Viikon kysymys
Alkoholin takia kuolee vuosittain noin 4 000 suomalaista. Keskivertokuluttajat juovat alkoholia yhä enemmän ja yhä useammin humalahakuisesti.
Ovatko nämä tuhannet alkoholin takia kuolleet suurkuluttajia, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Esa Österberg?
– Suuri osa on suurkuluttajia, esimerkiksi kaikki ne, jotka ovat kuolleet jonkinlaisiin maksasairauksiin. Myös alkoholimyrkytykseen kuolleet ovat suurimmalta osin suurkuluttajia, mutta tässä ryhmässä on mukana jo muitakin.
– Alkoholista johtuvissa onnettomuustilanteissa ei välttämättä puhuta enää suurkuluttajista.
Auttaisiko tilannetta, jos suurkuluttaminen saataisiin loppumaan?
– Eipä juuri, koska on olemassa nk. prevention paradoksi. Se tarkoittaa, että vaikka saisimme kaikki suurkuluttajat pois, ns. normaalikuluttajien kontolle jää vielä iso osa alkoholihaitoista. Joidenkin tutkimusten mukaan jopa puolet.
Mistä näin suuri osuus johtuu?
– Vaikka suurkuluttajat yksilöinä ovatkin alttiimpia haitoille, normaalikäyttäjiä on paljon enemmän ja hekin juovat itsensä ainakin joskus humalaan. Siitä seuraa onnettomuuksia ja muita ongelmia.
Miten sinä yrittäisit lopettaa suomalaisten ongelmajuomisen?
– Jos kysytään, mitkä keinot vaikuttavat, on selvää, että taloudellinen ja fyysinen saatavuus.
– Minä voin helposti sanoa jo nyt, että ensi vuoden aluksi suunniteltu veronkorotus luultavasti vähentää haittoja.
Minkälaisia veronkorotuksia on tulossa?
– Sitä ei tiedä vielä kukaan. Vain se tiedetään, että korotuksen pitäisi tuottaa 120 miljoonaa euroa valtiolle. Luulen, että ne ihmiset, jotka tätä suunnittelevat, eivät valehtele, kun he sanovat, että he eivät vieläkään tiedä, mihin se tarkkaan ottaen kohdistetaan. Hallitus ei vain ole päättänyt sitä.
– Senkin voi ymmärtää, miksi hallitus ei ole päättänyt. Luulen että siellä on hirvittävät paineet erityisesti olutteollisuuden taholta, että oluen veroa ei pitäisi nostaa.
Sosiaali- ja terveysministeriö puhuu säännöllisistä verokorotuksista. Mitä mieltä olet ajatuksesta?
– Kipuraja on jossakin ja sitä pitää seurata tarkasti. Ainakin vielä korotusvaraa on, sillä Ruotsissa ja Norjassa väkevien juomien verot ovat korkeammat kuin Suomessa.