Mohamed El Aboudin ohjaama Häätanssi (2012) on järkyttävä kuvaus nuoresta marokkolaisesta naisesta Hindistä. Häntä ei virallisesti ole olemassa, koska hänen perheensä ja sukunsa ovat hänet hylänneet. Pahan kierre alkoi, kun hänet raiskattiin 14-vuotiaana.
Mieltä kääntävää tositarinassa on se, että raiskatuksi tuleminen on Hindin omaa syytä – suvun mielestä. Naisen syyllistäminen raiskauksista ei ole outoa muuallakaan, mutta Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä se on äärimmilleen vietyä arkipäivän tragiikkaa.
Suomessa vuodesta 2001 asunut El Aboudi seurasi kameraryhmänsä kanssa Hindin elämää useiden vuosien aikana. Hän sanoo, että elokuvan tarina on tärkeä ei ainoastaan Hindin ja marokkolaisten naisten vuoksi vaan kaikkien kolmannen maailman samalla tavalla sorrettujen naisten vuoksi.
– Nämä asiat eivät muutu, jos näistä ei puhuta avoimesti.
Häätanssija on hääprostituoitu
Häätanssi on visuaalisesti kaunis – ja siksi tahtomattaan hieman valheellinen. Sen raakalaismaista tarinaa ei ole uskoa todeksi ennen kuin sen on joutunut nielemään kuva kuvalta sen masentavaan loppuun.
Elokuva ottaa Hindistä kiinni, kun hän elää aika seesteistä vaihettaan ja yrittää toivorikkaana poikaystävänsä auttamana paluuta perheensä luo. Paluun syynä on, että hänen pitäisi saada perheeltään autenttiset asiakirjatiedot, jotta hän saisi virallisen henkilötodistuksen.
Perhe ottaakin Hindin vastaan kameroiden edessä pidättyvän kohteliaasti ja todistukset luvataan. Hindin poikaystäväänkin suhtaudutaan suopeasti. Mutta totuus on toinen kun Hind palaa uudestaan perheensä luo ilman kameroita. Toistuvien käyntien seurauksena on vain aina pahenevia uhkauksia jopa hengenmenosta.
Lainsuojattomana Hind on ajautunut prostituoiduksi. Hän toimii kauniisti sanottuna häätanssijana, joka tarkoittaa hääjuhlaprostituoidun roolia.
Elokuvassa paljastuu, että osaksi ammatistaan johtuen hänellä on jo ennestään kaksi lasta, joista kumpaakaan hän ei ole voinut pitää luonaan. Toista hän tapaa joskus, toisesta hän ei enää tiedä mitään. Elokuvan teon aika Hind tulee raskaaksi – ja olettaa, että lapsi on hänen poikaystävänsä, joka on juuri joutunut 20 vuodeksi vankilaan.
Henkilötodistukset perheiden vallassa
Elokuvassa perheen rooli henkilötodistuksen saamisessa ei kunnolla aukea, koska monissa muslimimaissa käytössä oleva vanha tapa on perin outo.
El Aboudi selittää, että jokaisella perheellä on oma ainutkertainen sukukirja, johon perheenjäsenet merkitään. Jos joku siitä pyyhitään pois tai perhe ei sinne kirjatusta suostu todistusta antamaan, todistusta ilman jäävää ei virallisesti ole olemassa. Hän ei voi saada näiden tietojen puuttuessa viranomaisilta henkilöllisyystodistusta.
Pitää siis vielä erikseen sanoa – kuten El Aboudi painottaa – että viranomaisilla ei ole samaa ”henkikirjanpitoa” itsellään kuin on perheillä.
El Aboudi myöntää, että menettely johtaa mielivaltaan.
– Vanhoilliset piirit haluavat pitää kiinni tästä vanhasta perinteestä. Erityisesti muslimiaktivistit yhteiskunnassa vastustavat sitä, että vanhasta käytännöstä luovuttaisiin. On selvää, että tämä vanhoillisten vaalima tapa antaa mahdollisuuden naisten sortamisen jatkumiseen.
”Hind on nyt vankilassa”
Häätanssi-dokumentillaan El Aboudi haluaa herättää keskustelua naisten oikeuksista sekä samalla antaa äänen näille yhteiskunnan ulkopuolelle suljetuille naisille.
El Aboudi tunnustaa itsekin suhtautuneensa välinpitämättömästi tähän yleisesti tunnettuun asiaan, kun hän asui Marokossa. Hän sanoo, että hän alkoi ajatella asian järkyttävyyttä vasta asuttuaan muutaman vuoden Suomessa.
– Häätanssin tarina ei ole vain marokkolaisen häätanssijan tarina. Tuhannet naiset ympäri maailmaa elävät kuten Hind: yhteiskunnan ulkopuolella ilman oikeutta lapsiinsa tai mahdollisuutta toimeentuloon.
Kun El Aboudilta kysyy, mitä Hindille nyt kuuluu, hän vastaa, että huonoa.
– Hind on nyt vankilassa. Hän on saanut kolmen vuoden tuomion lastensa pahoinpitelystä.
Vastaus ihmetyttää. Kun El Aboudilta kysyy, onko se mahdollista ja totta, että Hind on voinut pahoinpidellä lapsiaan – sitä, jota hän tapaili ja vastasyntynyttä – hän vastaa, että kyllä se on mahdollista.
– Mutta ajatelkaa, minkä rikoksen kohteeksi hän itse on joutunut, kun hänet on hylätty ja ajettu paperittomana kodistaan. Se on pahempi rikos. Siitä ei ole ketään rangaistu.
Häätanssi tuli elokuvateattereihin 18.1.