Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomen osallistuminen Islannin ilmavalvontaan ei tarkoittaisi lähentymistä sotilasliitto Natoon.
”Mistään Naton ns. air policing -tehtävästä, jollaista Nato hoitaa Baltiassa, ei ole kyse. Sellaiseen Suomella ei ole mitään syytä osallistua, eikä Nato liioin kumppanimaita sellaiseen halua. On tärkeätä korostaa, ettei tässä ole kysymys Suomen lähentämisestä Natoon, sillä Suomen hallituksella ei ole mitään tarvetta eikä aikomusta muuttaa Suomen nykyistä kumppanuusyhteistyötä Naton kanssa suuntaan tai toiseen”, Tuomioja kirjoittaa blogissaan.
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) kertoi tiistaina, että Suomi on valmis yhdessä Ruotsin kanssa osallistumaan Islannin ilmatilan valvontaan. Asia ei kuitenkaan ole selvä, sillä hallituksessa vasemmistoliiton ministerit jättivät asiaan varauman ja SDP:n eduskuntaryhmä pohtii vielä kantaansa asiaan.
Ilmavalvontaan osallistumisesta päättää eduskunta.
”Aseistus ei iso asia”
Myöskään Tuomiojan mukaan asia ei ole selvä.
”Islannin ja Naton kanssa, johon Islanti kuuluu, on myös vielä täsmällisesti sovittava, mitä tehtävään kuuluu, onko se vain harjoittelua Islannin ilmatilassa vai kuuluuko siihen myös osallistuminen mahdollisiin tunnistuslentoihin, vai olisiko se vain Norjan koneiden tehtävä. Jälkimmäinen sopii myös hyvin Suomelle ja Ruotsille.”
Tuomiojan mukaan se ei ole iso asia, ovatko koneet aseistettuja vai eivät. Ilmavalvontaa suorittavat koneet ovat aina aseistettuja, mutta sodan jälkeen aseita ei ole kertaakaan käytetty.
Islannin ilmatilaa ei ole kertaakaan loukattu ainakaan 2000-luvulla, eikä sitä ympäröivässä 450 kilometrin kansainvälisessä ilmatilassa ole ollut tarvetta tunnistuslentoihin kuin keskimäärin vähän päälle kerran vuodessa.
”Samat lennot joka tapauksessa”
”Kun Suomen mahdollinen valvontavuoro on kolmen viikon pituinen jakso vuodessa, on epätodennäköistä, että tällaista tehtävää edes siihen jaksoon osuisi”, Tuomioja kirjoittaa.
Ulkoministerin mukaan puolustusvoimat pitää Islannin tehtävästä saatua kokemusta hyödyllisenä. Se ei olisi poissa muusta toiminnasta. ”Samat lentotunnit lennettäisiin Suomessakin, siirtymiskulut Islantiin ovat marginaalisia ja ylläpitokustannuksista vastaa Islanti.”
Tiistaina julkistetun mielipidetiedustelun mukaan noin puolet suomalaisista vastustaa Islannin ilmatilan valvontaan osallistumista. Tuomioja uskoo epäilyjen hälvenevän, kun tiedetään mistä on ja mistä ei ole kysymys.