KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kiis, kiis kippurahäntä

Pirjo Hämäläinen
12.11.2012 18.00

Kaikki hyvä on lähtöisin idästä. Myös kissat, nuo kotiemme sulokkaat päivänsäteet, matkasivat karavaanikyydillä jostakin Bagdadin seudulta Kaspianmerelle, nousivat viikinkien veneisiin ja purjehtivat ylös Venäjän suuria jokia. Muutama pentu jäi aina jokien varsille ja niistä kasvoi pohjoisten kissain väkevä heimo.

Minna Keinäsen ja Harri Nymanin Kissojen Suomi -kirjassa (SKS 2012) tarinointi sujuu leppoisasti ja topeliaanisen hyvänsuovasti. Kattikunnan historiaa tutkaillaan monelta kantilta, mutta liikoja problematisoimatta. Vanhana kyynikkona tunnen tarvetta mutkistaa hiukan asioita.

Kissa-sanalle tekijät antavat kaksi lähdettä. Toisaalta se tulee kutsumisäänestä ”kis kis kis”, toisaalta arabian sanasta ”kiis”, joka ei tarkoita kuitenkaan kissaa vaan kukkaroa.

ILMOITUS
ILMOITUS
Vaikka kissasta voi saada sähköiskun, sen kipinöivin osa ovat sittenkin silmät, joiden verkkokalvo toimii kuin heijastin.

Tekijät olettavat, että arabien kukkaro oli aina kissannahkaa. Islamin myötä tapojen luulisi kyllä siistiytyneen, sillä kirjassakin kerrotaan, miten Muhammad leikkasi mieluummin hihansa kuin häiritsi sen päällä nukkuvaa kissaa.

Arabian ”kiis” levisi sitten Venäjälle, missä siitä tuli ”kisa”, pussi tai säkki, ja edelleen Suomeen, missä tuloksena oli ”kissa”. Meillä kissa oli ennen muuta selkäreppu, joka tehtiin tuppeen nyljetystä vasikasta, mutta myös eväskontti saattoi olla eväskissa.

Mikään ei viittaa siihen, että arabeilta suomalaisille kulkeutuneessa sanassa olisi ollut kyse kehräävästä lemmikistä. Lemmikin nimi saapui aivan vastakkaiselta suunnalta, ruotsalaisilta, joilla pissaaminen on ”kissaamista” ja kissimirri on ”kisse”. Molemmat sanat perustuvat suhinaan.

Mutta mikä onkaan kissankontti? Tässä sama asia ilmaistaan kahteen kertaan. Vastaavanlainen tapaus on leivinkauha. Hämmensin puoli vuosisataa soppaa leivinkauhalla, kunnes minulle valkeni, että venäläisperäinen leivi ja supisuomalainen kauha tarkoittavat samaa. Yhtä hyvin olisin voinut sanoa leivinleivi tai kauhankauha.

Entisaikojen palvelijat saivat joka syksy vapaaviikon, jonka ensimmäistä päivää kutsuttiin pussimaanantaiksi, koska ”palkolliset pussejaan kantelivat”. Vapaaviikko oli kokonaisuudessaan kissaviikko ja palvelijat olivat tuolloin kissoja. Nimitykset juontuvat pusseista eli nyyteistä, joihin vähät tavarat kietaistiin.

On tietysti sanontoja, joissa kissa on kissa eikä mikään pussi. Niiden sävy on usein vähättelevä: jonninjoutavat kestit ovat kissanristiäisiä ja kissanosan saa se, joka jää ilman perintöä. Kissanmullut on roisi leikkikalu, jossa puunappeja yritetään osuttaa reikään.

Kurt Vonnegutin romaanissa taiteilija tekee kuvan sormiin pingotetuista langoista ja huokaa: ”Maailman vanhimpia leikkejä, kissan kehto. Sadantuhannen vuoden ajan aikaihmiset ovat heilutelleet narusykkyröitä lastensa silmien edessä. Ei ihme että lapsista tulee hulluja. Kissan kehto on pelkkiä risteileviä lankoja jonkun käsien välissä, ja pikkulapset tuijottavat silmänsä kipeiksi tuota lankavyyhteä. – Ei ole kissaa, eikä ole kehtoa.”

Kalevalamittaisissa runoissa kissoista on paljon mainintoja, mutta niiden taakse kätkeytyy myös muita eläimiä. ”Nouse, karhu, kankahasta, lehosta leviäkoura, viiasta vihanen kissa.” ”Oravani, onnervoni, metshän kissa, kirmijäni, pure puuda, syö käbyä.”

Keinänen ja Nyman ovat haltioissaan Kipinättärestä, Suomen ensimmäisestä kissasta. Rantsilan kappalainen Christfried Ganander, ”Lönnrot ennen Lönnrotia”, sai vuonna 1787 valmiiksi Nytt Finskt Lexicon -sanakirjansa, mutta painoon se pääsi yli kaksisataa vuotta myöhemmin. Jo tässä teoksessa on mukana ”hiijen kissa” Kipinätär.

Mutta kipinöivätkö kissojen turkit ihan oikeasti hämärässä, kuten Keinänen ja Nyman väittävät? Vaikka kissasta voi saada sähköiskun, sen kipinöivin osa ovat sittenkin silmät, joiden verkkokalvo toimii kuin heijastin. Kansanperinne on täynnä kaskuja, joissa hehkuvasilmäistä ja suhisevaa kissaa luullaan kiukaaksi.

Sängyssäni nukkuu kaksi kissaa ja laulamme aina iltaisin itse sovittamaamme veisua pienestä metsäkissasta, joka metsään laittaa pienen pirttisen. Jos turkin kipinöinti on totta, vaihdamme J. H. Erkon tulenpalvojan kehtolauluun:

”Tuuditan tulisoroista, kipenäistä kiikuttelen. Vaalin pientä valkeaista, Luojan lasta liikuttelen. Taivahast on lahja tullut, taivahan tulen kissoista, Luojan lemmen liekinnöistä, ei vahingon valkeoista.”

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on kustantanut sekä kissakirjan että Kalevalan. Kirjan nettimainoksessa kehaistaankin, miten lukijat saavat nyt tietää, kuka Kalevalassa on Kipinätär.

Kipinätär ei ole valitettavasti Kalevalan henkilö, vaan otus, josta liikkui Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa epämääräistä tietoa. Christfried Gananderin ja Heikki Meriläisen muistiinpanoissa Kipinätär on Hiiden apueläin (kuin noita-akan musta kissa), jota tarvittiin jumalattomissa taioissa.

Jos talonpojalta varastettiin tavaraa, hän kaivoi hautuumaalta ruumisarkun säleitä tai ruumiin sormia ja poltti ne varkauden tapahtumapaikalla. Kipinätär sai kipinöistä energiaa ja säntäsi viivana tavaran perään.

Kipinätär ja kissa ovat alkusoinnun vuoksi oiva pari, mutta kun nimi viittaa naispuoliseen henkilöön, kissaa on ehkä edeltänyt ”Kipinätär, hiijen tyttö”, kuten kulkumies Iivana Koutalainen Oulangalta vuonna 1889 muistikin.

Ajatusta vahvistaa Savitaipaleella tunnettu loitsu, jossa tavaran hakija on ”Hippa Hijen tyttärijä”. Loitsun kirjasi vihkoonsa Charlotta Europaeus, Suomen ensimmäinen naispuolinen runonkerääjä.

Näinä sanapulan surkeina aikoina meillä on vain tyttökissoja, poikakissoja ja emokissoja. Aiemmin naaraista puhuttiin imisinä ja uroksista orasina ja emokissa saattoi olla emakko.

Vastasyntynyt kissa on sukupuolesta riippumatta poika, Keinänen ja Nyman huomauttavat. Aivan, mutta mitä on sanottava kananpojasta ja kukonpojasta? Kananpojan on paras olla tyttö, sillä kukonpojalla on henki herkässä. Tarkkaan ottaen kukonpoikaa ei pitäisi olla edes olemassa, sillä kukko ei tunnetusti muni.

Kissanpoikasta voi hyvin kutsua kissanpennuksi, mutta koiranpentua ei voi kutsua koiranpoikaseksi. Ja televisiotekstien kääntäjät, nyt tarkkana: sialla ei ole poikasia eikä pentuja, vaan pelkästään porsaita.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Veikka Lahtinen.

Rukoilen: Älä äänestä demareita

YK:n työntekijät kuvattiin 10. toukokuuta UNRWA:n entisen koulun raunioilla.

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

Noora Kotilainen.

Elämänpuolustajan soturikunnia

Lontoossa 1. kesäkuuta järjestetyssä mielenosoituksesa vaadittiin Venäjää palauttamaan Ukrainasta pois viedyt lapset. Kyltissä vaaditaan sodan lopettamista.

Miten rauha voitetaan reaalimaailmassa?

Uusimmat

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään