– Täällä pitäisi olla taustamusiikkia, Lady Gagaa tai Ke$haa, Vasili Shumov vitsailee ennen ensimmäisen Suomen vierailunsa tiedotustilaisuutta.
Vitsi liittyy siihen, että Shumovin mukaan tärkein nouseva trendi venäläisessä musiikissa on protestilaulu, jota mies vertaa 70-luvun punkkiin.
– Punk sai ihmiset heittämään Eaglesit ja Genesiksen roskiin. Nyt ollaan tilanteessa, jossa poliittisista aktivismibiiseistä tulee muodikkaampia kuin klubimusiikki.
Se alkaa homoista. Seuraavaksi tulevat juutalaiset, sitten kommunistit, oppositio ja lopulta jokainen.
Shumov arvelee trendin leviävän maailmanlaajuiseksi.
– Minulla on todiste: MTV oli äsken tosi-tv-kanava eikä siellä ollut enää musiikkia. Nyt heillä on uusi ohjelma nimeltä Rebel Music, jossa he kiertävät eri maita Intiaa myöten ja kuvaavat protestibändejä.
– He tapasivat minut Moskovassa. Tämä on siis MTV!
Vihan laki
Viisikymppisellä Shumovilla on vankka kokemus musiikin tekemisestä Neuvostoliitossa. Hän perusti Moskovassa vuonna 1980 Tsentr-yhtyeen, jonka aiheet vaihtelevat politiikasta alkoholismiin. Tsentreä on kutsuttu ensimmäiseksi venäläisen uuden aallon rock-bändiksi.
– Neuvostoliitossa jo underground-bändissä oleminen ja omien biisien tekeminen osoitti, että taistelee oppositiossa.
Venäjällä ei Shumovin mielestä mene hyvin. Hän kutsuu presidentti Putinin uutta ”homoseksuaalisen propagandan” kieltävää lakia vihan laiksi ja vertaa sitä Hitlerin Saksan kehitykseen.
– Se alkaa homoista. Seuraavaksi tulevat juutalaiset, sitten kommunistit, oppositio ja lopulta jokainen.
– Puhun muusikoiden kanssa ja he sanovat, etteivät ole poliittisia. Sanon heille että kuulkaas, kohta ette enää soita musiikkia vaan olette keskitysleirillä.
Beatlesin ja protestien jäljillä
Vuoden 2011 joulukuussa Venäjällä järjestettiin parlamenttivaalit, joiden yhteydessä syntyi harvinaisen suuri protestiliike. Mielenosoittajat arvostelivat hallitusta äänten väärentämisestä ja poliisia joukkopidätyksistä.
– Joidenkin annettiin äänestää moneen kertaan, ja olemattomasta äänestyspaikasta laskettiin 1100 ääntä Putinille, Shumov luettelee esimerkkejä.
– Ihmiset tekivät itse äänestyskyselyjä ja tarkkailivat vaaleja. Heidän lukunsa olivat valtavassa ristiriidassa virallisten tulosten kanssa.
Shumov kutsuttiin mielenosoituksiin, joissa hän esiintyi isoimmalle yleisölle ikinä.
– Valtava tie oli täynnä mielenosoittajia, en voinut nähdä ihmismeren toista päätä.
Liike nimettiin ”valkoiseksi liikkeeksi” mielenosoittajien valkoisten nauhojen mukaan. Syntyi idea koota liikkeen tueksi White Album -kokoelma. Nimi viittaa nauhatunnusten lisäksi Beatlesin samannimiseen levyyn, jolla on muun muassa kappaleet Back in the USSR, Revolution ja Blackbird.
Kokoelma paisui: 350 venäläistä bändiä ja artistia osallistui lähettämällä kukin yhden kappaleen.
Massiivinen vilppi, massiiviset mielenosoitukset
Rockista jatsiin ja räpistä folkkiin polveilevasta kokoelmasta on tulossa uusi versio. Biisejä kerätään syksyyn asti: syyskuun 8. päivä Moskovassa järjestetään pormestarinvaalit.
– Protestit tulevat olemaan taas massiivisia, koska vaalivilpitkin ovat massiivisia, Shumov sanoo.
Shumovin mukaan Putinin joukot hankaloittavat vaaleja esimerkiksi ilmoittautumisjärjestelmällä, joka edellyttää itsenäisiltä ehdokkailta 73 000 allekirjoituksen keräämistä.
White Album on kuunneltavissa Soundcloudissa.
Vasili Shumovin Tsentr-yhtye esiintyy PAX 13 -festivaaleilla Helsingin Alppipuistossa lauantaina klo 18:30 ja myöhemmin samana iltana klo 22 alkavalla Pax 13 -klubilla Libertéssä (Kolmas linja 34).