT

 
04

Sairaanhoitaja tekee eläkkeeltä töitä ja paikkaa työvoimapulaa: ”On tärkeää tuntea olevansa tarpeellinen”

 
05

Uudenkaupungin autotehdas vähentää lähes tuhat työntekijää: “Ei ole ensimmäinen eikä edes pahin kerta, kun mennään alaspäin ja lujaa”, sanoo pääluottamusmies

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Painostanut erityisesti maahanmuuttajataustaisia lakonalaiseen työhön – PAM julisti SOL-yhtiöt hakusaartoon

28.03.2023

STTK:n pääekonomisti kommentoi valtiovarainministeriön esityksiä: Selvää poliittisen ohjauksen makua – tällainen ei ole ministeriön tehtävä demokratiassa.

28.03.2023

Li Andersson on Sanna Marinin jälkeen toiseksi luotetuin puoluejohtaja, kertoo Iltalehden tutkimus

27.03.2023

Vaalien kiriviikon kysymys kuuluu, kertovatko leikkaajapuolueet, mistä ja miten leikataan

27.03.2023

Sirpa Puhakan Kari Uotila -kirja ehdolla vuoden työväentutkimukseksi

27.03.2023

Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtaja: ”Maanpuolustus on myös sitä, että ymmärtää ja arvostaa omaa kulttuuriaan”

27.03.2023

Vasemmistoliitto nähdään vahvimpana puolueena köyhyyden ja syrjäytymisen estämisessä sekä koulutuksen rahoituksen lisäämisessä

27.03.2023

Naisten vanhimpain neuvostot tienraivaajina Koillis-Keniassa

27.03.2023

Hieno rikostarina hukkuu lörpöttelevään tekstimassaan R&R:n Vaeltavissa vainajissa

26.03.2023

Uusimmat podcastit

”Politiikan superviikot” alkavat tänään MTV:n Puheenjohtajatentillä – ”Ei sitä jaksa kukaan katsoa”, tylyttää politiikan taustavaikuttaja KU:n podcastissa

15.03.2023

Koulujen eriytyminen huomattiin jo 1990-luvulla, sanoo Paavo Arhinmäki – ”Näkyi selvästi, että vanhempien sosioekonominen tausta vaikutti hakeutumiseen”

13.03.2023

Nigeriassa äänestetään huomenna tärkeissä presidentinvaaleissa – Afrikan suurimman talouden ongelmina ovat eriarvoisuus, korruptio ja väkivaltaisuudet

25.02.2023
ILMOITUS
ILMOITUS

KU logo



  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Digilehden tai näköislehden aktiivinen tilaaja! Tunnuksesi on siirretty uuteen järjestelmään. Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään