KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Valkea läiskä kartalla

Pirjo Hämäläinen
10.7.2012 18.00

”Paavon hakemukset, sanoi Anhava, olivat keränneet vastustusta siksi että hän työsuunnitelmassaan kertoi käsittelevänsä Venäjää – Katariina Suurta, kreivi Gagarinia! Tontut! Ja tonttu se Paavo!”

Näin kirjoitti Marja-Liisa Vartio päiväkirjaansa akatemian apurahoista, joita Paavo Haavikko ja Tuomas Anhava syksyllä 1954 suotta kärkkyivät. Vartion käsitys oli, että aviomiehen olisi pitänyt Venäjästä ehdottomasti vaieta.

Filosofian tohtori, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Helena Ruuska on tallentanut kohtauksen Vartiosta laatimaansa elämäkertaan Kuin linnun kirkaisu (WSOY 2012), mutta tekijälle itselleenkin Venäjä on vierasta ja upottavaa maastoa.

Jos ihminen elämässään jotakin kaipaa, niin käsitystä Kanadan maataloudesta.

Kun Vartio astuu keväällä 1958 Moskovan junaan ja ylittää rajan Vaalimaalla, pysyn vielä nahoissani, mutta kun Ruuska mainitsee kahteen kertaan, miten matkaseurueen jäsen, inkeriläinen Juhani Konkka, on kotoisin Viipurin maalaiskunnasta, saumani alkavat ratkeilla.

Kirjailijamatkan viimeinen etappi on Leningrad. Sinne päästyään Konkka livahtaa etsimään kotitaloaan Konkkalaa, joka sijaitsee Ruuskan mukaan Toksovassa entisessä Viipurin maalaiskunnassa. Konkka ajaa taksilla Käkisalmen asfalttitietä kohti Toksovaa, mutta Inkerin suomalaiskylien tilalla on vain kolhooseja ja sovhooseja.

Helsingin maalaiskunta sijaitsi Helsingin kyljessä ja Porvoon maalaiskunta Porvoon kyljessä, joten ilman maantieteen loppututkintoakin voisi arvata, että Viipurin maalaiskunnan täytyi olla melko lähellä Viipuria. Miksi ihmeessä se olisi ollut Pohjois-Inkerissä Leningradin porteilla?

Ruuskalle on nähtävästi käynyt niin, että hän on kuukkeloinut ”Konkkalaa” ja joutunut Viipurin maalaiskuntaa esitteleville nettisivuille. Talin ja Ihantalan naapurissa sijainnut Konkkala on kuitenkin aivan eri paikka kuin Pohjois-Inkerin Konkkala, mistä nuori Juhani Konkka lähti vuonna 1915 Rajajoen toiselle puolelle, Suomen suuriruhtinaskuntaan.

Vartioltakin lipsahtaa. Porvoon valtiopäivien aikaan Suomessa seikkaillut kenraaliadjutantti Pavel Gagarin, jota käsittelevää novellia Haavikko kirjoitti yli neljäkymmentä vuotta, ei ollut mikään nappiaatelinen. ”Gagarin on ruhtinas ja runoilija minun veroiseni”, Haavikko kehaisi kaimaansa ja historiallista kaksostaan.

Tyttäreni käydessä yläastetta ajauduin suukopuun hänen maantiedon opettajansa kanssa. Kokeissa oli kysytty Kanadan maatalousvyöhykkeitä eikä tytär ollut tiennyt, millä leveyspiireillä kasvaa vehnää ja millä hamppua tai mitä he nyt mahtavat siellä kasvattaakaan.

Tiuskaisin opettajalle, ettei kenenkään kolmetoistavuotiaan tarvitse kanadalaisten vehnäpeltojen koordinaatteja muistaa. Opettaja tulistui. Jos ihminen elämässään jotakin kaipaa, niin käsitystä Kanadan maataloudesta.

Tyydyttävästi edistyneet kolmetoistavuotiaat hallitsevat siis valtamerten takaiset vainiot, mutta kuka hallitsisi itäiset lähialueet? Aika monelle opettajalle entinen Suomi on terra incognita, valkea läiskä kartalla ja maa jota ei ole, kuten Edith Södergran ennusti.

Ruuska kertoo kirjassaan, miten Raivolassa, luoteisessa Neuvostoliitossa, paljastettiin vuonna 1960 Södergranin muistomerkki, jonka teksti oli ainoastaan suomeksi ja ruotsiksi.

Tarkkaan ottaen teksti oli pelkkää ruotsia, mutta kuinka tahansa: Wäinö ja Matti Aaltosen suunnittelema muistomerkki pystytettiin suljettuun Raivolaan, jonne yksikään tavallinen turistibussi ei päässyt. Vaikka oli luultavaa, että ruotsia taitavat suomalaiset eivät paatta ikinä näkisi, sen viesti suunnattiin heille eikä Raivolan venäjänkielisille asukkaille.

Ratkaisu on sikälikin yllättävä, että Södergranin kotihuvila oli melkein seinäkkäin ortodoksisen kirkon ja venäläisen koulun kanssa. Raivolan raitilla kuuli suomalaisena aikana enemmän venäjää kuin suomea tai ruotsia, joten olisi ollut kohtuullista ja kohteliasta pitää myös 1960-luvun venäläisiä ihan oikeina ihmisinä.

Edith Södergran syntyi Pietarissa keväällä 1892, yhdeksän vuotta aiemmin kuin avovävyni mainio sukulainen, Mariinskin ja Bolšoin tanssija ja balettimestari, Stalinin prenikoilla palkittu Vasili Vainonen.

Södergrania kukaan ei kutsu venäläiseksi, mutta Vainonen, jonka suomalainen perhe oli juuri muuttanut Inkerinmaan Järvisaaresta Pietariin, on virallisissa henkilötiedoissa ”russki, sovjetski artist baleta”.

Syntymäpaikka ei aina vastaa kansallisuutta. Suomalaistekoisessa Venäläisen kirjallisuuden historiassa (Gaudeamus 2011) Aleksandr Sumarokoville, Venäjän Shakespearelle ja teatterin uranuurtajalle, on omistettu neljä tiheää sivua, mutta vasta kuvatekstissä kerrotaan, että Gamletin uussepittäjä syntyi vuonna 1717 ”nykyisen Lappeenrannan lähistöllä”.

Netissä Sumarokovin sanotaan syntyneen Pietarissa tai Moskovassa tai sitten paikasta ollaan hiirenhiljaa. Ankaran penkomisen jälkeen selviää kuitenkin, että hänen isänsä eversti Pjotr Sumarokov oli suuren Pohjan sodan aikaan Suomessa.

Aleksandr ei pullahtanut isänsä kupeista kuin Pallas Athene Zeuksen otsasta, joten myös rouva Praskovja Sumarokovan täytyi olla täällä. Vai olisiko klassinen draamataituri jonkun lappeelaisneitosen huolimattomuuden hedelmä?

Suomessa vetäisivät ensihenkäyksensä myös Turkin laivaston Tšesmensalmessa tuhonnut amiraali Grigori Spiridov, isänmaallisen sodan sankari Pavel Tutškov, filosofi ja sosialisti Vissarion Belinski, Eremitaasin johtaja ja Anna Ahmatovan puoliso Nikolai Punin sekä taiteilija Léopold Survage.

Vai puhunko nyt pehmoisia? Survage, alkuaan Sturzwage, syntyi vuonna 1879 joko Lappeenrannassa tai Moskovassa ja kävi kaiketi armeijan Lappeenrannassa. Äidin suku oli tanskalainen, isän pianotehtailijasuku suomalainen. Sturzwage-flyygelit tunnetaan edelleen Venäjällä.

Moskovassa Survage liittyi avantgardistien maineikkaaseen Ruutusotamies-ryhmään ja Pariisissa hän pyöri samoissa piireissä kuin opettajansa Henri Matisse. Jo vuonna 1914 Survage esitti huikean ajatuksen elokuvasta abstraktin maalauksen jatkeena, liikkuvana maalauksena.

Neljä vuotta myöhemmin kämppäkaveri Amedeo Modigliani teki Survagesta silmäpuolen muotokuvan, joka kuuluu – se ainakin on varmaa – Ateneumin kalleimpiin aarteisiin.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

Rikostutkinnan realistinen kuvaus on huipussaan Niko Rantsin dekkareissa.

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään