Tampereella isoista ja keskisuurista puolueista vain perussuomalaiset (+5) ja sosiaalidemokraatit (+1) lisäsivät valtuustopaikkojaan. Vasemmistoliiton äänimäärä Tampereella laski 2,3 prosenttiyksikköä 10,2 prosenttiin. Se tarkoittaa yhden paikan menetystä. Seitsemästä valitusta vasemmistovaltuutetusta vain kolme on vanhoja.
Vanhoista jatkavat valtuustoryhmän puheenjohtaja Mikko Aaltonen, kansanedustaja Anna Kontula ja neljän vuoden takainen apulaispormestari Sirkkaliisa Virtanen. Uusia ovat kouluttaja Ulla-Leena Alppi, mittakirvesmies Kalle Hyötynen, lähihoitaja Minna Minkkinen ja kansainvälisten asioiden sihteeri Varpu Jutila.
Vasemmistoliiton ääniharava on veteraanipoliitikko Alppi, joka palasi kunnallispolitiikkaan Tampereen kuudenneksi suurimmalla äänimäärällä (1 435).
Aaltonen kommentoi vasemmistoliiton vaalitappiota hyväksyttävissä olevaksi.
Pormestarin valinta sähköistää Tampereella
Pormestarin valinta sähköistää tilannetta Tampereella. Käytännössä vaalien suurin puolue esittää valtuustolle oman pormestariehdokkaansa. Valtuustoryhmien keskinäisten sopimusten vuoksi kuitenkin jo ensimmäinen ehdokas voi olla muusta kuin suurimmasta puolueesta, kokoomuksesta.
Valtuustoryhmien välillä tehdyn menettelytapasopimuksen mukaisesti suurin puolue, kokoomus, on jo jättänyt maanantaiaamuna kaikille muille ohjelmalistauksensa. Sen perusteella kokoomus pyrkii muodostamaan hallitusvallan ottavan enemmistön. Muiden on vastattava esitettyihin kysymyksiin tämän viikon perjantaihin mennessä.
Tamperetta on johtanut lopuillaan olevan vaalikauden kokoomuksen ja vihreiden ympärille muodostettu niin sanottu XL-ryhmä, johon ovat kuuluneet myös keskustan ja kristillisten edustajat. Sen vastapainona on ollut periaatteessa oppositioon työnnetty sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton johtama ryhmä.
XL-ryhmän johdossa olevat kokoomus ja vihreät menettivät yhteensä kaksi paikkaa, samoin keskusta ja kristilliset yhteensä kaksi paikkaa. Ruotsalaisten (1) ja sitoutumattomien (1) tuella vanha XL-ryhmä saisi niukan 34 edustajan enemmistön valtuustossa (67 paikkaa).
Aseveliakselin paluu teoriassa mahdollista
Tampereen valtuustoryhmien yhteistyökokoonpanoista on jo valettu kannuja. Käytännössä vaa’ankieliasemassa ovat perussuomalaiset (9) ja periaatteessa myös vihreät (10). Keskeisin kysymys kuuluu, lähtevätkö vihreät edelleen kokoomuksen kelkkaan.
Teoriassa esimerkiksi sosiaalidemokraatit (16), vasemmistoliitto (7), perussuomalaiset (9) ja skp (1 muodostaisivat yhdessä minkä tahansa muun pienryhmän yhden edustajan kanssa niukan enemmistön. Samoin sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmisto tarvitsisivat vain yhden apupuoluevaltuutetun muodostaakseen enemmistön.
Jos Tamperetta koko toisen maailmansodan jälkeisen ajan aina 2000-luvulle asti hallinnut sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen aseveliakseli palaisi valtaan, tarvitsisi se avukseen vain yhden apupuoluevaltuutetun saadakseen enemmistön.
Niukka enemmistö ei riitä suuriin päätöksiin
Vasemmistoliiton puolelta ryhmittäytymisneuvotteluita johtava Mikko Aaltonen sanoo, ettei niukka enemmistö riitä Tampereella suurten päätösten toteuttamiseen.
– Rantatunnelihankkeen vastustajia löytyy monesta puolueesta, esimerkiksi myös kokoomuksesta. Siten esimerkiksi niukka XL-ryhmä ei riitä sen läpiviemiseen. Alle neljänkymmenen valtuutetun enemmistöllä ei Tampereen johtamisessa menesty.
Aaltonen sanoo, että vasemmistoliitto käy ryhmien välisiin neuvotteluihin avoimin mielin. Mitään yhteistyökoalitiota ei ole vielä hylätty.
– Ei me ruveta änkyröimään vaan ollaan yhteistyökykyisiä. Eikä se kokoomuksen tekemä ehdotus ole pelkästään heidän vaan se on tarkoitettu yhteiseksi pohjaksi, johon muutkin voivat tulla mukaan.
Kenen kanssa vihreät lopulta liittoutuvat, on avainasioita Aaltosen mukaan. Perussuomalaisten suurehkon ryhmän käyttäytymistä Aaltonen pitää vielä nyt täysin arvoituksena.