KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Virikkeet, ainekset, rakenteet

Tuula-Liina Varis
8.9.2012 16.00

Otsikkoni on vuonna 1969 aloitetusta ja noin kymmenen vuoden välein järjestetystä Miten kirjani ovat syntyneet -luentosarjasta, mutta ”hyväksikäytän” sitä tässä häpeämättä. Kirjailijoiden esitelmät on toimitettu myös kirjoiksi, joista uusin, viime syksynä Turussa ja kevätkaudella Helsingissä järjestettyyn luentosarjaan perustuva, ilmestyy vielä tässä kuussa. Silloin on kansien välissä 90 suomalaisen kirjailijan perusteelliset selvitykset siitä, miten ja mistä virikkeistä ja aineksista he ovat rakentaneet kaunokirjalliset teoksensa.

Suosittelen luettavaksi niille, joille on jäänyt epäselväksi faktan ja fiktion ero. Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että tietämättömyyttä on paljon ja aivan hämmästyttävillä tahoilla, sielläkin, missä omasta sananvapaudesta eniten melskataan. Siis mediassa.

Viimeisin hälinä on syntynyt Riikka Ala-Harjan romaanista Maihinnousu. Sen nosti Helsingin Sanomat julkaisemalla kulttuurisivullaan (HS 26.8.) laajan jutun, jossa sisar ja hänen miehensä syyttävät kirjailijaa lapsensa vakavan sairauden varastamisesta ja perheen tragedian hyväksi käyttämisestä romaanissa. Samassa yhteydessä penätään Suomen Kirjailijaliitolta eettistä ohjeistusta siitä, mistä ja miten kirjailija saa kirjoittaa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Maihinnousu on lahjakkaan kirjailijan luoma hieno ja vaikuttava romaani, fiktio. Ilman nostettua kohua yksikään kirjan lukija tuskin näkisi siinä mitään paheksuttavaa.

Fiktiivisen teoksen herättämä tunnekuohu ei ole harvinainen. Suuri osa kirjailijoista joutuu tavalla tai toisella näiden mielenilmausten kohteeksi, ja usein loukkaantuneet löytyvät juuri perhe-, suku- tai muusta lähipiiristä. Syytöksiä on yleensä kaksi: toisaalta kirjailijaa syytetään siitä, että hän on ottanut kirjaansa todellisia ihmisiä ja tapahtumia, toisaalta siitä, että noita ihmisiä ja tapahtumia ei ole kuvattu ”oikein” eli niin kuin närkästynyt on ne nähnyt ja kokenut. Yleensä skismat selvitetään läheispiirissä, mutta joskus mennään pitemmälle, jopa oikeusjuttuihin asti, tosin laihoin tuloksin.

Hesarin juttu on enemmän lööppilehtikamaa kuin asiallisen sanomalehden aineistoa. Motiivia sen julkaisemiseen voi arvailla. Ainakaan se ei ole ollut yksityisyyden suojaaminen, sillä perheen tragedian levittämisen massiiviseen julkisuuteen hoiti juuri Hesari. Lehden nettipalstoilla käydyn keskustelun perusteella juuri tämä onkin monen mielestä ollut se varsinainen eettinen ongelma.

Mielipiteen muodostamista kaunokirjallisesta teoksesta auttaa ratkaisevasti teoksen lukeminen.

Maihinnousu sijoittuu Normandiaan, ja sen kaikki päähenkilöt ovat ranskalaisia. Tarinan kertoo Julie, joka on sotahistorian tutkija ja toimii ulkomaisten turistiryhmien oppaana Normandian maihinnousun tapahtumapaikoilla. Julien mies Henri on paikallislehden toimittaja, ja parilla on kahdeksanvuotias tytär Emma. Julien maailma menee murskaksi, kun Henrin uskottomuus paljastuu. Samassa kaaoksessa Emma sairastuu akuuttiin leukemiaan. Sota nousee maihin Julien elämään kahdelta suunnalta: avioerossa kyseenalaistuu koko entinen elämä, ja Emman sairaus nostaa pintaan suunnattoman lapsen menettämisen pelon. Yksin jäänyt Julie tekisi mitä tahansa pelastaakseen lapsensa, mutta kuten Emma hänkin on hoitokoneiston armoilla.

Maihinnousu kuvaa ennen kaikkea yksin jääneen naisen selviytymiskamppailua. Akuutista leukemiasta, sen oireista ja hoidoista, mihin hyväksikäyttösyytökset nimenomaan kohdistuvat, se ei kerro mitään, mikä ei olisi yleisesti saatavissa olevaa lääketieteellistä faktaa. Sitä paitsi satojen suomalaistenkin perheiden kokemaa; lasten akuutti leukemia ei valitettavasti ole aivan harvinainen sairaus.

Riikka Ala-Harja on itse kertonut julkisuudessa, että tarina pohjautuu hänen omiin avioerokokemuksiinsa ja raskaan huoltajuuskiistan nostamaan lapsen menettämisen pelkoon. Mutta tarina ei ole faktaa. Maihinnousu on lahjakkaan kirjailijan luoma hieno ja vaikuttava romaani, fiktio. Ilman nostettua kohua yksikään kirjan lukija tuskin näkisi siinä mitään paheksuttavaa.

Suomen Journalistiliitolla on eettiset sääntönsä, joiden noudattamista valvoo muun muassa Julkisen sanan neuvosto. Myös Suomen Tietokirjailijat ry on tiettävästi laatinut eettiset ohjeet jäsenistölleen. Se on tietysti oikein, journalistit ja tietokirjailijat tuottavat faktaa eivätkä saa esittää totena asioita, jotka eivät ole totta.

Taiteen alan ammatillisten järjestöjen eettisistä säännöistä on kokemusta esimerkiksi Neuvostoliitossa ja muissa sosialistisissa maissa, joissa ammattiliitot olivat mahtitekijöitä sekä teosten sensuroijina että taiteilijoiden koko elämän säätelijöinä, usein kohtalokkaalla tavalla. Kiinassa ja Pohjois-Koreassa sensuuri toimii tänä päivänä, ja kirjailijat pidetään muutenkin kurissa. Länsimaissa sitä pidetään vakavana ihmisoikeusloukkauksena. Taiteen vapaus on länsimaisen demokratian kulmakivi. Ennen kuin rupeaa ajamaan siihen rajoituksia, kannattaa lukea vaikkapa Nadezhda Mandelshtamin, Dmitri Šostakovitšin tai Jaan Krossin muistelmat.

Kaunokirjailijoilla on toki Suomessakin eettiset sääntönsä. Ne määrittelee lainsäädäntö perustuslaista alkaen. Painovapauslaki ja rikoslaki yksityisyydensuoja- ja kunnianloukkauspykälineen koskee kirjailijaa siinä kuin muitakin kansalaisia. Tekijänoikeuslaki kieltää kirjalliset varkaudet.

Teemoja ja aiheita ei kukaan omista. Kirjailijalle ei anneta mitään tähtien välisestä avaruudesta eikä mikään tule Jumalalta. Kaikki on otettava maailmasta ja omien korvien välistä: kokemuksista, tiedoista, muistoista ja muistista. ”Mitä et itse tiedä, sitä et tiedä”, sanoo Bertolt Brecht.

”Mikä tässä sinun kirjassasi on totta?” on kirjailijoille eri tilaisuuksissa esitetyistä kysymyksistä yleisimpiä. Olen laatinut siihen omia kirjojani koskien neliosaisen vakiovastauksen: a) kaikki, b) ei mikään, c) en tiedä, d) mitä väliä sillä on?

Kirjoittaja on Joensuussa asuva kirjailija.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Kati Roudan Lappi-dekkari on todella erilainen.

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään