Vasemmistoliitto voitti kahdet ensimmäiset vaalinsa, kunnallisvaalit 1992 ja eduskuntavaalit 1995. Sen jälkeen on pidetty 12 vaalit. Eurovaaleissa 2004 kannatus lisääntyi 0,1 prosenttiyksikköä. Kaikki muut vaalit vasemmistoliitto on hävinnyt. Jos luonteeltaan erilaisia eurovaaleja ei lasketa mukaan, on sunnuntaisten kuntavaalien tasan kahdeksan prosentin tulos puolueen huonoin koskaan.
Vuonna 1992 kannatus oli 11,7 prosenttia, jolla sai 1 128 valtuutettua. Ensi vuonna aloittavissa valtuustoissa vasemmistoliitolla on 640 paikkaa. Valtuustopaikkojen kokonaismäärä on tosin vähentynyt, joten luvut eivät ole suoraan verrannollisia keskenään.
Näissä kuntavaaleissa vasemmistoliitto sai 199 312 ääntä.
Vaalipiireittäin tarkasteltuna vasemmistoliiton ainoa voitto tuli Helsingissä. Kannatus kasvoi 1,8 prosenttiyksikköä 10,2 prosenttiin. Valtuustopaikkoja tuli yhdeksän, missä on lisäystä kaksi.
Helsingin ääniharava oli kokoomuksen Jan Vapaavuori. Toisena oli vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki, joka sai 6 482 ääntä ja päihitti jälleen perussuomalaisten Jussi Halla-ahon kuten viime vuoden eduskuntavaaleissa.
Tiusanen teki hurjan tuloksen
Kymen vaalipiirissä kannatus säilyi tasan ennallaan edellisiin kuntavaaleihin verrattuna. Se oli 5,5.
Kymen kaupungeista vasemmistoliiton kannatus laski Haminassa 8,2 prosenttiyksikköä. Imatralla ja Lappeenrannassa kannatus laski hieman ja pysyi Kouvolassa suunnilleen ennallaan.
Kotkassa voittoa sen sijaan tuli melkein viisi prosenttiyksikköä. Ylivoimainen ääniharava Pentti Tiusanen keräsi 2 575 ääntä. Kakkoseksi tullut perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola jäi 1 500 äänen päähän ja kukaan muu ei saanut lähellekään tuhatta ääntä.
Kaikissa muissa vaalipiireissä vasemmistoliitto menetti kannatustaan ja valtuustopaikkojaan. Pienin tappio tuli Etelä-Savossa, 0,2 prosenttiyksikköä, mutta perinteisesti vahvimmilla alueilla menetykset olivat kahdesta kolmeen prosenttiyksikköä.
Kemi ja Kolari vasemmistoliitolle
Lapissa vasemmistoliitto säilyi keskustan jälkeen toiseksi suurimpana, mutta tappiokin oli maan suurin, 2,9 prosenttiyksikköä. Kannatus oli nyt 17,3 prosenttia. Lapissakin perussuomalaiset olivat käytännössä ainoa voittaja, kannatus kasvoi 9,4 prosenttiyksikköä.
Kemissä vasemmistoliitto on edelleen suurin puolue yli 32 prosentin kannatuksella. Eniten ääniä sai Sari Moisanen. Myös Kolarissa vasemmistoliitto nousi ykköseksi keskustan romahdettua täysin perussuomalaisten hyväksi. Kolarissa vasemmistoliiton uudessa seitsenpaikkaisessa valtuustoryhmässä on neljä Vaattovaaraa. Kolarissa vasemmistoliiton kannatus oli 32,2 prosenttia.
Savukoskella vasemmistoliitto otti voiton Markus Mustajärven johdolla.
Rovaniemellä ja Torniossa kannatus laski lievästi. Rovaniemellä puolueen ykkösnimi oli entinen kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä.
Kemin ja Kolarin lisäksi vasemmistoliitto on edelleen suurin puolue Uudellamaalla Karkkilassa 22,5 prosentilla, vaikka kannatuksesta lähti yli kymmenen prosenttiyksikköä.
Hanna Sarkkinen pesi kaikki
Toiseksi vahvimmalla alueellaan Oulun vaalipiirissä 12,8 prosenttia äänistä saanut vasemmistoliitto piti perussuomalaiset niukasti takanaan. Oulun kaupungissa vasemmistoliiton ja koko kaupungin suurimman äänisaalin keräsi Hanna Sarkkinen, 1 310 ääntä.
Vahvassa kunnassaan Suomussalmella vasemmistoliitto taantui yli kuusi prosenttiyksikköä. Ylivoimaisesti eniten ääniä sai liikenneministeri Merja Kyllönen.
Perussuomalaiset ohittivat monessa piirissä
Satakunnassa perussuomalaiset pyyhälsi vasemmistoliiton ohi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Koko vaalipiirissä ja Porissa tappio oli vajaan kahden prosenttiyksikön luokkaa. Porissa vasemmistoliittolaisista suurimman saaliin keräsi uutena valtuustoon nouseva Tapio Furuholm.
Myös Pohjois-Savossa perussuomalaiset ohitti vasemmistoliiton. Kuopiossa vasemmistoliitto menetti kuusi paikkaa. Heidi Komulainen päihitti äänissä uutena valtuustoon nousseen kansanedustaja Erkki Virtasen.
Pirkanmaalla vasemmistoliitto menetti kannatuksestaan tasan kaksi prosenttiyksikköä ja Tampereella hieman enemmänkin. Uutena valtuustoon noussut politiikan konkari Ulla-Leena Alppi sai 1 435 ääntä ja reilusti yli tuhat ääntä keräsi myös kansanedustaja Anna Kontula.
Li Andersson voitti kokoomuslaiset
Varsinais-Suomessakin perussuomalaiset rynnisti ohi vasemmistoliiton. Turussa pieni tappio vei yhden paikan. Li Andersson oli kuitenkin kaupungin ääniharava 2 406 äänellä. Taakse jäivät muun muassa kokoomuksen kansanedustajat Petteri Orpo ja Ilkka Kanerva.
Estelle-laivan puosu Wellu Koivisto pääsi varavaltuutetuksi 151 äänellä.
Riihimäellä taas voitto
Hämeen vaalipiirissä vasemmistoliitto otti takapakkia, mutta esimerkiksi Riihimäellä jälleen muhkean 2,7 prosenttiyksikön voiton ja perussuomalaisten ohella ainoana lisäpaikan. Hirviniemiä uudessa valtuustossa edustavat Erjan ja Raulin lisäksi kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen.
Myös Hämeenlinnassa vasemmistoliitto oli perussuomalaisten lisäksi ainoa voittaja kärkinimenään Ritva Oinonen.
Vantaalla tappio, Järvenpäässä voitto
Uudellamaalla puolueen kannatus pysyi liki ennallaan, mutta esimerkiksi Vantaalla selvempi tappio vei valtuustopaikan. Ykkösnimi oli erityisavustaja Jussi Saramo, mutta myös Kansan Uutisten entinen toimittaja Antero Eerola valittiin uutena valtuustoon.
Espoossa puolueen asemat säilyivät ennallaan.
Pienemmistä kaupungeista Järvenpäässä vasemmistoliitto otti lisäpaikan. Entiset valtuutetut Maarit Uusikumpu ja Ossi Kaminen saavat seurakseen Oula Hyrskeen. Keravalla vasemmistoliitto otti pienen voiton, mutta lisäpaikkoihin se ei riittänyt.
Eila Tiaiselle yli tuhat ääntä
Pohjois-Karjalassa vasemmistoliitto piti Joensuussa entiset asemansa, mutta vahvoilla paikkakunnillaan Outokummussa ja Rääkkylässä meni yksi paikka.
Vaasassa puolueen kannatus aleni 2,4 prosenttiyksikköä ja yhden valtuustopaikan.
Jyväskylässä kannatus kasvoi, mutta paikkamäärä ei. Uutena valtuustoon nouseva kansanedustaja Eila Tiainen keräsi yli tuhat ääntä.
Toisella vahvalla paikkakunnalla Jämsässä kannatus laski 3,7 prosenttiyksikköä ja kuudesta nykyisestä paikasta meni kaksi.