KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Näkökulma

Kolmatta linjaa takaisin

Pirjo Hämäläinen
16.9.2013 18.20

Mihail Mihailovitš Schmidt pysähtyi Sredni prospektilla, jatkoi himmeiden lyhtyjen valaisemalle Bolšoi prospektille ja edelleen Nikolain rantakadulle.

Nastasia Aleksandrovna juoksi – minkä pitkältä hameeltaan pääsi – samaa reittiä: Sedmaja, Šestaja, Pjataja, Tšetvertaja. Nikolain sillalla hän näki Mihail Mihailovitšin ja huusi niin että huuto leikkasi ilmaa kuin veitsenterä.

Juha Seppälän venäläis-karjalaisessa romaanissa Mr. Smith (WSOY 2012) avausmaisemana on vuoden 1891 Pietari. Kadut luetellaan tarkasti ja taideakatemiakin mainitaan, joten tässä liikutaan Vasilinsaarella, saksalaisväestön ja kaiketi myös Mihail Mihailovitš Schmidtin kotikulmilla.

Suomi oli Venäjän alusmaa eikä työläisten puutaloilla ja ulkohuusseilla ollut Manhattanin kanssa tekemistä.

Vasilinsaarta voisi luonnehtia vastapäiseksi rannaksi. Kun turisti seisoo Amiraliteetin tienoilla ja katselee yli Nevan, hänen edessään levittäytyvät Yliopiston rantakadun rakennukset, jotka ovat Vasilinsaaren laitaa ja vanhinta Pietaria.

Ruutuasemakaava ja rutikuiva nimistö antavat Vasilinsaarelle sotilaallisen leiman. Saarta halkovat toiseen suuntaan valtakadut, Bolšoi (iso), Sredni (keskimmäinen) ja Malenki (pieni) prospekt, sekä toiseen suuntaan linjat, jotka on numeroitu ykkösestä 29:ään.

Seppälän romaanin Sedmaja on Seitsemäs linja, Šestaja Kuudes linja ja niin poispäin. Nastasia Aleksandrovna riensi ohi Seitsemännen, Kuudennen ja vielä Viidennen ja Neljännen linjan, mutta matka ei ollut kummoinen, sillä todellisuudessa hän ohitti vain yhden korttelin.

Kun länteen suuntautunut Pietari Suuri halusi tehdä pääkaupungistaan uuden Amsterdamin, ensimmäiseksi piti kaivaa kanavat. Hoviarkkitehti Domenico Trezzini katsoi, että Vasilinsaarelle riitti kolme katua – kaikki muut kulkuväylät olisivat kanavia.

Kanavat saatiin valmiiksi, mutta vettä niihin ei koskaan laskettu. 1770-luvulla hiekan tukkimat uomat oli pakko muuttaa kaduiksi, tarkemmin sanoen linjoiksi.

Alkuperäiset aikomukset näkyvät yhä Vasilinsaarella, sillä linjat ovat kuin kanavien laidoille rakennettuja laitureita. Kuudes linja ja Seitsemäs linja eivät ole eri katuja, vaan saman kadun kaksi puoliskoa.

Säntillinen Vasilinsaari miellytti saksalaista kansanosaa, jota Pietari Suuri suosi niin, että häntä epäiltiin vaihdokkaaksi. Väitteessä ei ollut perää, mutta vähän myöhemmin hallitsijahuone saksalaistui läpikotaisin.

Holstein-Gottorpin herttua (Pietari III) ja Anhalt-Zerbstin prinsessa (Katariina Suuri) solmivat vuonna 1745 avioliiton ja aloittivat samalla tradition, jonka mukaan keisarien oli naitava aina Saksasta.

Nationalistit palvovat Nikolai II:ta pyhänä kärsimyksenkantajana ja pukevat hänet ikoneissa muinaisvenäläisiin vaatteisiin, mutta viimeisen keisarin aikaan hovin venäläisyys oli enää hiuskarvan ja Grigori Rasputinin varassa.

Kirjallisuudessa venäläiset ja saksalaiset ovat toistensa vastakohtia. Ivan Gontšarovin romaanissa Oblomov (1859) saksalaissyntyinen Andrei Ivanitš Stoltz pursuaa energiaa ja kiitää milloin Belgiaan, milloin Englantiin.

Stoltzin ystävä, laiska ja pulska Ilja Iljitš Oblomov vetelehtii sen sijaan itämaisessa halatissa jaksamatta laskeutua Gorohovajalle. Sohvaperunan mielenlaatu juontuu lapsuusvuosilta, jolloin curling-vanhemmat varjelivat Oblomovia kaikelta rasitukselta.

Tarpeettoman ihmisen teema paisuu Gontšarovilla parodisiin mittoihin, mutta Fjodor Dostojevskin Krokotiilissa (1864) tullaan jo lähelle Franz Kafkaa. Saksalainen krokotiili nielee kertomuksessa venäläisen pikkuvirkamiehen, mikä järkyttää omistajaa, koska virkamiehestä rakas Karlchen voi saada vatsanväänteitä.

Krokotiili poikii omistajalleen rutkasti rahaa, joten uhrin pelastamista ei edes harkita. Hätää virkamiehellä ei olekaan, sillä hän kellii tyytyväisenä Karlchenin sisuksissa ja haaveilee skandaalin tuomista rikkauksista.

Vasilinsaaren linjat yhdistetään usein Kallion linjoihin. Helsinkiläiset eivät ajatuksesta pidä, sillä heidän mielestään linjat viittaavat New Yorkiin, missä on sellaisia numeroituja katuja kuin 5th Avenue tai 42nd Street.

Linjat syntyivät kuitenkin jo Kallion vuoden 1887 jakokaavassa. Suomi oli tuolloin Venäjän alusmaa eikä työläisten puutaloilla ja ulkohuusseilla ollut Manhattanin kanssa tekemistä.

Vasilinsaarelta Kallion linjat – Ensimmäinen, Toinen, Kolmas, Neljäs ja Viides – eivät ole liioin nimeään saaneet. Taustalla on vanha venäläinen perinne, joka levisi keisarivallan loppuaikoina Riikaan ja Helsinkiin saakka.

Koko Venäjänmaa on edelleen linjoja täynnä. Niitä on Donin Rostovissa, Krasnodarissa, Omskissa, Rjazanissa, Saratovissa, Vladimirissa. Petroskoista linjat ovat päässeet jo katoamaan.

Linjoja on myös Valko-Venäjällä ja Ukrainassa, mutta ei läntisessä Euroopassa eikä Amerikassa. Kallion linjat eivät ole siis amerikkalainen tuulahdus muuten niin itäisessä Helsingissä, vaan aivan tavanomainen merkki Venäjän läsnäolosta.

Samaan aikaan kun Pietari Suuri valvoi Pietari-Paavalin linnoituksen rakennustöitä, hänen upseeriystävänsä Vasili Kortšmin tähtäili viereiseltä saarelta ruotsalaisia. Keisari jakoi neuvoja kirjelipuilla, joiden päälle hän raapusti ”Vasilille saarella”.

Kortšminilla on Vasilinsaarella patsas, mutta hiukan tieteellisemmän teorian mukaan nimen taustalla häämöttävät Novgorodin muinaiset posadnikat, joista ainakin Kazimer, Selezen ja Ananin olivat Vasileja.

Suomalaislähteissä Vasilinsaari yhdistetään halukkaasti Vasikkasaareen, sillä ennen Pietarin rakentamista suiston saarilla oli suomenkieliset nimet ja myös Nevanlinnassa puhuttiin yleisesti suomea.

Venäläinen Pietari jatkoi siitä, mihin ruotsalaisen Nevanlinnan historia päättyi. Inkerinmaan suomalaiset sopeutuivat pian muutokseen ja kutsuivat Pietariakin linnaksi. Talvisin he kulkivat ”linnan kaiaista katua, Nevan vartta vaarutellen” ja olivat kesäisin ”linnassa likkana, Pauluskoissa palkan eestä”.

Mutta missä Nevanlinna sijaitsi? Jos otetaan Suomen asemalta pirssi ja ajetaan Sverdlovskin rantakatua pitkin hotelli Moskovaan, Nevanlinnan kohta ylitetään heti hotelli Ohtinskajan jälkeen.

Oikealla puolella näkyy tuolloin Smolna, jossa ovat majailleet nunnat ja institutkat ja jossa bolševikit lykkäsivät erokirjeen suomalaisten käteen.

Kirjoittaja on hyvinkääläinen tietokirjailija, taidehistorioitsija ja kunnallispoliitikko.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Ihminen vai kone?

Vieraskynä: Journalismi kestää tekoälyn, mutta kestääkö se johdon tekoälykiimaan

Noora Kotilainen.

Jos haluat rauhaa – varustaudu rauhaan

Veikka Lahtinen.

Miten kokea mielekkyyttä tuhojen keskellä?

Mielipidemittauksissa RKP:n kannatus on ollut historiallisen alhaista, ja monet harkitsevat puolueen vaihtamista.

Vieraskynä: Ummehtuneen ankkalammikon poliittinen vaihtoehto – ”Kansallista kielivähemmistöä koskevia asioita ei voi jättää enää RKP:n hoidettavaksi”

Uusimmat

Minja Koskela

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

Mai Kivelä.

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

Sähköpotkulautojen käyttämistä ollaan rajoittamassa.

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
03

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 
04

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
05

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025

Vahvat liitot tukevat yhteiskuntarauhaa, muistuttaa poliisien ammattiliitto – ”Päättäjien ja työnantajien pitäisi ymmärtää…”

16.05.2025

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

16.05.2025

Radikaali esitys vasemmalta: Tehoeläintuotanto lopetettava tyystin

15.05.2025

Kohu paisuu, nyt puhuu pääekonomisti: Hyvin ongelmallista, jos luottamus valtiovarainministeriön puolueettomuuteen horjuu

15.05.2025

Vihreä siirtymä on Euroopalle turvallisuuskysymys, sanoo Jussi Saramo – EU:n budjetti ohjaa tulevaisuutta

15.05.2025

Paavo Lipponen kiistää muistelmissaan oikeistosyytökset ja sanoo tehneensä pääministerinä sosialidemokraattista politiikkaa

15.05.2025

Hallitus yksinkertaistaa työttömyysturvaa: ”Tuhansien ihmisten etuuksia leikataan”

14.05.2025

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

14.05.2025

Sijoitus rikkaiden maiden lasten hyvinvointivertailussa romahti – ”Näillä mittareilla Suomea ei voida pitää lasten hyvinvoinnin mallimaana”

14.05.2025

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

13.05.2025

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

13.05.2025

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

13.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään