KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Naton ystävät Pohjolan yhteistyön asialla

Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin (vas.) ja puolustusministeri Karin Enströmin yhteisestä kirjoituksesta Dagens Nyheterissä lähti käyntiin kiivas keskustelu, johan osallistuivat myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund.

Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin (vas.) ja puolustusministeri Karin Enströmin yhteisestä kirjoituksesta Dagens Nyheterissä lähti käyntiin kiivas keskustelu, johan osallistuivat myös Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puolustusministeri Carl Haglund. Kuva: Lehtikuva/ FREDRIK SANDBERG

Antero Eerola
26.1.2013 16.16

Puheenvuoro

Suomessa on viime viikkoina käyty ankaraa, mutta toistaiseksi hyvin yksipuolista keskustelua pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä.

On tuskin sattumaa, että samat suomalaiset, jotka eniten tuntevat sydämessään lämpöä Natoa kohtaan, ovat myös innokkaimpia Pohjolan yhteisen puolustuksen kannattajia.

Suomen yhä kiinteämpi lähentyminen Natoon onkin saanut uuden koodinimen: pohjoismainen puolustusyhteistyö. Tästä esimerkki on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.), joka ehdotti jopa puolustusliittoa Pohjoismaiden kesken.

Aseilla tapahtuva demokratian vientityö sopii huonosti niihin pohjoismaisiin arvoihin, joita Suomessa on pidetty tärkeinä.

Salolainen kiteytti Naton ystävien uuden opin Suomen Atlantti-seuran hiljattain pitämässä seminaarissa. Salolaisen mukaan suomalaisille on erittäin vaikea myydä Natoa, siksi pitää puhua pohjoismaisesta puolustuksesta.

Uutta taktiikkaa tukee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan viimeisin mittaus suomalaisten puolustusasenteista. Sen mukaan jopa 91 prosenttia suomalaisista suhtautuu myönteisesti tai erittäin myönteisesti sotilaallisen yhteistyön Pohjoismaiden kesken.

Sitä vastoin Nato-yhteistyötä kannattaa vain 45 prosenttia suomalaisista. Kielteisellä kannalla on 47 prosenttia.

Pohjoismaista yhteistyötä kannattava – mutta Nato-jäsenyyttä vastustava – ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kiteytti asian samassa Atlantti-seuran seminaarissa. ”Meidän kansalaisillemme pohjoismainen yhteistyö on kuin äitiys ja omenapiirakka, kaikki ovat sen puolella.”

Kysymys kuuluukin, millaisista aineksista puolustusyhteistyön piirakka on leivottu.

Uusi keskustelukierros pohjoismaisesta puolustuksesta ryöpsähti käyntiin Ruotsin ulkoministerin Carl Bildtin ja puolustusministeri Karin Enströmin yhteisestä kirjoituksesta Dagens Nyheterissä tammikuun alussa. He ehdottivat, että Pohjoismaat voisivat omistaa yhdessä sotilaallisia voimavarojaan.

Olivatko ruotsalaisministerit liikkeellä vain ehdottaakseen Suomelle yhteistä ostoskassia asehankinnoissa?

Suomalaisessa keskustelussa on unohtunut, että Ruotsissa kokoomus yleensä ja Bildt erityisesti ovat intomielisiä Nato-jäsenyyden kannattajia. Tässä he ovat Suomen kokoomuksen aate- ja aseveljiä, mutta vielä askeleen pidemmällä. Vuonna 2011 hyväksytyssä ulkopoliittisessa ohjelmassaan puolue sanoo toimivansa Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta, mutta tämä vaatii ”läheistä dialogia ennen muuta Suomen kanssa”.

Myös puolustusministeri Enström totesi viime viikolla julkisuudessa, että Nato-jäsenyydessä ”haluamme edetä yhdessä Suomen kanssa”.

Toisin sanoen Ruotsissa porvareilla on toiveita myös Suomen liittoutumisen suhteen. Intoa pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön pitääkin lukea tätä taustaa vasten.

Nato-jauhoja on pussissaan myös Norjalla, kun se puhuu pohjoismaisesta yhteistyöstä. Maan voimassa olevan puolustusselonteon mukaan Nato on Norjan turvallisuuden ja puolustuksen kulmakivi. Samalla norjalaiset korostavat kahdenvälistä yhteistyötä Yhdysvaltojen sekä eurooppalaisten liittolaisten: Iso-Britannian, Saksan ja Hollannin kanssa.

Sitä vastoin pohjoismaisesta puolustuksesta on selonteossa selvät sävelet: ”Norjan näkökulmasta Pohjoismainen yhteistyö on hedelmällinen lisä Natolle.” Näinkö Suomi siis tarjoutuu haukattavaksi Naton hedelmävadille?

Tietovuotosivusto Wikileaksista löytyy mielenkiintoista materiaalia aiheeseen liittyen.

”Norjan ulkoministeriön mukaan heidän innostuksensa pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön liittyy pitkälti siihen, että näin autetaan Ruotsia ja Suomea lähemmäksi Natoa”, kertovat Wikileaksin julkistamat amerikkalaiset diplomaattiraportit.

Samojen dokumenttien mukaan amerikkalaisten omat johtopäätökset olivat täsmälleen samat.

”Kaikki mikä parantaa Pohjoismaiden puolustuskykyä on tervetullutta. Myös siitä on hyötyä, jos pohjoismainen puolustusyhteistyö tuo Ruotsia ja Suomea lähemmäs Natoa pehmentämällä julkista Nato-jäsenyyden vastaista oppositiota ja edelleen integroi Ruotsin ja Suomen asevoimia Nato-standardeihin ja –käytäntöihin”, amerikkalaiset raportoivat.

Pohjoismaista kolme kuuluu Natoon ja kaksi on sen ulkopuolella. Erikoinen onkin ulkoministeri Erkki Tuomiojan UP-uutispalvelun haastattelussa esittämä näkemys, jonka mukaan ”kummassakaan ryhmässä ei ole pyrkimystä muuttaa tätä asetelmaa”. Ainakin amerikkalaisten näkemys on kokonaan toinen. Myös suomalaiset Naton ystävät luottavat tähän yhteyteen. Kannattaako näitä asioita Suomessa katsoa sinisillä silmillä?

Pohjoismaisen yhteistyön kohdalla viitataan usein yhteisiin arvoihin. Tämä on mitä suurimmassa määrin totta, kun puhutaan demokratiasta, tasa-arvosta, ympäristösuojelusta tai vaikka hyvinvointivaltion perusteista.

Mutta millaisia yhteisiä arvoja meillä on sodan ja rauhan kysymyksissä? Esimerkiksi Tanska on ollut etulinjassa, kun Yhdysvallat on käynnistänyt hyökkäyssotia Irakissa, Afganistanissa ja Libyassa.

Tällainen aseilla tapahtuva demokratian vientityö sopii huonosti niihin pohjoismaisiin arvoihin, joita Suomessa on pidetty tärkeinä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Ulkoministeri Bildtin ja puolustusministeri Enströmin visioissa pohjoismaiseen arvoyhteisöön vedettäisiin mukaan myös Baltian maat.

Ainakaan balttien kanssa Suomella ei ole – eikä pidä olla – yhteisiä arvoja sotilasyhteistyössä. Virolla, Latvialle ja Liettualle Nato ei ole minkäänlainen moderni kriisinhallintaorganisaatio tai rauhanpuolustaja. Etenkin virolaisten keskeinen uhkakuva on Venäjä ja Nato tarkoittaa varustautumista sitä vastaan. Tämän toi selvästi esiin Viron presidentti Toomas Henrik Ilves äskettäisessä haastattelussaan Postimees-lehdessä.

”Natossa olemme luopuneet paljon enemmän suvereenisuudesta kuin EU:ssa. Mutta luopuminen on väärä sana. Ennemminkin pitäisi sanoa, että tavoitteemme on se, että näemme omat lastenlapsemme täällä (Virossa) emmekä Siperiassa”, tämä Yhdysvaltojen kongressin entinen propagandavirkailija laukoi.

Suomessa keskustelu pohjoismaisesta puolustusyhteistyöstä on raapaissut vasta pintaa. Yhteistyön ilmiselvä ja muualla alleviivattu yhteys Natoon ei ole noussut esiin. Onko sattumaa, että erityisesti Naton kannattajat Suomessa ovat nyt ryhmittyneet pohjoismaisen puolustuksen tukijoiksi?

Pitäisikö ehkä Pohjoismaiden vasemmistopuolueiden miettiä jatkossa oma linjansa yhteiseloon puolustusasioissa?

Kirjoittaja on toimittaja ja kaupunginvaltuutettu (vas.) Vantaalta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Minja Koskela.

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

Aino-Kaisa Pekonen.

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
05

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

13.05.2025

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään