Kansan Tahdon entinen päätoimittaja Eero Matero on koonnut kirjaksi kokemuksensa Moskovan puoluekoulussa 1970-luvun lopulla. Itsekin puoluekoulussa kahdestikin opiskellut Oiva Björkbacka arvioi kirjan, peilaa sitä omiin kokemuksiinsa ja myös ajan poliittiseen ilmapiiriin.
Brežnevin opissa -kirjan Materon ajankuvaukset (1978–79) Neuvostoliitosta ja Moskovasta ovat Björkbackan mukaan kokeneen toimittajan ja havainnoitsijan terävänäköisiä huomioita, joita höystää hurtti huumori.
Itse hän muistaa, että ajankuvat muuttuivat, aikakauden ja olojen muutosten mukaisesti ennen ja jälkeen Materon kuvaamaa vuotta, vaikka tiettyjä venäläiseen kansanluonteeseen ja käytäntöihin liittyviä yleispiirteitä esiintyy kautta vuosikymmenten samankaltaisina.
Björkbacka muistelee muun muassa sitä, miten vielä 60-luvun puolivälissä esimerkiksi sosiologiaan suhtauduttiin Neuvostoliitossa varauksellisesti porvarillisena tajuntaan vaikuttamisvälineenä.
Huvittavan ristiriitainen suhtautuminen sosiologiaan oli hänen mukaansa ajalle ominaista. Länsimainen sosiologia koettiin vaarallisena.
Oiva Björkbackan laaja kirja-arvio löytyy kokonaisuudessaan perjantaina 16. marraskuuta ilmestyneestä Kansan Uutisten Viikkolehdestä.